OH inilah penyokong saya... meh join skali!

Saturday, December 24, 2011

dah makin struggle la weih...

as salam/ selamat sejahtera

hi readers,
demam final exam sudah kembali. untuk pelajar degree macam aku, sekarang ni tengah berperang dengan final exam #eh belum lagi la... after happy new year akan bermulanya pemerasan tenaga secara paksa- rela... adoiyai....  so, good luck untuk diri sendiri dan semua...

dulu lain, sekarang lagi lain. dulu budak, sekarang gamaknya dah macam bapak budak... kalau dulu, dah dekat new year, kepala pusing pk mana nak cari duit cukupkan bekalan nak naik sem. habis dah p la keje semata2, next sem ada kasut baru, baju baru (bukan uniform ea)... dan sekarang ni memang berbeza. orang happy, "OH azam baru tahun depan apa ye?" xpun "  yang, t kte p dating sambut happy new year ea..." dan apa yang berlaku pada aku sekarang ialah " alamak, exam dah dekat... badan ni lak sakit2, kepala pening2, demam pulak tu... nak exam lepas new year ni..." huhu... betul tak? so, kepada bebudak diploma, anda pun xterkecuali ada quiz, assignment & test kan??? so, jgn nak happy sangat...

dunia dah berubah, beitulah hidup aku... tahun depan dah 23 tahun... dah nak grad... so, akan bermulalah kehidupan aku sebagai rakyat yang akan menyumbang kepada peningkatan GDP, bayar cukai itu ini, bla bla bla... tapi sebelum itu, silalah lengkapkan diri dengan pelbagai persiapan... tak lama lagi bakal bergelar .... ehem2... so, nak xnak kenalah prepare kan?

so, apa yang aku nak cakap ialah, hidup kita akan semakin rumit... namun jangan khuatir...relax & keep on moving, keep moving forward, doa banyak2 agar sentiasa diberkati & dibantu... as human kita xperfect tanpa faith, tanpa Islam & Allah... jaga akhlak & pebaiki kelemahan diri... sometimes, even kita ada ilmu yang tinggi & well trained sekalipun, xterlepas dari ujian & kesalahan... so, taubat nasuha...

OK guys, selamat berjuang semua! fighting!!!

Tuesday, December 20, 2011

"dan kerana itulah wujudnya CTU..."

as salam/selamat sejahtera,

hi readers,
sedang menulis ni hati tersentuh kerana sudah berakhirnya kelas CTU buat selamanya aku kt UiTM... lepas ni dah tak ada la kelas2 CTU lagi.

dan tadi jugalah giliran aku sebagai presentator terakhir membentangkan isu CTU, peranan NGO dalam integrasi. dalam panjang lebar pembentangan, aku terus selitkan kata hati aku. mulanya aku nak panggil sebagai ucapan, tapi ada juga yang kata syair/ sajak. xpe2.. itu bukan masalahnya.

dalam pembentangan itu aku kata: "sebagai presentator terakhir dalam group terakhir membentangkan tajuk, saya ingin menyampaikan ucapan teks dari diri saya sendiri..." maka ustazah pun tersengeh menampakkan giginya... wah~ aku dapat menarik perhatian pendengar kembali yang rata- ratanya tunduk tanda bosan...

inilah teksnya:

" di sini dapatlah saya simpulkan,
setiap daripada kita akan keluar dari UiTM,
dan bersama- sama berjuta- juta rakyat Malaysia keluar mencari rezeki.
ada sebahagiannya akan cenderung menjadi pemimpin,
sebahagiannya menjadi kaya raya,
sebahagiannya sederhana,
dan sebahagiannya menjadi kuli atau sebahagiannya menjadi bos.

bak kata HM Tuah,
kalau kita tak kaya, kita miskin,
kalau kita tak gagal, kita berjaya.
hidup harus mencuba,
kerana kalau tak mencuba, kita tak tahu, kita buntu.

suatu hari nanti kita akan keluar memperjuangkan ideologi dan hak kita.
sebagai Melayu- Muslim,
perjuangkanlah semua itu sebagai manusia beragama Islam,
bukan sebagai manusia tak beragama atau beragama lain.

apa- apa yang berlaku, kembalilah pada ikrar iftitah,
sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku dan matiku kerana Allah Taala,
berdoalah agar setiap langkah kita dipermudahkan dan diluruskan.

sebagai belia, kalau masuk ke sekolah kita diajar erti kemanusiaan,
kalau masuk U, keluar menjadi matang.
namun, kematangan belum tentu mengajar erti kemanusiaan.
kembalilah kepada kemanusiaan, bukanlah kembali ke sekolah.

jadilah insan yang penuh berkasih sayang dan ikhlaslah dalam persahabatan dan silaturrahim.
sesungguhnya Allah mementingkan hubungan denganNya dan hubungan sesama manusia.

dan oleh kerana itulah wujudnya CTU..."

dan berakhirlah presentation aku, diselangi dengan tepukan gemuruhdaripada rakan- rakan. terharu kerana dapat present, walaupun bukan yang terbaik, tetapi syukur segalanya berjalan lanar. syahdunya hati bila berakhirnya kelas CTU bersama Ustazah Anisah yang banyak membuka mata aku, membuka ruang hati...
alhamdulillah... (tissue please )

p/s: esok ada lagi cabaran menanti... test, presentation dll... semoga  langkah dipermudahkan dan diluruskan... amin

Sunday, December 18, 2011

meminjam peribadi orang lain?

as salam/ selamat sejahtera.

hi readers,
what's up? hopefully good.

OK! hari ni kita nak bincang pasal tajuk kat atas la. meminjam peribadi orang lain? macam mana tu?

pernah tak anda berdepan dengan situasi ---> "i felt like looser", "diri ni rasa kosong", "teruk gila la aku ni, orang tak suka aku, orang benci aku", "setiap yang aku buat tak betul" dan sebagainya?

saya rasa setiap orang mempunyai perasaan sedemikian, kalau tak banyak barangkali sedikit. setiap orang manusia akan merasai cemburu terhadap orang lain. kalau tak sedikit, mungkin cemburu itu banyak.

fokus artikel kali ni adalah pada kenapa pentingnya kita meminjam peribadi orang lain?

pernah tak anda terfikir, mengapa tokoh- tokoh hebat seperti tun mahathir mohamed, tun abdullah ahmad badawi, tok guru nik abdul aziz, donald trump, martha steward, oprah winfrey, rachel ray dan banyak lagi barisan tokoh- tokoh dalam pelbagai industri boleh dicontohi? jawapannya adalah dalam setiap diri insan ada kisah, ada cerita mengenai mereka yang menjadikan mereka insan hebat. barangkali orang terdekat anda boleh menjadi sumber inspirasi anda.

saya pasti, anda pasti teruja mendengar kisah- kisah insan yang dijulang- julang kehebatannya. kisah- kisah mereka ditatapi menjadi satu azam, menjadi seperti mereka, sehebat mereka. dari situlah lahirnya istilah meminjam inspirasi dan peribadi mereka.

sahabat anda mencerminkan diri anda. bergitu juga tokoh sanjungan anda akan membawa siapa diri anda. namun, sebagai manusia biasa, kita perlu sedar, dalam mengadaptasi peribadi seseorang dalam diri kita, kita perlu sedar, kita semua berbeza. nasib dan peribadi kita barangkali berbeza.

jadi apa yang kita perlu lakukan ialah kita mengambil iktibar dari kebaikan seseorang dan menjadikan pengajaran dari kesilapan mereka.

so, pada pandangan saya, jika inginkan perubahan dalam diri, atau ingin menjadi hebat, saya sarankan anda:

  1. perlu membuat banyak pembacaan mengenai tokoh- tokoh terkenal. 
  2. beli buku dan jadikan ia sebagai rujukan dan koleksi anda.
  3. beli satu buku kosong (diari/ buku nota) 
  4. buat banyak ulasan mengenai buku itu, dan catatkan isi- isi penting yang anda rasa bersesuaian dengan apa yang anda cari.
buku- buku menarik:


dan banyak lagi...


cuma nasihat saya, buang yang keruh, ambil yang jernih.

