OH inilah penyokong saya... meh join skali!

Saturday, January 21, 2012

apa makna cuti anda?

as salam/ selamat sejahtera

HELLO EVERYBODY!
wah... gembiranya aku ya! ye la... mana taknye, dah cuti sem la kan... seronok memanjang je. nafas pun dah kembali panjang sambil terserlah ke'tomeii'an tummy aku...keh... kalau tak, asyik post pasal stress je... baru je baca pasal blog zwan sabri pasal hidup kita ni about exam je ke? klik sini! OH TIDAK! xseronoknya hidup kita kan kalo dok exam je... so, dah cuti ni, KITA ENJOY (sila gayakan gaya nora danish...keh3) 

apa makna cuti anda?
ya itulah persoalan yang selalu tak timbul pada orang yang cuti dia just nak tido je... timbul di fikiran setiap orang. "eh kalau cuti ni korang nak buat apa ye?" ha~ yang tu yang aku selalu dengar kat BIEBER bibir kawan2 kita, ye tak? kalau dengar tu bagus la, kalau tak p la korek telinga tu dalam2.. hehe

cuti, banyak punya cuti. kalau cuti sekolah, makpak selalu je plan nak ajak p balik kampung. dok kampung lagi bagus, jumpa segala sedara mara... jimat kos. ye tak? hahaha

kalau cakap cuti kat student universiti, of course la kalo yang de duit bebanyak lagi tu akan cakap: "weih, jom p lepak2 kat Genting..." tak pun de yang p rancang percutian dengan kawan2/ keluarga...

aku?
hmm~ i'm already dekat TERENGGANU la weih, p cuti- cuti kat rumah kakak2 ni... boleh p main pantai.. ye tak? aku memilih (ceh , ayat tok leh belah.. keh3) untuk tak pulang terus ke BATU PAHAT, sebab... aku sebelum ni tak pernah decide p cuti... terus je balik rumah... paling tak p la berperuk kat bilik, makan tido, tolong parent keje itu ini...

apa yang aku dah plan untuk cuti kali ni?
jengjengjeng....

1. bercuti seminggu ke terengganu, main pantai, jejalan, habiskan beras & minyak kete org, sambil on9 24/7 sebab wifi free... keh3
2. balik rumah, tolong parent niaga, tolong kerja2 rumah... blablabla...
3. habiskan baca buku- buku yang aku belum habiskan + yang aku baru beli lihat sini
4. proceed dengan project paper aku... aku nak cuba buat walaupun sem depan tak ambil lagi... (budget rajin la ni..)
5. renovate blog ni
6. plan nak bukukan semua recipe makpak dll
7. kalo mak de projek pembangunan kat rumah, kena gak tolong...
8. dll ( dah lupa dah...)

OK guys, rasanya setiap orang ada target masing2 dalam memenuhkan cuti sebulan lebih ni... hopefully cuti ni akan mendatangkzn semangat baru... FIGHTING!

p/s: berita kematian IZWAN PILUS ( alfatihah untuk ALLAHYARHAM) sangat memeranjatkan. satu pengajaran perlu diingati, kematian perkara pasti dalam hidup kita. jangan la dok berangan kita akan mati usia tua nanti... bersedialah, kejap lagi mungkin giliran kita... manfatkan setiap masa yang ada untuk perkara berfaedah & jangan sia2kan setiap kebaikan yang ada dalam hidup...

that's all. TQ

Thursday, January 19, 2012

cutiku bermula...

as salam/ selamat sejahtera

hi readers,
maaf lama dah tak menulis dalam blog ni. segala aktiviti menulis blog terpaksa dihentikan seketika beberapa minggu lepas. dan agak memeranjatkan aku bila ranking blog ni turun 100k...

huhu, bukan senang nak naikkan ranking blog. bila blog tgh melonjak, masa tu la aku ni busy memanjang...

yeay! cuti semester aku sudah bermula. penderitaan selama 3 minggu menghadapi peperiksaan akhirnya berakhir. dan apa yang paling menggembirakan aku ialah aku rasa bagai dipermudahkan saja time jawab soalan tu. betul ke tak, dah memang lumrah kan? tapi apa yang penting aku happy dengan apa yang aku dah buat.

cakap pasal happy2 cuti ni sebenarnya aku dah ada beberapa plan yang dah lama aku rangka. takkanlah cuti2 ni bosan je aktiviti aku? ye tak?

so, memandangkan orang ramai dok sibuk cerita shopping voucher bagai, aku pun memang tak lepaskan peluang tu. sebenarnya aku dah shopping buku dah. 15/01 tarikh keramatnya. dengan gigih aku pergi shopping sorang2 kat Sunway Pyramid. bukan apa, ye la, alang2 ada voucher + ada kad ahli popular, dapat banyakkan jumlah buku + jimat.

