OH inilah penyokong saya... meh join skali!

Monday, October 31, 2011

kaulah hiasan dari rusuk

hiburan zaman2 kecil dulu vs zaman sekarang


as salam/ selamat sejahtera,

hi readers!
terpandang gambar di atas, apa terbayang di fikiran anda? pada aku, teringat zaman2 kecil dulu. kalau dulu, ini sajalah hiburan yang dinanti- natikan. membesar dengan wadah dari RTM, penuh dengan nilai dan hikmah. berbeza pula dengan hiburan zaman sekarang yang hanya tertumpu pada imaginasi, malah terselit banyak konsep yang songsang dari nilai masyarakat.

kadangkala bila difikir- fikirkan kembali, wajarkah kemodenan mengenepikan nilai- nilai murni yang ada dalam masyarakat? kalau dulu, setiap elemen kartun perlu ada konsep nilai murni seperti bersatu- padu, saling memaafkan, bertoleransi, didikan, sopan- santun, dan sebagainya. bukanlah aku menafikan kebaikan yang ada pada hiburan zaman sekarang, tapi, kalau diselidik secara mendalam, hiburan kartun kini lebih menggariskan kerendahan budi bahasa, pelanggaran hukum bahasa, malah ia mampu menanamkan mentaliti individualistik dalam diri adik- adik kita yang menontonnya.

ada juga pendapat mengatakan hiburan kini melalaikan sehingga merasuk penontonnya agar obses dengan hiburan dan lebih malang lagi menjadikan masyarakat kurang berinteraksi sesama sendiri malah ada juga yang mengatakan ia mampu menyekat pemikiran dan kreativiti kepada sesiapa yang lalai dengan hiburan ini.

padah kepada kemodenan terlalu banyak mengheret kita untuk melupakan betapa nikmatnya bersosial sesama sendiri. kadang kala terabai juga kemanisan bekeluarga. kadangkala, kerana cepat belajar dari rasukan globalisasi seperti hiburan televisyen, kehadiran youtube, keobesan terhadap laman sosial dan sebagainya merupakan racun yang meracun pemikiran muda- mudi yang rata- rata gagal mengawal diri.

mungkin ada yang mentertawakan kewujudan RTM yang dulu kala menyajikan hiburan sedemikian. namun, dari lubuk hati kerinduan terhadap dunia imaginasi kami itulah yang mengajar kami suatu ketika dulu. hiburan sepatutnya bukanlah melalaikan, namun perlu juga diingatkan, sesuatu yang baik pasti bermanfaat. maka jauhkanlah perbuatan yang sia- sia yang akhirnya memusnahkan diri.

sekian sahaja, terima kasih

p/s: walaupun setuju yang kartun kita perlukan pembaharuan, namun perlu juga dikekalkan kualiti dalam mendidik.

jealous: MEN Vs WOMEN

Friday, October 28, 2011

Thursday, October 27, 2011

lawakgojez #8


Sape2 yg lahir pd thn 80an mesti ingat
mase skola rendah dulu:


- kat skola ade salesman jual buku
cerita. ari ni bg list, esok mintak duit... beli walaupun cerita buku tu dah tau.
salesman susu pon camtu gak.


- kat library, budak2 mmg baca buku tp just tengok gamba je. bile ade program Nilam, sebok semua nak pinjam buku.


- RMT kat skola mkn x best, tp yg berduit pon join RMT, x phm....


- pakai pensel box yg bole bukak dpn blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die.


- main lwn pemadam, syg nak guna utk padam. padahal itu fungsi sbnr, utk padam!


- pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.


- cikgu pakai pembaris kuning pjg. Ade pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu pgg pon kat situ.


- bulu ayam jd ramping krn sering dijadikan rotan.


- time pendidikan seni, lukis sume boleh tp bile time kaler sume hampeh. ade gak buat anyaman pakai kertas warna, kolaj la, ape la...


- main game 2D. super contra, super mario, street fighter, sume pakai tape.


- jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole tuka2 kaler ikut suhu n cuaca.


- takut BCG tp lepas inject poyo la pulak...


- balik skola beli JoJo xpon Dendang. Tora pon best gak. Beli se mata2 nak
mainan, coklat die x mkn pon.


- Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die kat tV bole tembak alien tu...


- Siri kartun; power rangers, ultraman, transformers, ninja turtles, Thundercats, maskman, Gaban dan mcm lg.


jgn lupe sume ni sbb zaman skrg budak2 x smpt lyn bende2 ni. kite akan sentiasa berubah, cume asal-usul kite yg permanent. huhu~saje2 terigt zmn dulu, syok gak mengimbas memori...very sweet....;)


thanks to shawn dwen for this entry....

Wednesday, October 26, 2011

lawakgojez #7

Untuk LELAKI sahaja.. Tips agar anda di 'kejar' oleh awek:

1. Pertama dekati awek yang anda nk
2.berikan senyuman yang indah
3.berikan tatapan kepada matanya
4.pegang tangannya
5.AMBIL DOMPETNYA
6.bawa lari dompetnya

dijamin anda pasti di 'kejar' oleh awek tersebut...

lawakgojez #6

Kalau binatang ada FB, agak-agakya begini lah ya komen-komen binatang tersebut kat STATUS yg macam korang selalu post tu.......