OK. itu saja dari saya. rasanya banyak benda nak tulis tapi kurang idea. hopefully berguna. tata

Thursday, December 15, 2011

1st ANNIVERSARY LA WEIH!

as salam & selamat sejahtera,

(​◦ˇ⌣ˇ)hi readers,
what's up? hopefully good.

wah! dah 1st ANNIVERSARY la weih!!!! xsangka, dah setahun aku menulis blog. siapa sangka, sekejap je masa berlalu. macam2 input kongsi, acam2 cerita mengarut dah aku tell story... kih3...

hmm, actually aku nak say sorry lah sebab dah lama tak tulis. i know sejak 2- 3 minggu ni xtulis, stat blog turun curam bak curamnya gunung Everest. dah best2 ranking naik, tbe2 lak xrajin nak menulis. sebenarnya aku bukan langsung xbuka blog ni, tapi tiap kali buka, xde idea nak menulis... paling tak aku just blogwalking blog korang la.... thanks yang tidak terhingga kepada yang sudi sokong, baca dan follow blog ni...

sebenarnya banyak cerita nak diceritakan, so, sepanjang dua minggu lebih x tulis entri, aku ni tersangat la aktif. FYI, aku de lagi 8 beban termasuk assignment, test, quiz & presentation nak kena buat. so, korang boleh nampakkan aku ni bz xterhingga? tadi baru je selesai report dan lain- lain... lagi dua minggu je nak final, tapi gigih juga lecturer bagi kerja & test... sayang diorang lebih...XOXO(​◦ˇ⌣ˇ)ε ˇ◦)XOXO

anyway, HAPPY BIRTHDAY to my mom too la sebab birthday dia semalam... sempat call mak & wish her birthday. ni apa yang aku tulis kat twitter:

HB mak! Xdpt nk celebrate. Dulu time sekolah suka buat surprise untuk mak
hari ni hari jadi mak.wish dia pagi2. then, sempat ckp: "mak, man de simpan HADA LABO dalam robok cermin.man simpan nk bg mak." hopes SHE <3

besok xde kelas. tp still bz buat assignment & minggu depan la last lecture. ada yang happy, ada yang merana. hmm~ anyway, wish me luck. insyaAllah, ada benda nak kongsi. tunggu keluaran akan datang. tata

p/s: sebenarnya esok 16/12 suppose anniversary nye... tp saja je nk post awal2... kih3

Thursday, December 1, 2011

gambar: UiTM Mock Trial the Musical 2011: Dibelakang Jalan Lurus

as salam/ selamat sejahtera.

hi readers, 
sorry la kalau semua entri ni agak terlambat... anyway, nilah gambar2 yang aku dapat dari laman facebook uitm mocktrial the muzikal 2011 tu... hmm, inilah gambar sepanjang pementasan tu... for article, rujuk komen: UiTM Mock Trial the Musical 2011: Dibelakang Jalan Lurus
clorox, bahan bukti pertama
jacob & "roh" amir 

amek ko, kasih dicekik
jacob meratapi kubur amir
yeay! kita menang!!!
kasih kasihan
tuan hakim yang garang & kelakar... very sengal #LOL
miss sexy terry 
mama yg dah terasa ringan lps beranak still perform kt court
kat kandang saksi tu miss sexy terry
datin J'J.J
tuan hakim pun nk join sekaki
jacob diserang mama
yang kt tengah tu la my lady alicia kunci
seriously, aku akan rindukan semua ni... tapi dengarnya VC nak tengok pementasan diorg... so, berkemungkinan pementasan ni akan dilakukan semula... so, nak tengok lagi sekalilah kalau rumor ni betul... hehehe...

p/s: thanks to photographer Nazim Amzed for the gambar... pinjam  ya gambar2 ni :)

Tuesday, November 29, 2011

sakit

lawakgojez #10 - SAMALAH KITA

LEMBU : Aku makan rumput.tuan makan apa?
LELAKI : Aku makan nasi.Kita tak sama.
LEMBU : Tuan tidur di mana?
LELAKI : Aku tidur atas tilam.engkau tidur dalam kandang..mana nak sama.

TIBA-TIBA KEDENGARAN LAUNGAN AZAN...

LEMBU : Itu suara apa?
LELAKI : Seruan azan mengajak bersembahyang.
LEMBU : Tuan tak sembahyang?
LELAKI : Tidak.
LEMBU : Samalah jelah kita..=p

p/s: originally daripada Ustaz Zamri

Saturday, November 26, 2011

komen: UiTM Mock Trial the Musical 2011: Dibelakang Jalan Lurus

as salam/ selamat sejahtera,

hi readers,
semalam, bertempat di dewan agong tuanku canselor, pukul 8.30 malam, sebuah fenomena MOCKTRIAL telah berlangsung dengan jayanya. aku, dengan sangat excitednya setelah berbulan- bulan menunggu, akhirnya dapat juga melihat air tangan bebudak law UiTM sendiri mengadakan pementasan yang pada aku FENOMENA LUAR BIASA dan SYIOK habis.... memang berbaloi- baloi...


wow, super duper terbaik.  itu kata- kata pujian yang perlu diberikan kepada team UiTM Mock Trial the Musical 2011: Dibelakang Jalan Lurus. Pada aku,jalan cerita UiTM Mock Trial the Musical 2011: Dibelakang Jalan Lurus ni memang menarik. Tak kering gusi la katakan. At least aku antara penyumbang gelak besar dan sokongan. hahaha

so, pementasan ni mengisahkan sesi penghakiman (#eh betul ke istilah ni) terhadap OKT iaitu KASIH BINTI KASIHAN yang dituduh telah membunuh suaminya AMIR

nak senangkan kerja aku bercerita, perbicaraan ini membawa pelbagai watak yang dikatakan sangat lucu iaitu yang paling aku suka watak tuan hakim, alicia kunci dan datin paduka jamaliah jamil.

sebagai penonton mestilah terasa permainan cerita yang memerangkap spekulasi penonton... mula2 rasa yang ni bunuh, tbe2 yang ini pula... wah, jalan cerita sangat trick ya... pengsan memikirkannya...

sepanjang perbicaraan, xnampak pun si KASIH KASIHAN ni macam pembunuh, yelah, watak yang dimainkan KASIH ni nampak macam bini malang yang kasihan, gila pulak tu... UiTM Mock Trial the Musical 2011: Dibelakang Jalan Lurus memulakan cerita dengan pergaduhan suami  isteri pada malam ulangtahun perkahwinan mereka ( wah~ budget lepas ni gaduh kat tempat lain la ye... sila abaikan...) punyalah gaduh2 tbe2 ada retis lak yang menyanyi lagu selamat ulangtahun sayang (sorry, xtau nama penyanyi ni ) kan... gaduh punyalah gaduh, si suami entah p ke mana... jeng3... OK drama baru bermula...

then3, ada satu video pula dipasangkan, seriously aku xfaham sbb sound xclear & motif video x diketahui (take noted ya...) kat sini de watak si SEXYTARY, iaitu kawan kepada KASIH KASIHAN... kononnya KASIHKASIHAN ni dok ngadu kat SEXYTARY ni pasal rumahtangga diorang yang sangat KASIHAN... wah~ dapat tangkap ketidakikhlasan si SEXYTARY ni ya... muka sangat IKHLAS.... jeng3... motif pertama dijumpai...

then3, as usual la pendakwaraya & peguambela memanggil semua saksi2 untuk beri keterangan... dan semua tu nonsence ya bak kata tuan hakim, pendakwaraya gagal membuktikan bhawa OKT bersalah, tiada primafacie, bla3.... dan si OKT dibebaskan.... tapi tapi tapi.... cerita belum habis ni...