aku beli buku pun xde la banyak, dapat 4 buah je. tp seriously buku ni memang mahal. sangat bernilai lagi pada isi kandungannya. aku rancang nak buat preview untuk semua buku yang aku dah beli ni...

ha! yang nilah semua buku yang aku beli... sangat berguna  untuk aku  in future. alang2 tak lama lagi nak grad, semua persiapan perlu dilaksana. aku bukan tak mahu beli buku teks, tapi buku untuk sem depan semua dah ada. kawan2 dah janji nak bagi pinjam. alhamdulillah

ha! yang ni aku dapat cawan free sebab aku beli buku CHICKEN SOUP FOR THE SOUL. kalau korang nak tahu, benda ni bukannya murah. lagi2 kalau ada collar cawan edisi terhad ni... sgt terharu... masa aku beli buku tu pun aku takde pun niat beli sebab dapat benda ni. ni just advantage je...
OK guys, inilah gambar muka depan buku2 yang aku dah beli tu:



selain daripada baca buku- buku ni, aku esok (20/01) nak plan pergi melawat kakak2 aku kat terengganu. then baru balik semula ke batu pahat. i miss my home, i really miss my mom, family, and my beloved cat... huhu... OK tu  je nak bagi tahu...

p/s: nak kena kemas barang, esok lak kena berkejaran ke stesen bas... tata

Sunday, January 15, 2012

5 important lessons to learn from a humble pencil

First, it tells you that everything you do will always leave a mark

Second, you always can correct the mistake you make

Third, what is important is what is inside you and not outside of you

Fourth, in life you will undergo painful sharpening which will make you better in what you do

Fifth, to be the best, you must allow yourself to be held and guided by the hand that holds you

Friday, January 6, 2012

alhamdulillah, nephew ke- 2

as salam/ selamat sejahtera,

hi readers,
hari ni hari Jumaat... ye... semua orang tahu. hahaha... tapi bukan itu yang aku nak cakap kat sini. apa yang aku nak share ialah kelahiran new born, baby khairul yang baru saja selamat dilahirkan... kali ni kakak aku nak lahirkan baby kat Kuantan.

so, inilah wajah new born khairul:
~**  twink **~
baru buka mata dah pandai main kenyit2 ye? hehe

muka dia ada iras abang dia. so cute kan?

happy sangat. tapi aku tak dapat datang sebab tengah bz dengan final paper. lepas habis final 19/01 ni insyaAllah, bergegas ke Terengganu.. hehe

p/s: happy sangat dapat nephew baru... hehe

Sunday, January 1, 2012

tata 2011 haihai 2012

as salam/ selamat sejahtera,

hi readers,
HAPPY NEW YEAR! HAPPY NEW YEAR!
wah.... dah setahun kita menghadap 2011, kini, kne la menghadap 2012... #eh apa kejadah ayatnya itu man??? hahaha...

2011 penuh dugaan, ya! itulah ayat yang boleh keluar dari mulut aku minda& hati aku...

lain orang lain rasanya, lain orang lain preview 2011- nye... dan aku nk bgtau yang aku dah hampir lupa ingatan pasal benda2 yang dah lepas ni... hihi... so, jgn paksa aku ingat semua tu sebab aku de banyak benda nak kena ingat sebab final paper ni mula rabu ni...

pejam celik, pejam celik, dah setahun setengah bulan aku berblogging ni. dah macam2 kisah aku catat, dah macam2 benda aku share... so, kalau rasa xsedap baca tu i'm sorry sorry so much la ye... hihi

benda yang paling aku xboleh nak lupa ialah.... hmm, kemalangan kot... sampai sekarang still trauma pasal kenderaan ni... sampai sekarang still terbayang2 kemalangan tu...

then, xde pe la yang menarik sangat 2011 ni... byk suffer pasal study tu ada la...hahaha...

so, guys, sorry entri xbest mana... sebab idea byk dah terserap kt final exam ni... so, maybe my next entri will be paling x 19/01 ni kot... ada cerita nk dicritakan... contoh: pasal anak buah baru aku, pasal aku nk p bercuti ke tganu, pasal final paper, preview buku itu ini... blablabla...

so, 2012, be nice with me... bermulanya 2012, mesti banyak cabaran menanti, umur pun makin meningkat, cuma masih solo... kalo de rezeki, dapat la ketemu soul mate...

p/s: cakap pasal soul mate ni, teringat pasal buku "chicken soup .... soul..." nth pape tu... lps ni nk p beli buku tu... hihi