Cicak : Tuan rumah baru beli reket elektrik, gua kenduri nyamuk BBQ la weih mlm nih... hihi

Nyamuk : Baru habis ronda rumah Ajoi... kenyang burp, Alhamdulillah. ..

Aedes: Baru je selamat bagi suntikan maut, yess!!! padan muka...

Ayam: OH Tidaaaaaaaaaaaak, Besok majikan gua mau buat kenduri kesyukuran, gua mau disembeliiiiihhh! ...

Cicak : isteriku tersepit pintu

Kucing Betina: "Anak i yang ke-5 baru tanya pasal siapa bapaknya. bingung II nak jawab apa. I sendiri lupa bapaknya siapa."

Ayam : Kawan2...kalu esok guwe tak update...bererti guwe udah di goreng....I luv u all... jangan luper wat kenduri arwah untuk I yaa...

Nyamuk: Siot, sekali drug addict gua hantam daaaa. Gua positif HIV AIDS... uwaaaaaaa

Cicak : Mau ke ke bilik air anak tuan rumah jap ... baru beli videocam baru ...

Kucing: Baru je add awek sebelah umah... keturunan PARSI beb!!!

Tikus: Operasi malam ni... selongkar kitchen kabinet... sape nak ikot?

katak : malam ni nk wat konsert la..da lama x ujan ni..hangat oii..

ular : rasa mcm nk makan lauk telo la malam ni..mana nk cari ek..

Anjing: Aku tension bila ada mat rempit berkumpul tepi rumah aku tiap malam. Nak tido pun x senang hanjeng punya org.

Kuda: Patah kaki; Rider aku bangang salah timing bila nak lompat pagar, sekarang ni tengah rehat kat kandang.

Kura-kura: Aku sakit hati bila bini aku berjalan. Lembab mcm siput babi

Siput babi: eleh... ckporang dia pun sama...

Gagak: Tadi jumpa ayam KFC. silalah jeles... :P

Burung Kakak Tua: Penat betul nk ubah stigma masyarakat. Walaupun aku Burung Kakak Tua, tapi aku burung Jantan la weih!!! panggil r burung abang kacak!!!

Babi hutan: susah betul nak cari makanan halal sekarang ni.

Kera: semalam GF aku bagi bunga. Sedap jugak kunyah

Tikus: Aku makan mee goreng mamak kat Al Naz maju@precint 9. Meh la join sekali.

Lalat: Asyik hadap bangkai je. Alhamdulillah hari ni jumpa nasi bungkus.

Sotong; Aku bengang bila tapak sulaiman ejek aku si lembut

kucing : update petang karang tepat jam 5.00pm slow ngendap ala2 pink panther nyurik ikan bawal kepunyaan kak lela majnun. ..

lipas : merasmikan pengunaan kepak baru sekali bila dikembangkn. ..gerunweih tengok member aku kene tarik dgn jeli2 panjang kepunyaan cik cicak..eee seram nyeee....

itik serati : hahahhaa lawak2 ayam serama tu ade hati jalan tersengguk2. ...nk tiru aku le tu.. lol....

Ikan laga: Boring sey, duduk sorang2 dalam tank ni.

Ikan parang; Kurang asam punya manusia, letak gambar aku kat depan bekas keropok

Ikan Jerung: Kenapa x de sorang pun nak add/approve aku. :-(

Ikan Sepat: Terkenang jiran sebelah yang dah dijadikan ikan pekasam. Al Fatihah

Ikan Arowana: Cantik tak sisik I? Cantik kan ?

Ikan Mas Koki: macam mana nak kurus nie?

Tuesday, October 25, 2011

guys' vs girls' facts

liveyourlife #1

lawakgojez #5

Ada seorang cikgu tadika yang tak percaya wujudnya Tuhan. Dia pun berfikir bagaimana hendak mempengaruhi kanak-kanak di tadika tersebut supaya tak percaya wujudnya Tuhan. Tiba-tiba, dia mendapat satu akal...

Guru tadika : Anak-anak, nampak tak pen ini?
Murid-murid : Nampak cikgu.
Guru tadika : Pen ada kan?
Murid-murid : Ada cikgu.

Kemudian guru tadika tadi memasukkan pen itu ke dalam poket dia dan kemudian bertanya lagi..

Guru tadika : Anak-anak, nampak tak pen?
Murid-murid : Tak nampak cikgu.
Guru tadika : Pen ada tak?
Murid-murid : Tak ada cikgu.
Guru tadika : Anak-anak nampak Tuhan tak?
Murid-murid : Tak nampak cikgu.
Guru tadika : Tuhan ada tak?
Murid-murid : Tak ada cikgu.

Guru tadika itu sangat gembira kerana tujuannya untuk mempengaruhi kanak-kanak itu berjaya. Tetapi.. dalam kumpulan kanak-kanak itu ada seorang budak yang pintar yang bernama Amin lalu dia pun mengangkat tangan...