jalan cerita sebenarnya menceritakan mengenai seorang lelaki yang bernama AMIR, dibunuh oleh seseorang yang tidak diketahui siapakah dia... dan dan dan.... rupanya2nya suami dia ni main cinta 4 segi ye... dengan SEXYTARY tu dia pun nak, n n n dgn JACOB (omg) pun dia nak...alahai, suami dia ni rupa2nya seorang bi... OMG omg dah jd cam seksualiti merdeka pula ye... meremang den tengok... dah dapat teka tak sapa yang bunuh?

hmm, nak dipanjangkan cerita, lepas saja suami dia ni bergaduh, dan dimana si isteri meroyan ditinggalkan, suami dia ni budget p cari si JACOB... alahai, siap pegang2 tangan tu... (INI LAKONAN SEMATA_ MATA, tiada kaitan antara hidup ataupun yang dah arwah), then3, si AMIR ni pun nk bagitahu kat si JACOB OREO MUNCHY'S HUP SENG ni yang dia sangat cintakan bini dia... so, dia taubat dari jalan yang tak lurus, meninggalkan si JACOB yang ketandusan ni sorang2... dan si JACOB ni lak memang gatal tangan agaknya, p hempuk kepala si AMIR tu dgn helmet... jeng3.. AMIR mati di tempat kejadian... setelah panik dia pun (JACOB) gelabah dan cuba membuat sesuatu untuk mengaburi mata forensik...

akhirnya si JACOB ni tertangkap apabila my lady ALICIA KUNCI yang superduper hot tu mendedahkan bukti terakhir iaitu, #EuW sampel air mani si JACOB ditemui dalam sarung kondom dalam kereta si AMIR sebanyak 1 botol ubat batuk... hahaha, banyak gle...

then, cerita ni bukan terhenti di sini sahaja... xkan la cerita panjang lebar xde pengajaran kan? hmm, meh aku tolong gariskan:

- pada aku, cerita ni cuba nak bagitahu supaya jgn le percaya kat kawan... dalam kes ni watak sexytary berperanan penting bilamana dia telah mengkhianati sahabatnya bila dia sebenarnya dah lama ada affair dgn si Amir tu... 3 tahun bekerja dgn Amir, dan 7 tahun dikerjakan ye... motif sangat kan? hahaha

- then, jangan la dok wat kerja xsenonoh, dah de bni, sangap jantan pula ye... ades =o=' apa nak jadi dgn orang zaman sekarang ni... watak JACOB yang meremangkan banyak bulu- bulu (tbe2 teringat maharajalawak mega minggu lpas yang pasal boboi gugurl tu) memang berperana penting... bukan senang ye nak mainkan watak untuk seorang g$%... ok tu je la...

sekali lagi ucapan tahniah dari saya memandangkan UiTM Mock Trial the Musical 2011: Dibelakang Jalan Lurus berjaya membawa satu tahap kelas yang tersendiri jika dibandingkan dgn mock trial dari UM... moga2 akan datang ada lagi...

cuma komen saya, pelakon perlu menambah kerampilan, dan mengolah watak dgn lebih kreatif. tuan hakim, if you baca ni, tahniah la, ko memang tebaik bro.... sangat sempoi dan lawak...

then, pasal video2 tu, kne la lebih real... suara xjelas la beb... so, sgt annoying...

 OK tu je la nak diperkatakan... tahniah sekali lagi...

sorry kalo cerita xberapa nak lengkap sebab banyak sgt kena cerita.. hehehe gambar pun hilang ntah ke mana... geram tul la weih...

p/s: lepas ni dengarnya USIM pun nak buat MOCKTRIAL... xtau la nak p ke tak... hmm~

Saturday, November 19, 2011

PREVIEW BUKU: Rahsia Pembunuh Ekonomi Dunia ( by John Perkins)

as salam/ selamat sejahtera,

hi readers,
hari ni aku nak bercakap mengenai 1 buku yang aku beli kat pesta buku di kompleks PKNS ahad lepas. aku menghabiskan banyak masa dan duit la of course (walaupun dah xbanyak duit ni gigih juga p gatal tengok buku yg kalo korg tengok pun rasa macam nak pengsan, sebab: semuanya menarik la weih!!!)

tapi apakan daya, duit pun tak banyak, so, buku ni la yang dapat menarik perhatian aku ( dengan keadaan sgt strict terhadap semua aspek, mengalahkan lecturer2 strict aku, so memang buku inilah yang dicari- cari) jengjengjeng...

inilah buku intan terpilih tu...
sebagai student economy atau lebih tepat student business economics, buku ni aku rasakan perlu untuk aku mengetahui situasi sebenar ekonomi duni sekarang ni. manalah tahu dapat sedikit inspirasi untuk project paper aku ke nanti kan... hihi... advantage tu...

so, berdasarkan penilaian aku terhadap buku yang kacak  dengan penampilan luaran kemas dan profesional ni, mustahil la aku tak nak belek-baca-pegang-consider-lalu terus beli tanpa ragu kan? so, penampilan menarik dah lepas, apa pula dengan isinya?

pada permulaan membaca isi buku ini, prolog menghiasi ruangan terawal buku ini, esei yang panjang, menceritakan latar belakang beliau sepanjang kehidupannya sehinggalah beliau menjadi seorang penyangak ekonomi yang dikenali sebagai EHM atau ECONOMY HIT MAN.

mungkin sebagai insan biasa, cerita- cerita ini kurang memberikan kesan khas kepada seseorang. namun, jika anda bukan sekadar insan biasa, aku cadangkan ada baiknya kamu semua beli dan baca buku ini.

pengalaman pembacaan buku ini membuatkan aku tersedar dari lamunan yang secara halusnya, kita sudah terikat dengan permainan yang diadun oleh Amerika dan yahudi itu sendiri. penulis buku ini dilihat mempertaruhkan seluruh hidupnya untuk sebuah buku yang diberi nama Confession of an Economic Hit Man.

untuk pengetahuan semua, buku ini mengambil masa 20 tahun untuk disiapkan, bukan seperti buku- buku biasa yang mngkin paling lama mengambil masa 3 tahun atau kurang. penulis sendiri bercerita bagaimana beliau sendiri diancam oleh banyak pihak sehingga penulisan dan kajian- demi- kajian beliau terhenti sebanyak 4 kali semata- mata mahu memberitahu rahsia sulit kerana dek serik menyembunyikannya dan serik menjadi serigala mainan pemimpin- pemimpin dunia.

pelbagai rahsia yang cuba dibongkarkan, namun, nasihat aku, kita tidak perlu terlalu obses dengan setiap perkataan yang diluahkan oleh John Perkins ini kerana ini adalah perspektif beliau. beliau hanya insan biasa, berpengalaman luar biasa, namun, segala rahsia hanya Allah lebih mengetahui.

berkata- kata mengenai rahsia, aku pasti kamu semua akan terkejut dengan penulisan beliau yang mendedahkan kekalutan yang berlaku ditambah pula dengan rahsia yang anda tidak dapat sangka- sangkakan.

ok guys, barangkali korang semua nak tengok sinopsis dan isi kandungan buku ni:



SINOPSIS
Mereka dapat menghancurkan kebahagiaan dan segala-galanya yang anda miliki. Bacaan wajib untuk sesiapa yang prihatin kepada diri sendiri, anak-anak, dan keluarga mereka. Anda mampu menghalangnya.
Economic Hit Man atau Penyangak Ekonomi adalah golongan profesional yang dibayar gaji lumayan bagi menipu dan menjatuhkan ekonomi sesebuah negara.
Mereka datang membawa duit dan dengan baik hatinya memberi pinjam kepada kita. Sebaik sahaja kita menerima duit itu, jadilah kita sebagai hamba abdinya. Segala-galanya dikawal oleh mereka. Dan kini, salah seorang daripada mereka mendedahkan konspirasi ini di dalam buku yang sedang dipegang oleh anda.
Banyak negara sudah ditipu hampir bertrilion-trilion ringgit dan kini menjadi boneka yang dikawal sepenuhnya oleh Amerika. Senjata para penyangak ekonomi ini adalah laporan kewangan palsu, manipulasi pilihan raya, ugutan, habuan seks, malah hingga ke peringkat sanggup membunuh.
Mereka meyakinkan negara-negara yang strategik dan ada kepentingan kepada Amerika supaya menerima pinjaman bagi membangunkan projek-projek negara. Mereka memastikan projek-projek mega yang mewah semuanya diberi kontrak kepada Amerika.
Pengakuan berani seorang penyangak ekonomi yang mendedahkan rancangan Amerika menguasai ekonomi dunia secara terperinci.
Membongkar rahsia bagaimana Amerika berubah daripada negara yang dihormati menjadi sebuah empayar yang digeruni.
Buku bestseller yang penuh kontroversi
ISI KANDUNGAN BUKU

BAHAGIAN I: 1963 – 1971
1 Kelahiran Seorang Penyangak Ekonomi Antarabangsa - 24
2 ‘Terikat Sepanjang Hayat’ - 38
3 Indonesia: Pengajaran untuk EHM - 49
4 Menyelamatkan Negara Daripada Komunisme - 54
5 Menjual Hati dan Jiwa Saya - 60

BAHAGIAN II: 1971 – 1975
6 Peranan Saya Sebagai Penyoal - 68
7 Peradaban Diuji - 74
8 Jesus Yang Berbeza - 80
9 Peluang Sekali Seumur Hidup - 86
10 Presiden Panama dan Hero - 95
11 Lanun di Zon Terusan - 102
12 Kisah Askar dan Pelacur - 106
13 Berbual-Bual Dengan Jeneral - 112
14 Memasuki Tempoh Baru dan Kejam Dalam Sejarah Ekonomi Dunia - 120
15 Pengubahan Wang Haram Arab Saudi - 126
16 Melayan Kerenah Putera W. dan Membiayai Osama bin Laden - 144

BAHAGIAN III: 1975 - 1981
17 Rundingan Terusan dan Graham Greene - 151
18 Raja Segala Raja, Iran - 161
19 Pengakuan Mangsa Dera - 168
20 Kejatuhan Seorang Raja - 173
21 Colombia: Batu Gerbang Amerika Latin - 177
22 Republik Amerika Melawan Empayar Global - 183
23 Butir-Butir Peribadi yang Mengelirukan - 192
24 Presiden Ecuador memerangi Syarikat-Syarikat Minyak - 208
25 Saya Menarik Diri - 214

BAHAGIAN IV: 1981 – Sekarang
26 Kematian Presiden Ecuador - 221
27 Panama: Kematian Omar Torrijos - 227
28 Syarikat Tenaga Saya, Enron dan George W. Bush - 232
29 Saya Ambil Rasuah - 239
30 Amerika Syarikat Menceroboh Panama - 247
31 EHM-EHM Gagal di Iraq - 259
32 Kesan Tragedi 11 September Ke Atas Saya - 269
33 Venezuela: Diselamatkan Oleh Saddam - 279
34 Ecuador Dilawati Semula - 288
35 Mengupas Aising Kek - 299 
buku yang mengandungi 308 mukasurat ini sudah pasti memberikan maklumat yang ANDA PERLU TAHU sebagai sebahagian dari masyarakat dunia. anda boleh dapatkannya di semua kedai buku yang menjual produk PTS dengan harga RM30.00 hingga RM 33.00 di seluruh negara. aku pasti korang semua tidak akan menyesal. so, dapatkannya di pasaran

p/s: nak mintak komisen dari PTS boleh sbb promote... hihi...

Wednesday, November 16, 2011

Wordless Wednesday #4

semalam gigih membuat latih tubi...

hari ni
double test berturut- turut... terbaik la... 

Friday, November 11, 2011

UiTM Mock Trial the Musical 2011: Dibelakang Jalan Lurus

as salam/ selamat sejahtera,
UiTM Mock Trial the Musical 2011: Dibelakang Jalan Lurus
Time
Friday, November 25 · 7:30pm - 11:00pm

Location

ha!!!! inilah tajuk cerita yang aku nk bgtau ni...
yeay! FYI, aku akan dapat menonton pementasan ini. so, apa yang aku nak cakap ialah, sila jeles.... hahaha


fyi, bukan senang wo nak dapat tengok pementasan ni. tiket yang dijual kalau tak silap aku hanya 700 unit sahaja dan cuma sekali pementasan sahaja. sodap atau tak, we will see it soon... plus, kalau korang nak tahu, hanya insan bertuah sahaja dapat menonotonnya kerana siapa cepat dia dapat. tiket pementasan ni habis dijual setelah beberapa jam sahaja dibuka untuk jualan kepada umum. dan aku dapat for free secara invitation. thanks kpd kawan aku yang bersungguh2 jemput & belikan tiket ni untuk aku.. hihi... thanks fazlan


so, sekali lagi, sila jealous...


kalau sebelum ni aku dapat tgk pementasan mock trial dari UM yang superlicious, super marvelous & superlawak tu, so alangkah bertuahnya aku dapat lihat hasil seni budak2 law uitm sendiri... huhui...


ok. ni ialah poster yang seram sejuk lagi cool yang diorang buat... seriously bertambahlah excited aku nak tgk pementasan ni...




 hmm, ni merupakan sinopsis yang diberi melalui laman fb bebudak law tu:



Umum mengetahui perbicaraan dalam Mahkamah merupakan sesuatu yang membosankan. bertitik tolak dari fakta inilah Mock Trial Uitm 2011 dianjurkan bagi mengubah perspektif masyarakat.
Mock trial merupakan perbicaraan olok-olok yang ditiru dari situasi sebenar dalam Mahkamah dan diadaptasikan melalui cara yang berbeza dengan penerapan unsur jenaka, muzikal dan satira. 
Uitm Mock Tria lthe musical 2011: Dibelakang Jalan Lurus berkisar mengenai perbicaraan terhadap seorang isteri yang dituduh membunuh suaminya. Segala pendedahan eksklusif akan dilakukan di mahkamah yang akhirnya yang menemui jalan cerita baru yang membawa kepada istilah "dibelakang Jalan Lurus".
Mock trial ini dibawakan Khas Oleh Persatuan Undang-Undang UitM. Terbuka kepada Semua lapisan Masyarakat yang ingin mengetahui procedure-procedure sebenar dalam mahkamah dengan pendekatan yang lebih santai dan tidak membosankan.
oleh kerana excited, semua anasir- anasir penghalang, akan ku cancelkan demi kemasylahatan halwa mata dan telingaku ini... huahaha... OK. tu je nk bgtau...

what??? meng'internationalize' diri sendiri?

as salam/ selamat sejahtera,

hi readers,
how are you today. hopefully good..

what??? meng'internationalize' diri sendiri?

alamak!!!
what I've just thinking ? oh yeah, actually, I've just read maria Elena's blog. seriously she's good in telling story. plus, her English also not bad r... hmm~ so, i'm totally jealous with her because she can write well in English. i'm not comparing her with mine, but what is just bling bling in my mind, i should follow her steps in internationalize our-self. of course la i cannot follow 100 per cent. #takkan i nak belit2 shawl kt kepala... hohoho...


anyway, it's OK to be what we tend to be, so.................... i will slowly write in BI and BM too... even BM will be bahasa jiwa bangsa, i should practice to speak and write in English too...huhu...

p/s: maju ke hadapan selangkah demi selangkah...

Thursday, November 10, 2011

kpd LELAKI, sila berhati2 dgn produk rambut

as salam/ selamat sejahtera,

hi readers,
how's ur day?


