OH inilah penyokong saya... meh join skali!

Saturday, November 26, 2011

komen: UiTM Mock Trial the Musical 2011: Dibelakang Jalan Lurus

as salam/ selamat sejahtera,

hi readers,
semalam, bertempat di dewan agong tuanku canselor, pukul 8.30 malam, sebuah fenomena MOCKTRIAL telah berlangsung dengan jayanya. aku, dengan sangat excitednya setelah berbulan- bulan menunggu, akhirnya dapat juga melihat air tangan bebudak law UiTM sendiri mengadakan pementasan yang pada aku FENOMENA LUAR BIASA dan SYIOK habis.... memang berbaloi- baloi...


wow, super duper terbaik.  itu kata- kata pujian yang perlu diberikan kepada team UiTM Mock Trial the Musical 2011: Dibelakang Jalan Lurus. Pada aku,jalan cerita UiTM Mock Trial the Musical 2011: Dibelakang Jalan Lurus ni memang menarik. Tak kering gusi la katakan. At least aku antara penyumbang gelak besar dan sokongan. hahaha

so, pementasan ni mengisahkan sesi penghakiman (#eh betul ke istilah ni) terhadap OKT iaitu KASIH BINTI KASIHAN yang dituduh telah membunuh suaminya AMIR

nak senangkan kerja aku bercerita, perbicaraan ini membawa pelbagai watak yang dikatakan sangat lucu iaitu yang paling aku suka watak tuan hakim, alicia kunci dan datin paduka jamaliah jamil.

sebagai penonton mestilah terasa permainan cerita yang memerangkap spekulasi penonton... mula2 rasa yang ni bunuh, tbe2 yang ini pula... wah, jalan cerita sangat trick ya... pengsan memikirkannya...

sepanjang perbicaraan, xnampak pun si KASIH KASIHAN ni macam pembunuh, yelah, watak yang dimainkan KASIH ni nampak macam bini malang yang kasihan, gila pulak tu... UiTM Mock Trial the Musical 2011: Dibelakang Jalan Lurus memulakan cerita dengan pergaduhan suami  isteri pada malam ulangtahun perkahwinan mereka ( wah~ budget lepas ni gaduh kat tempat lain la ye... sila abaikan...) punyalah gaduh2 tbe2 ada retis lak yang menyanyi lagu selamat ulangtahun sayang (sorry, xtau nama penyanyi ni ) kan... gaduh punyalah gaduh, si suami entah p ke mana... jeng3... OK drama baru bermula...

then3, ada satu video pula dipasangkan, seriously aku xfaham sbb sound xclear & motif video x diketahui (take noted ya...) kat sini de watak si SEXYTARY, iaitu kawan kepada KASIH KASIHAN... kononnya KASIHKASIHAN ni dok ngadu kat SEXYTARY ni pasal rumahtangga diorang yang sangat KASIHAN... wah~ dapat tangkap ketidakikhlasan si SEXYTARY ni ya... muka sangat IKHLAS.... jeng3... motif pertama dijumpai...

then3, as usual la pendakwaraya & peguambela memanggil semua saksi2 untuk beri keterangan... dan semua tu nonsence ya bak kata tuan hakim, pendakwaraya gagal membuktikan bhawa OKT bersalah, tiada primafacie, bla3.... dan si OKT dibebaskan.... tapi tapi tapi.... cerita belum habis ni...

jalan cerita sebenarnya menceritakan mengenai seorang lelaki yang bernama AMIR, dibunuh oleh seseorang yang tidak diketahui siapakah dia... dan dan dan.... rupanya2nya suami dia ni main cinta 4 segi ye... dengan SEXYTARY tu dia pun nak, n n n dgn JACOB (omg) pun dia nak...alahai, suami dia ni rupa2nya seorang bi... OMG omg dah jd cam seksualiti merdeka pula ye... meremang den tengok... dah dapat teka tak sapa yang bunuh?

hmm, nak dipanjangkan cerita, lepas saja suami dia ni bergaduh, dan dimana si isteri meroyan ditinggalkan, suami dia ni budget p cari si JACOB... alahai, siap pegang2 tangan tu... (INI LAKONAN SEMATA_ MATA, tiada kaitan antara hidup ataupun yang dah arwah), then3, si AMIR ni pun nk bagitahu kat si JACOB OREO MUNCHY'S HUP SENG ni yang dia sangat cintakan bini dia... so, dia taubat dari jalan yang tak lurus, meninggalkan si JACOB yang ketandusan ni sorang2... dan si JACOB ni lak memang gatal tangan agaknya, p hempuk kepala si AMIR tu dgn helmet... jeng3.. AMIR mati di tempat kejadian... setelah panik dia pun (JACOB) gelabah dan cuba membuat sesuatu untuk mengaburi mata forensik...

