OH inilah penyokong saya... meh join skali!

Thursday, June 23, 2011

Vaseline Petroleum Gel...

as salam / selamat sejahtera,


hi readers,
untuk post kali ni, aku nak share something dengan korang...


untuk tips kali ni, aku nak share dengan korang tentang Vaseline Petroleum Gel...
hmm, nak dimudahkan kata, vaseline ni salah satu produk yang korang patut guna dan simpan kat rumah atau dibawa ke mana2...




ni dah kira aku promote untuk vaseline ni... wajib dapat commission... hehehe...


why?


ha~ ni aku nak cerita ni...


1> untuk penjagaan kulit kering
vaseline petroleum gel ni memang sangat terkenal sebagai produk untuk melembabkan kulit yang kering... so, kalau korang masih junior dalam penggunaan vaseline ni, percayalah, korang pasti rimas dengan vaseline ni... rimas la, melekit la... so, fungsi vaseline ni mudah.. even dia agak melekit, vaseline ni akan cair secara perlahan2 & akan meresap ke dalam kulit. kalau korang nak tau, kulit manusia mudah kering disebabkan proses pencernaan melalui kulit iaitu peluh... so, biasanya orang yang kehilangan lembapan ni orang yang aktif @ orang yang mudah berpeluh... so, kadang2 kalau kita minum banyak sangat air pun tak berapa elok... kalau korang terasa nak mencari lembapan, blh la cuba vaseline... tapi untuk kawasan crack la mcm tumit kaki, lutut, siku, dll... xde maknanya korang sapu kat muka & seluruh badan... baik pakai losyen.. hhihii


2> agen pemulihan kulit rosak
ha~ yang ni memang dari pengalaman aku la ye... aku selalu je alami kulit merekah & rosak di kawasan yang kurang terdedah macam peha dll... so, kawasan ni memang mudah melecet... so, korang faham2 la kan macam mana rasanya kulit korang melecet kat kawasan ni... so, berdasarkan pengalaman aku menggunakan produk ni, aku just apply je kat area yang infected ni la... so, lepas apply tu, baru rasa lega.. bukan pasal benda ni macam pelincir, tapi dapat mengubati kawasan melecet tu...


3> sebagai pelincir untuk mengurut
ha~ FYI, aku selalu gunakan vaseline ni untuk sesi mengurut... sama ada mengurut diri sendiri atau diminta oleh parent, adik- beradik mahupun kawan2 yang injured mahupun demam, so, kenalah aku mengurut diorang... so, ini je la pilihan yang ada selain daripada minyak urut yang lain.. so, ada gak la gunanya vaseline ni sambil melembabkan kulit.


4> rahsia big mamma
kalau korang ada tengok cerita big mamma, korang akan perasan big mamma ada share pasal vaseline ni... so, aku ni memang jenis yang suka mencuba... alang2 dapat tips berkesan... ok la.. vaseline ni korang boleh gak guna sebagai hair treatment... aku baru je mencuba tadi.. so, ni la 1st experience aku gne vaseline petroleum gel kat rambut... so, ni la komen aku... mula2 aku memang rasa agak rimas coz vaseline ni masih melekat kat rambut walau dah 3 kali aku basuh... mungkin aku de skip beberapa tips dalam cerita big mamma sbb big mamma de guna hair drier... hair drier ni ni sebenarnya akan menyebabkan vaseline cair dan bertindak seperti hot oil treatment... kalo korang gne t jangan sampai masak pula ye rambut korang... so, aku pun baru je cuba... kalau korang nak cuba, cubalah... mungkin, experiment aku ni baru lagi... so, belum de formula berkesan ditemui... kih3... jangan saman aku kalo korang x terima hasil yang diharapkan ye.. sekarang ni aku rasa rambut aku lebih lembap... cuma still berbaki vaseline yang agak melekit... so, aku xleh jamin korang dapat hasil yang berkesan... tapi, pe salahnya mencuba...


sebenarnya, masih ada lagi kegunaan vaseline... cuma aku xmampu nak fikirkan untuk korang...wakaka... lu pk la sendiri...


p/s: masih lagi mencari kegunaan vaseline... kalo korang x puas hati, jgn saman aku lak ye...kih3

4 comments:

rauel_gonzales90 said...

wow..memang bgus info nie..!! skang nie kan ada vasiline men..x nak cube???!! hahah.. btw..nice job man!!!

Razman Kamarudin said...

thanks bro... tp vaseline for men tu lbh kpd fix range product... so, xdpt nak dipelbagaikan penggunaan dia... kalo krim/ losyen, aku prefer nivea fast absorb... yg tu betul x berminyak/ melekit...

ZWAN SABRI said...

Sebagai pelincir untuk mengurut? lepas ni ramaila lelaki2 yang beli.. HAHA

Razman Kamarudin said...

hahaha... hang memang gatal... tp vaseline ni bukan pelincir yang baik untuk #tutt... so, durex sudah... hahaha... xde r weh, aku gurau je... tp kan, mmg de casher yang pndang aku pelik sbb bli vaseline besar... agaknye, pe yg dia fikir ha? hahaha...