OK. hari ni aku nak cakap pasal produk penjagaa rambut. sorry la hari ni xnak speaking2 sebab lidah terbelit, sama macam akalnya dah tintong sbb banyak praktis tulis BI dalam blog. memang la aku akui lebih senang tulis thesis/ assignment dalam BI, tp bila masuk part blog, kena la aku belajar dgn cik Maria Elena... hohoho...

OK. berbalik pada tajuk yang disebut- sebut, aku ni punyalah gatal tangan dan akalnya sangat terlebih semangat inquiry. masa tu aku sedang berambut panjang (xde la panjang sangat pun... rimas je rambut dah mcm sarang burung...) then, kononnya concern pasal rambut ni kurang terurus sebab pakai gel rambut ni rambut aku sebahagiannya prematured... so ada la yang gebu, ada pulak yang melidi... sangat x ideal...

cari punyalah cari di pharmacy, ternampak pula produk kegemaran dulu kala... Clairol smooth lovin kegemaranku sangat murah di pasaran ketika itu... so, dengan terbayang rambut akan kelihatan sangat sihat & kemas, aku pun bacalah ingredient dia sbb aku ni mmg particular bab2 bahan kimia ni... tgk2... alamak!!!!! ada hydrolyzed silk la...apa tu?

so, nak dipanjang pendekkan cerita, aku call la kawan aku yang ustaz, yang sains gunaan, yang itu yang ini, sehinggakan imam muda asyraf (xbalas twit tu lg... bz kot...) pun aku tanya. menurut yang sains gunaan tu, hydrolyzed silk tu larutan kepada bahan sutera... means dia sutera la kan? hmm, tanya yang ustaz, dia kata, jangan guna bahan syubahah, mungkin barang tu bersangkut paut pada sutera, haram lelaki pakai... cari2 kat internet, selagi masih gigih, tetap dicari jawapannya... & apa yang bestnya ialah, betul ckp kawan aku yang budak sains tu.. hebat2... big clap for him... so, dengar nasihan ustaz td...

so, pengajarannya di sini, berhati- hatilah semasa membeli produk ke'hensem'an ya kaum jejaka semua... even, dalam produk kecantikan yang ada kandungan emas pun xleh guna. so, even nak melawa sekalipun, please be sensitive part2 cmni... xmo la kte main bantai je... mesti de hikmah kan semua ni? so, renung- renungkanlah....

Wednesday, November 9, 2011

Wordless Wednesday #3

as salam/selamat sejahtera,

hi readers,
for this wordless Wednesday, there's nothing to say because i shouldn't write too much la kan... OK. this is what I've found in Koran and i'm totally speechless because Allah already give us motivation about life in Koran. if you can read my handwriting, OH thanks GOD, it's pretty awesome... if you can't see it, please refer to Koran by yourself & "renung- renungkanlah"... 

Monday, November 7, 2011

ops! raya...

as salam/ selamat sejahtera,

hi readers,
how's ur day?

OK, for this post, i'll make it short and simple.
hmm, actually i want to tell you about my "special raya- day"...
hahaha... FYI, yesterday, i'm poisoned by food... OH God, it's totally hurt...

hmm, what was happened is actually my ops raya is totally failed just because of i can't stop seeking for food from my new fridge... hahaha... such a jakun... OH ya, this is what I've post in my Facebook:
"seharian menahan sakit akibat keracunan makanan. nampaknya misi "ops raya" menempah padah kepada diri. akhirnya membawa padah sehinggakan bertarung nyawa dengan keracunan itu. bukan sikit sakitnya. sekarang ni pun terasa ada kecederaan dalaman... hopefully baik cepat..." 
it's sound funny right? hmm,  it is not just poisoned and diarrhea, i also got fever, shaking, and my hand become numb at that time... i just felt like want to die... seriously, it was that hard...

so guys, if you're at the same boat, please rushing to hospitals, clinics, or pharmacy to check your condition & buy some drugs to heal it fast.,, and don't forget to drink more water and isotonic drink to recover your dehydration and get more sleep to recover your energy... plus, make sure that you are sleep near toilet.. for sure you slept in front of it... keh3... OK! that's all...





Thursday, November 3, 2011

alahai Own...

as salam,

hi readers,
hari ni pedih sikit la pasal presentation td... xbuat swehabis baik... then, tbe2 lak ada org buat aku marah... so, hot gle sampai menangis aku dibuatnye...

so,
kawan aku ni mmg best.. tgh hot2 ni de pulak dia post video lawak... then, nak pendekkan cite, hilang la hot aku... thaks Own!!!



selamat menjamu telinga ya!

"cinta kerana...."

Tersebutlah kisah, seorang “lelaki A” datang berjumpa dengan seorang perempuan. Perempuan ini adalah yang paling ‘hot’ di kampusnya, kerana memiliki rupa paras yang cantik dan menawan.
Sifat pada perempuan ni yang paling orang suka adalah kerana dia ni seksi dan berada.
Nak dipendekkan cerita, kita lihat dialog yang berlaku antara lelaki A dan perempuan tersebut. Tapi sebelum tu, biar aku bagi tau korang ciri-ciri lelaki A tu.

Lelaki A merupakan anak seorang Dato’ yang sememangnya kaya, kacak dan bergaya. Nak pergi kampus pon pakai kereta mewah, kemudian ada driver pula. Awek mana tengok mesti melopong biji mata.
Alice : Apasal awak datang nak jumpa saya?
Lelaki A : Saya dah jatuh cinta kat awak.
Alice : (memandang lelaki itu dengan sinis) sebab?
Lelaki A : Kerana awak cantik. Sesiapa yang memandang awak sekilas pasti tak puas. Sudikah awak jadi gf saya?
Alice : Tapi..
Lelaki A : Jangan risau Alice. Saya ada segala-galanya. Harta..kebahagiaan..dan apa je awak mintak, saya boleh bagi.
Alice : Maafkan saya, saya ada kuliah. (perempuan itu sengaja membuat dalih)
Seminggu kemudian, perempuan ‘hot’ ni didatangi seorang lelaki lagi, kita namakan lelaki ni “lelaki B”. Penampilan lelaki B ni agak islamik.
Pakai baju Melayu siap bersongkok pula tu. Tapi, hati dia hanya tuhan sahaja yang tahu. Apa-apa pun, kenalah bersangka baik.
Alice : Ha, ada apa erk?
Lelaki B : Assalamualaikum. (ucap lelaki tu lembut)
Alice : (agak terkedu seketika) Waalaikumsalam. Kenapa awak datang nak jumpa saya?
Lelaki B : Saya…saya…
Alice : Kenapa? cakaplah..
Lelaki B : Saya jatuh cinta kat awak..
Alice : sebab?
Lelaki B : Perlukah bersebab?
Alice : Ya. Sebab saya tak pernah kenal awak, tau2 awak dah jatuh cinta..
Lelaki B : Baiklah, saya cintakan awak kerana Allah telah ciptakan perasaan cinta dalam hati saya untuk awak.
Alice : Owh. (Perempuan itu melihat jam tangannya) Maaflah, saya ada study group. Lain kali kita borak lagi.
Maka tertinggallah lelaki B keseorangan tanpa sebarang jawapan dari sang gadis itu.
Seminggu yang seterusnya, perempuan itu didatangi oleh seorang lagi lelaki iaitu “lelaki C”. Kali ini, lelaki C berpenampilan biasa dan sederhana saja.
Wajahnya juga tidaklah sekacak mana namun ada sesuatu pada wajah itu. Entahlah apa.
Perempuan itu mengukir senyuman manis untuk lelaki itu kerana dia pasti bahawa lelaki ini pasti akan bercakap benda yang sama.
Alice : Saya tau kenapa awak datang nak jumpa saya..
Lelaki C : (Termangu seketika) Awak dah tau?
Alice : Why not? Awak cintakan saya?
Lelaki C : Ya, saya menyintai awak.
Alice : (tersenyum sinis) Well, kenapa pulak? Sebab Allah telah menghadirkan perasaan cinta kat dalam hati awak untuk saya?
Lelaki C : (hanya mampu tunduk)
Alice : Kenapa diam? atau..awak jatuh cinta di sebabkan rupa saya..atau saya ni seksi..atau..saya ni anak orang berada..
Lelaki C : Demi Allah, semua itu tak betul.(Lelaki C berubah menjadi tegas). Ya, memang benar saya jatuh cinta kat awak tetapi bukan kerana Allah atau kerana kecantikan awak,
harta awak.. saya jatuh cinta disebabkan Syaitan Durjana . Syaitan yang mendorong saya untuk mengejar awak. Kemana saja awak jalan, mata saya akan mengekori awak.
Tatkala rambut ikal awak terbang ditiup angin,saya rasa perasaan saya kacau.Wajah cantik awak sentiasa datang bermain di jiwa saya pada hal saya tak menginginkannya.
Saya rasa rimas dengan perasaan saya. Saya semakin hanyut. Semakin terleka.
Alice : (terkedu) Apa awak nak?
Lelaki C : Saya tak mahukan apa-apa. Mungkin hanya sekelumit simpati. Hanya kalau awak sudi. Maafkan saya, saya mohon untuk berlalu.
Alice : Nanti dulu, siapa nama awak? Macam mana saya nak tolong awak?
Lelaki C : Nama saya, ah, tak layak saya nak beritahunya kat awak. Sesungguhnya nama yang saya pinjam ini sungguh mulia.Saya pasti awak tau apa nak dibuat. Maafkan saya, saya tak sanggup nak berlama-lama di sini. Syaitan itu sentiasa membisikkan perkara yang jahat ke telinga manusia. asalamu’alaikum.