akhirnya si JACOB ni tertangkap apabila my lady ALICIA KUNCI yang superduper hot tu mendedahkan bukti terakhir iaitu, #EuW sampel air mani si JACOB ditemui dalam sarung kondom dalam kereta si AMIR sebanyak 1 botol ubat batuk... hahaha, banyak gle...

then, cerita ni bukan terhenti di sini sahaja... xkan la cerita panjang lebar xde pengajaran kan? hmm, meh aku tolong gariskan:

- pada aku, cerita ni cuba nak bagitahu supaya jgn le percaya kat kawan... dalam kes ni watak sexytary berperanan penting bilamana dia telah mengkhianati sahabatnya bila dia sebenarnya dah lama ada affair dgn si Amir tu... 3 tahun bekerja dgn Amir, dan 7 tahun dikerjakan ye... motif sangat kan? hahaha

- then, jangan la dok wat kerja xsenonoh, dah de bni, sangap jantan pula ye... ades =o=' apa nak jadi dgn orang zaman sekarang ni... watak JACOB yang meremangkan banyak bulu- bulu (tbe2 teringat maharajalawak mega minggu lpas yang pasal boboi gugurl tu) memang berperana penting... bukan senang ye nak mainkan watak untuk seorang g$%... ok tu je la...

sekali lagi ucapan tahniah dari saya memandangkan UiTM Mock Trial the Musical 2011: Dibelakang Jalan Lurus berjaya membawa satu tahap kelas yang tersendiri jika dibandingkan dgn mock trial dari UM... moga2 akan datang ada lagi...

cuma komen saya, pelakon perlu menambah kerampilan, dan mengolah watak dgn lebih kreatif. tuan hakim, if you baca ni, tahniah la, ko memang tebaik bro.... sangat sempoi dan lawak...

then, pasal video2 tu, kne la lebih real... suara xjelas la beb... so, sgt annoying...

 OK tu je la nak diperkatakan... tahniah sekali lagi...

sorry kalo cerita xberapa nak lengkap sebab banyak sgt kena cerita.. hehehe gambar pun hilang ntah ke mana... geram tul la weih...

p/s: lepas ni dengarnya USIM pun nak buat MOCKTRIAL... xtau la nak p ke tak... hmm~

5 comments:

aminurazif said...

:) saya aminu razif the tuan hakim makeramah tu.. saya sudah mmeperbacapun!!! terima mengasih hoooo!

Anonymous said...

hey firstly nice job for the first time on the mock trial. Tapi nak komen sikit la. Saya ni budak UITM jugak tapi fakulti lain. saya dapati UITM Mock Trial UITM ni takda identiti sendiri la. Sebab saya pun pergi tgk Mock Trial UM, banyak watak yang sama dan skrip yang hampir sama. Memang kita tau nama Mock Trial UM memang satu nama yang besar kerana mereka sudah lama dalam bidang ini.Tapi kita sebagai pendatang baru, perlulah tunjukkan kita lagi lebih creative by producing our own jokes and characters. Mungkin tahun depan boleh cari identiti sendiri so that boleh lagi gempak! Hanya bagi kritikan membina. Jangan ambil hati nya. Mock Trial tetap best.

::Tiera:: said...

mmg best kan3! hehe :)

tp apepon btl gak ape yg anon atas ni ckp..mybe persamaan tu byk la gak like ade race cina ckp pelat2, pastu ade watak yg ckp ala2 siamese,n ade hantu muncul at the end..these are antara benda yg same dgn Mock trial UM hari tu yg mgkn secara sengaja @ tak sengaja dipersembahkan... but its ok UiTM, walaupon ade sedikit persamaan, tp rasanya lebih byk perbezaan dr persamaan...honestly lawak UM mock trial best tp byk sgt lawak yg berunsur ehem3..leh faham kan..seriously too much for me..

n utk UiTM, saya harap mereka blh tingkatkan lagi kualiti persembahan mereka..maklumlah kata 1st time..kan? :)

Anonymous said...

I just want to comment on the technical side. If u want to do a musical make sure the audio is load and clear. Hardly to understand what they said during the show. sayang tak dpt dengar lawak2 korang. sorry to say but saya duduk bawak audio really disappoint me.

Razman Kamarudin said...

owh, it's normal la bila event buat kt DATC sbb dewan tu masih baru.. i'm sure that they also try their best to minimize the error and sound problem...