OH inilah penyokong saya... meh join skali!

Thursday, November 10, 2011

kpd LELAKI, sila berhati2 dgn produk rambut

as salam/ selamat sejahtera,

hi readers,
how's ur day?


OK. hari ni aku nak cakap pasal produk penjagaa rambut. sorry la hari ni xnak speaking2 sebab lidah terbelit, sama macam akalnya dah tintong sbb banyak praktis tulis BI dalam blog. memang la aku akui lebih senang tulis thesis/ assignment dalam BI, tp bila masuk part blog, kena la aku belajar dgn cik Maria Elena... hohoho...

OK. berbalik pada tajuk yang disebut- sebut, aku ni punyalah gatal tangan dan akalnya sangat terlebih semangat inquiry. masa tu aku sedang berambut panjang (xde la panjang sangat pun... rimas je rambut dah mcm sarang burung...) then, kononnya concern pasal rambut ni kurang terurus sebab pakai gel rambut ni rambut aku sebahagiannya prematured... so ada la yang gebu, ada pulak yang melidi... sangat x ideal...

cari punyalah cari di pharmacy, ternampak pula produk kegemaran dulu kala... Clairol smooth lovin kegemaranku sangat murah di pasaran ketika itu... so, dengan terbayang rambut akan kelihatan sangat sihat & kemas, aku pun bacalah ingredient dia sbb aku ni mmg particular bab2 bahan kimia ni... tgk2... alamak!!!!! ada hydrolyzed silk la...apa tu?

so, nak dipanjang pendekkan cerita, aku call la kawan aku yang ustaz, yang sains gunaan, yang itu yang ini, sehinggakan imam muda asyraf (xbalas twit tu lg... bz kot...) pun aku tanya. menurut yang sains gunaan tu, hydrolyzed silk tu larutan kepada bahan sutera... means dia sutera la kan? hmm, tanya yang ustaz, dia kata, jangan guna bahan syubahah, mungkin barang tu bersangkut paut pada sutera, haram lelaki pakai... cari2 kat internet, selagi masih gigih, tetap dicari jawapannya... & apa yang bestnya ialah, betul ckp kawan aku yang budak sains tu.. hebat2... big clap for him... so, dengar nasihan ustaz td...

so, pengajarannya di sini, berhati- hatilah semasa membeli produk ke'hensem'an ya kaum jejaka semua... even, dalam produk kecantikan yang ada kandungan emas pun xleh guna. so, even nak melawa sekalipun, please be sensitive part2 cmni... xmo la kte main bantai je... mesti de hikmah kan semua ni? so, renung- renungkanlah....

3 comments:

paihujey said...

ouh,ada kandungan macam ni pulak..ingatkan dulu yg ada b*b* je..hehe..tapi kalau syampu aku jarang syampu rambut..seminggu tu ada la dalam 2,3 kali..orang kata kalau syampu kerap sangat rambut mudah rosak..

ZWAN SABRI said...

Baru tat sat aku beli hair spray tp selamat x beli jenama Loreal.. HAHA

Razman Kamarudin said...

aku just tunjuk produk yg de hydrolyzed silk je... lelaki je xleh pakai... perempuan boleh... tgk2 la produk yg korg bli...