Alice hanya melihat langkah lelaki itu tanpa sepatah kata.

Dua tahun kemudian…

Akif merehatkan dirinya di pelantar rumah sambil menghirup udara segar pagi. Tiba-tiba dia disapa oleh ibunya.
Ibu : Akif, ibu teringin nak tengok Akif berumah tangga. Akif tak de ke pilihan hati Akif sendiri?
Akif : Entahlah ibu. Susah kita nak mencari pasangan yang betul2 berdiri di atas landasan yang teguh.
Ibu : Akif, ibu faham. Memang susah nak cari orang yang seperti itu, kalau ada pun, nisbahnya kecil. Manusia makin hanyut ditelan arus dunia.
Semakin moden, semakin lupa tanggungjawab kita sebagai muslim. Tapi Akif, kita juga boleh menjadi pengubah.
Akif : Ibu.. Akif faham. Insya Allah ibu, Akif akan cari seorang perempuan..jika dia tak seperti yang Akif harapkan, Akif yang akan membentuk dia, mengubah dia.
Akif akan cuba laksanakan permintaan ibu.
Ibu : (tersenyum) Akif, ibu rasa, ibu sudah berkenan dengan seorang gadis ini. Dia baik dan manis juga orangnya. Pekerjaannya juga mulia.
dia bekerja sebagai seorang guru di sekolah menengah agama. Ibu dah berbual-bual dengan ibu bapanya. Baik sungguh mereka itu.
Akif : Siapa dia ibu? siapa nama dia?
Ibu : Nur Alissa Zakiyyah…

Seminggu sebelum hari pertunangan. Waktu itu, Akif berada di rumah Nur Alissa Zakiyyah. Baru kali pertama Akif ke sana. Rumah yang dijejakinya ini sungguh besar dan luas.

Halamannya juga menarik bersama landskap yang begitu teratur. Bunga-bungaannya memukau mata. Suasana agak hingar-bingar. Ibu Akif berada di dalam rumah mungkin sedang sibuk membantu mereka yang lain menyiapkan juadah makan tengah hari bersama.

Akif berjalan menuju ke suatu sudut di halaman itu namun langkahnya terhenti apabila terlihat seorang gadis bertudung hijau lembut sambil mengenakan pakaian baju kurung..

entahlah baju kurung jenis apa yang penting ianya gubahan moden seiring mengikut zaman.
Gadis itu seperti pernah dilihatnya di dalam sekeping gambar. Gambar yang diberi ibunya. Mungkinkah itu bakal tunangnya?

Akif memberanikan diri untuk menyapa gadis itu.
Akif : Assalamu’alaikum.
Alissa : Wa’alaikumsalam. (Alissa tersenyum lantas membelakangi Akif)
Akif : Awakkah Nur Alissa Zakiyyah??
Alissa : Dan awak pula Akif Rahmankan?(soal Alissa tanpa menjawab pertanyaan Akif terlebih dahulu)
Akif : ya. Akif Rahman Bin Razaq. Awak belum jawab soalan saya..
Alissa : Hum.. akhirnya…
Akif : (Akif hairan) Kenapa? Pernahkah kita bertemu atau berkenal?
Alissa : Ya.
Akif : Siapakah awak? (tanya Akif penuh kehairanan)
Alissa : Nama saya Nur Alissa Zakiyyah binti Aziz. Sayalah Alice.
Akif : (terkesima) Subhanallah. Awak dah berubah, saya langsung tak cam awak. Macam mana awak boleh jadi macam ni?
Alissa : Bukankah awak yang meminta sekelumit simpati dari saya?
Akif : Alice…(terharu..)
Alissa : Akif, saya dah jatuh cinta kat awak. Dah lama..
Akif : Sebab?
Alissa : Saya mencintai awak kerana agama yang ada pada awak…

Wednesday, November 2, 2011

choose to leave

Wordless Wednesday #2

OH TIDAKKKK!!!!!

nganga kasi besar2 ya

TERKESIMA
sebab: 
TIKET BAS SEMUA DAH HABISSSS!!!!

hua~ cmne la aku nak balik BP ni oi? beraya la sorang2 kat shah alam ni... semua orang berjimba2 beraya kat rumah.... huhu

moral: jangan delay time bEli tiket bas waktu tengah hot beraya ni.... huhu...

p/s: nak buat apa r cuti 10 hari ni r???

Monday, October 31, 2011

kaulah hiasan dari rusuk

hiburan zaman2 kecil dulu vs zaman sekarang


as salam/ selamat sejahtera,

hi readers!
terpandang gambar di atas, apa terbayang di fikiran anda? pada aku, teringat zaman2 kecil dulu. kalau dulu, ini sajalah hiburan yang dinanti- natikan. membesar dengan wadah dari RTM, penuh dengan nilai dan hikmah. berbeza pula dengan hiburan zaman sekarang yang hanya tertumpu pada imaginasi, malah terselit banyak konsep yang songsang dari nilai masyarakat.

kadangkala bila difikir- fikirkan kembali, wajarkah kemodenan mengenepikan nilai- nilai murni yang ada dalam masyarakat? kalau dulu, setiap elemen kartun perlu ada konsep nilai murni seperti bersatu- padu, saling memaafkan, bertoleransi, didikan, sopan- santun, dan sebagainya. bukanlah aku menafikan kebaikan yang ada pada hiburan zaman sekarang, tapi, kalau diselidik secara mendalam, hiburan kartun kini lebih menggariskan kerendahan budi bahasa, pelanggaran hukum bahasa, malah ia mampu menanamkan mentaliti individualistik dalam diri adik- adik kita yang menontonnya.

ada juga pendapat mengatakan hiburan kini melalaikan sehingga merasuk penontonnya agar obses dengan hiburan dan lebih malang lagi menjadikan masyarakat kurang berinteraksi sesama sendiri malah ada juga yang mengatakan ia mampu menyekat pemikiran dan kreativiti kepada sesiapa yang lalai dengan hiburan ini.

padah kepada kemodenan terlalu banyak mengheret kita untuk melupakan betapa nikmatnya bersosial sesama sendiri. kadang kala terabai juga kemanisan bekeluarga. kadangkala, kerana cepat belajar dari rasukan globalisasi seperti hiburan televisyen, kehadiran youtube, keobesan terhadap laman sosial dan sebagainya merupakan racun yang meracun pemikiran muda- mudi yang rata- rata gagal mengawal diri.

mungkin ada yang mentertawakan kewujudan RTM yang dulu kala menyajikan hiburan sedemikian. namun, dari lubuk hati kerinduan terhadap dunia imaginasi kami itulah yang mengajar kami suatu ketika dulu. hiburan sepatutnya bukanlah melalaikan, namun perlu juga diingatkan, sesuatu yang baik pasti bermanfaat. maka jauhkanlah perbuatan yang sia- sia yang akhirnya memusnahkan diri.

sekian sahaja, terima kasih

p/s: walaupun setuju yang kartun kita perlukan pembaharuan, namun perlu juga dikekalkan kualiti dalam mendidik.

jealous: MEN Vs WOMEN

Friday, October 28, 2011

Thursday, October 27, 2011

lawakgojez #8


Sape2 yg lahir pd thn 80an mesti ingat
mase skola rendah dulu:


- kat skola ade salesman jual buku
cerita. ari ni bg list, esok mintak duit... beli walaupun cerita buku tu dah tau.
salesman susu pon camtu gak.


- kat library, budak2 mmg baca buku tp just tengok gamba je. bile ade program Nilam, sebok semua nak pinjam buku.


- RMT kat skola mkn x best, tp yg berduit pon join RMT, x phm....


- pakai pensel box yg bole bukak dpn blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die.


- main lwn pemadam, syg nak guna utk padam. padahal itu fungsi sbnr, utk padam!


- pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.


- cikgu pakai pembaris kuning pjg. Ade pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu pgg pon kat situ.


- bulu ayam jd ramping krn sering dijadikan rotan.


- time pendidikan seni, lukis sume boleh tp bile time kaler sume hampeh. ade gak buat anyaman pakai kertas warna, kolaj la, ape la...


- main game 2D. super contra, super mario, street fighter, sume pakai tape.


- jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole tuka2 kaler ikut suhu n cuaca.


- takut BCG tp lepas inject poyo la pulak...


- balik skola beli JoJo xpon Dendang. Tora pon best gak. Beli se mata2 nak
mainan, coklat die x mkn pon.


- Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die kat tV bole tembak alien tu...


- Siri kartun; power rangers, ultraman, transformers, ninja turtles, Thundercats, maskman, Gaban dan mcm lg.


jgn lupe sume ni sbb zaman skrg budak2 x smpt lyn bende2 ni. kite akan sentiasa berubah, cume asal-usul kite yg permanent. huhu~saje2 terigt zmn dulu, syok gak mengimbas memori...very sweet....;)


thanks to shawn dwen for this entry....

Wednesday, October 26, 2011

lawakgojez #7

Untuk LELAKI sahaja.. Tips agar anda di 'kejar' oleh awek:

1. Pertama dekati awek yang anda nk
2.berikan senyuman yang indah
3.berikan tatapan kepada matanya
4.pegang tangannya
5.AMBIL DOMPETNYA
6.bawa lari dompetnya

dijamin anda pasti di 'kejar' oleh awek tersebut...

lawakgojez #6

Kalau binatang ada FB, agak-agakya begini lah ya komen-komen binatang tersebut kat STATUS yg macam korang selalu post tu.......


Cicak : Tuan rumah baru beli reket elektrik, gua kenduri nyamuk BBQ la weih mlm nih... hihi

Nyamuk : Baru habis ronda rumah Ajoi... kenyang burp, Alhamdulillah. ..

Aedes: Baru je selamat bagi suntikan maut, yess!!! padan muka...

Ayam: OH Tidaaaaaaaaaaaak, Besok majikan gua mau buat kenduri kesyukuran, gua mau disembeliiiiihhh! ...

Cicak : isteriku tersepit pintu

Kucing Betina: "Anak i yang ke-5 baru tanya pasal siapa bapaknya. bingung II nak jawab apa. I sendiri lupa bapaknya siapa."

Ayam : Kawan2...kalu esok guwe tak update...bererti guwe udah di goreng....I luv u all... jangan luper wat kenduri arwah untuk I yaa...

Nyamuk: Siot, sekali drug addict gua hantam daaaa. Gua positif HIV AIDS... uwaaaaaaa

Cicak : Mau ke ke bilik air anak tuan rumah jap ... baru beli videocam baru ...

Kucing: Baru je add awek sebelah umah... keturunan PARSI beb!!!

Tikus: Operasi malam ni... selongkar kitchen kabinet... sape nak ikot?

katak : malam ni nk wat konsert la..da lama x ujan ni..hangat oii..

ular : rasa mcm nk makan lauk telo la malam ni..mana nk cari ek..

Anjing: Aku tension bila ada mat rempit berkumpul tepi rumah aku tiap malam. Nak tido pun x senang hanjeng punya org.

Kuda: Patah kaki; Rider aku bangang salah timing bila nak lompat pagar, sekarang ni tengah rehat kat kandang.

Kura-kura: Aku sakit hati bila bini aku berjalan. Lembab mcm siput babi

Siput babi: eleh... ckporang dia pun sama...

Gagak: Tadi jumpa ayam KFC. silalah jeles... :P

Burung Kakak Tua: Penat betul nk ubah stigma masyarakat. Walaupun aku Burung Kakak Tua, tapi aku burung Jantan la weih!!! panggil r burung abang kacak!!!

Babi hutan: susah betul nak cari makanan halal sekarang ni.

Kera: semalam GF aku bagi bunga. Sedap jugak kunyah

Tikus: Aku makan mee goreng mamak kat Al Naz maju@precint 9. Meh la join sekali.

Lalat: Asyik hadap bangkai je. Alhamdulillah hari ni jumpa nasi bungkus.

Sotong; Aku bengang bila tapak sulaiman ejek aku si lembut

kucing : update petang karang tepat jam 5.00pm slow ngendap ala2 pink panther nyurik ikan bawal kepunyaan kak lela majnun. ..

lipas : merasmikan pengunaan kepak baru sekali bila dikembangkn. ..gerunweih tengok member aku kene tarik dgn jeli2 panjang kepunyaan cik cicak..eee seram nyeee....

itik serati : hahahhaa lawak2 ayam serama tu ade hati jalan tersengguk2. ...nk tiru aku le tu.. lol....

Ikan laga: Boring sey, duduk sorang2 dalam tank ni.

Ikan parang; Kurang asam punya manusia, letak gambar aku kat depan bekas keropok

Ikan Jerung: Kenapa x de sorang pun nak add/approve aku. :-(

Ikan Sepat: Terkenang jiran sebelah yang dah dijadikan ikan pekasam. Al Fatihah

Ikan Arowana: Cantik tak sisik I? Cantik kan ?

Ikan Mas Koki: macam mana nak kurus nie?

Tuesday, October 25, 2011

guys' vs girls' facts

liveyourlife #1

lawakgojez #5

Ada seorang cikgu tadika yang tak percaya wujudnya Tuhan. Dia pun berfikir bagaimana hendak mempengaruhi kanak-kanak di tadika tersebut supaya tak percaya wujudnya Tuhan. Tiba-tiba, dia mendapat satu akal...

Guru tadika : Anak-anak, nampak tak pen ini?
Murid-murid : Nampak cikgu.
Guru tadika : Pen ada kan?
Murid-murid : Ada cikgu.

Kemudian guru tadika tadi memasukkan pen itu ke dalam poket dia dan kemudian bertanya lagi..

Guru tadika : Anak-anak, nampak tak pen?
Murid-murid : Tak nampak cikgu.
Guru tadika : Pen ada tak?
Murid-murid : Tak ada cikgu.
Guru tadika : Anak-anak nampak Tuhan tak?
Murid-murid : Tak nampak cikgu.
Guru tadika : Tuhan ada tak?
Murid-murid : Tak ada cikgu.

Guru tadika itu sangat gembira kerana tujuannya untuk mempengaruhi kanak-kanak itu berjaya. Tetapi.. dalam kumpulan kanak-kanak itu ada seorang budak yang pintar yang bernama Amin lalu dia pun mengangkat tangan...

Amin : Cikgu, boleh saya cakap sesuatu?
Guru tadika : Boleh, mari ke depan.
Amin : Kawan-kawan nampak cikgu tak?
Murid-murid : Nampak.
Amin : Cikgu ada kan?
Murid-murid : Ada.
Amin : Kawan-kawan nampak otak cikgu tak?
Murid-murid : Tak nampak.
Amin: Cikgu ada otak tak?
Murid-murid : Tak ada.

moral die pk sndiri ea...:) kehkehkeh

Monday, October 24, 2011

lawakgojez #4


Ajoi yang tidak lulus ujian untuk menjadi tentera laut, kerana kecergasannya tidak mencapai tahap yang diperlukan . Dia tidak puas hati dan bertanya kepada Pegawai tersebut.


“Kenapa ujian kecergasan saya tidak lulus sedangkan saya berlari 100 meter dalam masa 10 saat je…?” Ajoi bertanya
...
Pegawai: “Ya tetapi kamu tidak lulus ujian renang kerana kamu tidak pandai berenang”.


Ajoi: “Penting sangat kah pandai berenang?”


“Memanglah inikan ujian tentera laut!” tegas Pegawai tersebut.


Ajoi: ” INI TIDAK ADIL!!!..kawan saya si Sumardi tu dapat kerja tentera udara sedangkan dia tak pandai terbang!”

Sunday, October 23, 2011

lawakgojez #3


Bil telefon sebuah keluarga naik melambung. Suami telah memanggil semua ahli keluarga untuk bebincang...


Suami : Ini dah melampau. Gunakan telefon sesuka hati. Ayah tak pernah gunakan telefon rumah, ayah gunakan telefon tempt ayah bkrja.


Isteri : Saya pun sama juga, gunakan telefon tempat saya bekerja.


Anak : Ops sori... saya gunakan SMS saja. Untuk pnggilan saya gunakan telefon tmpt sy bkrja juga.


Bibik : Jadi apa masalahnya? Semua orang gunakan telefon tempat bekerja. Sama juga dengan saya!


p/s: thanks to sitigojez for this lawak... kehkehkeh

Friday, October 21, 2011

life goes on

as salam/ selamat sejahtera,

hi readers,
entri2kali ni agak kebelakang sedikit ye.... mengimbau kenangan- kenangan lampau.... chewah...
hmm, ni antara notes yang aku pernah tulis dalam facebook...

kalau sudi silalah baca ya!


life goes on...

by Razman Qamar AdDin on Saturday, June 11, 2011 at 12:24pm

as a friend, we should help each other...as a member, we should work together...as a trusted friend, we shouldn't be a backstabber...life is full of should and shouldn't, so, as abdullah, we should know what is the best for everyone & be a good man...life is full of challenge & may Allah give us strength coz challenge and hardness will make us strong... 
regards,razman kamarudin
p/s: life goes on...


so, apa pendapat korang?

Thursday, October 20, 2011

sebuah mimpi indah di uitm

as salam/ selamat sejahtera,

hi readers,
hari ni sikit sayup sebab tiba2 terasa ringan tangan menekan button notes dalam facebook. notes ni dah lebih setahun dah... terimbau pula kenangan2 ni. tak terucap betapa aku rindukan kenangan ni. dan tak terungkap betapa aku rindukan mereka semua, betapa sayangnya aku pada mereka... chewah....  hmm, dah lama tak lihat senyuman diorang ni...

so guys, bacalah notes ni jika sudi:





sebuah mimpi indah di uitm


by Razman Qamar AdDin on Thursday, May 6, 2010 at 10:42am




rasanya, setiap kali habis semester, mcm2 perasaan ada dlm hati...ada suka ,ada duka...
ni lebih kurang coretan hati la ni...pada aku x ada bnda paling indah selain sem pertama...jumpa mcm2 org...n tentulah byk sgt kwn...x pernah aku rasa sebegitu gembira bila berteman...
tp, bkn senang nk survive kt uitm. byk bnda kena belajar n byk benda kte kena kejar...tu yg buat kte jd pandai...

msk je sem 2 jd 1 kejutan bg aku...
1st time jd sekretariat...byk gak kerja...tp, aku enjoy je...sometime aku lost, xleh catch up dgn pelajaran n selalu skt2...sorry la kpd SMF2 lain..aku cuti seminggu 1/2...masa tu aku btl2 sakit...
jd smf, aku byk bljr ...mcm mana nk wat projek n also situasi bekerja untuk org atasan...aku seronok dpt kenal ramai org...walaupn aku x setanding mereka, tp, iku selalu igt, kte adalah siapa kwn kte...
diri kte ibarat kertas n kwn2 kte ibarat pen...mereka akan pengaaruhi kte...

so, sem ni berakhir dgn seribu kata...x terucap di bibir...
sem dpn menanti dgn seribu cabaran yg x terjangkau dek akal...


 ·  ·  · Share · Delete

    • Izwan Firdaus yup...btol2 tu razman.... (^o^)")
      May 6, 2010 at 10:48am · 

    • Mastwora Mokhtar smoga sem 3 nnt trus akn membawa kebahagiaan n kseronokn tuk kita mneruskn apa jua cabaran yg menant d hdapannya....hehe
      May 6, 2010 at 11:59am · 

    • Effa Effato hidup ni mmg remeh...tpi dlm kremehan itulah kte prlahan2 akan brjaya..blajar dri hari ke hari...dri situ kt AKN LBIH MNGENAL DUNIA..
      May 6, 2010 at 12:54pm · 

    • Effa Effato MAN,meting smf 10hb ni efa xdpt dtg tau...
      May 6, 2010 at 12:54pm · 

    • Mohd Afzairezza ye ke wahai encik Razman Kamarudin?
      hehehe...
      emm npe ko da snyp dari menyumbangkn komen di page fatimah fety?
      hehehe

      May 6, 2010 at 1:57pm · 

    • Mastwora Mokhtar diam x brmakna x menyokong la rezza.........ko mcm x kenal jew pangai razman 2.........huhuhu
      May 6, 2010 at 2:03pm · 

    • Mohd Afzairezza hahaha...
      kalo ikut law, diam xsetuju..
      haha

      May 6, 2010 at 2:16pm · 

    • Mastwora Mokhtar tp kalo kate org2 tua,diam 2 tandenya setuju....hahaha
      May 6, 2010 at 2:19pm · 

    • Mohd Afzairezza skang kne ikut law...
      hahaha

      May 6, 2010 at 2:25pm · 

    • Mastwora Mokhtar suka ati kau la rezza..........
      May 6, 2010 at 2:27pm · 

    • Mastwora Mokhtar weh,apsal muka ko x blh bla btol dlm gamba 2........huhuhu
      May 6, 2010 at 2:31pm · 

    • Siti Hajar Eolande Sánchez ade eh gambo kiter?? hehe.. maceh2..;p
      May 6, 2010 at 6:13pm · 

    • Apeace Ramely plg epy bile dp jpe ak kn man..???
      kan.kan.kan..??
      hahaha

      May 6, 2010 at 6:51pm · 

    • Mohd Afzairezza muke spe xleh blah cik mas oit...
      May 6, 2010 at 10:07pm · 

    • Mohd Sabri A Majid ape nie???
      May 6, 2010 at 10:26pm · 

    • Izwan Firdaus man,man....................
      May 9, 2010 at 10:49am ·