Amin : Cikgu, boleh saya cakap sesuatu?
Guru tadika : Boleh, mari ke depan.
Amin : Kawan-kawan nampak cikgu tak?
Murid-murid : Nampak.
Amin : Cikgu ada kan?
Murid-murid : Ada.
Amin : Kawan-kawan nampak otak cikgu tak?
Murid-murid : Tak nampak.
Amin: Cikgu ada otak tak?
Murid-murid : Tak ada.

moral die pk sndiri ea...:) kehkehkeh

Monday, October 24, 2011

lawakgojez #4


Ajoi yang tidak lulus ujian untuk menjadi tentera laut, kerana kecergasannya tidak mencapai tahap yang diperlukan . Dia tidak puas hati dan bertanya kepada Pegawai tersebut.


“Kenapa ujian kecergasan saya tidak lulus sedangkan saya berlari 100 meter dalam masa 10 saat je…?” Ajoi bertanya
...
Pegawai: “Ya tetapi kamu tidak lulus ujian renang kerana kamu tidak pandai berenang”.


Ajoi: “Penting sangat kah pandai berenang?”


“Memanglah inikan ujian tentera laut!” tegas Pegawai tersebut.


Ajoi: ” INI TIDAK ADIL!!!..kawan saya si Sumardi tu dapat kerja tentera udara sedangkan dia tak pandai terbang!”

Sunday, October 23, 2011

lawakgojez #3


Bil telefon sebuah keluarga naik melambung. Suami telah memanggil semua ahli keluarga untuk bebincang...


Suami : Ini dah melampau. Gunakan telefon sesuka hati. Ayah tak pernah gunakan telefon rumah, ayah gunakan telefon tempt ayah bkrja.


Isteri : Saya pun sama juga, gunakan telefon tempat saya bekerja.


Anak : Ops sori... saya gunakan SMS saja. Untuk pnggilan saya gunakan telefon tmpt sy bkrja juga.


Bibik : Jadi apa masalahnya? Semua orang gunakan telefon tempat bekerja. Sama juga dengan saya!


p/s: thanks to sitigojez for this lawak... kehkehkeh

Friday, October 21, 2011

life goes on

as salam/ selamat sejahtera,

hi readers,
entri2kali ni agak kebelakang sedikit ye.... mengimbau kenangan- kenangan lampau.... chewah...
hmm, ni antara notes yang aku pernah tulis dalam facebook...

kalau sudi silalah baca ya!


life goes on...

by Razman Qamar AdDin on Saturday, June 11, 2011 at 12:24pm

as a friend, we should help each other...as a member, we should work together...as a trusted friend, we shouldn't be a backstabber...life is full of should and shouldn't, so, as abdullah, we should know what is the best for everyone & be a good man...life is full of challenge & may Allah give us strength coz challenge and hardness will make us strong... 
regards,razman kamarudin
p/s: life goes on...


so, apa pendapat korang?

Thursday, October 20, 2011

sebuah mimpi indah di uitm

as salam/ selamat sejahtera,

hi readers,
hari ni sikit sayup sebab tiba2 terasa ringan tangan menekan button notes dalam facebook. notes ni dah lebih setahun dah... terimbau pula kenangan2 ni. tak terucap betapa aku rindukan kenangan ni. dan tak terungkap betapa aku rindukan mereka semua, betapa sayangnya aku pada mereka... chewah....  hmm, dah lama tak lihat senyuman diorang ni...

so guys, bacalah notes ni jika sudi:





sebuah mimpi indah di uitm


by Razman Qamar AdDin on Thursday, May 6, 2010 at 10:42am




rasanya, setiap kali habis semester, mcm2 perasaan ada dlm hati...ada suka ,ada duka...
ni lebih kurang coretan hati la ni...pada aku x ada bnda paling indah selain sem pertama...jumpa mcm2 org...n tentulah byk sgt kwn...x pernah aku rasa sebegitu gembira bila berteman...
tp, bkn senang nk survive kt uitm. byk bnda kena belajar n byk benda kte kena kejar...tu yg buat kte jd pandai...

msk je sem 2 jd 1 kejutan bg aku...
1st time jd sekretariat...byk gak kerja...tp, aku enjoy je...sometime aku lost, xleh catch up dgn pelajaran n selalu skt2...sorry la kpd SMF2 lain..aku cuti seminggu 1/2...masa tu aku btl2 sakit...
jd smf, aku byk bljr ...mcm mana nk wat projek n also situasi bekerja untuk org atasan...aku seronok dpt kenal ramai org...walaupn aku x setanding mereka, tp, iku selalu igt, kte adalah siapa kwn kte...
diri kte ibarat kertas n kwn2 kte ibarat pen...mereka akan pengaaruhi kte...

so, sem ni berakhir dgn seribu kata...x terucap di bibir...
sem dpn menanti dgn seribu cabaran yg x terjangkau dek akal...


 ·  ·  · Share · Delete

    • Izwan Firdaus yup...btol2 tu razman.... (^o^)")
      May 6, 2010 at 10:48am · 

    • Mastwora Mokhtar smoga sem 3 nnt trus akn membawa kebahagiaan n kseronokn tuk kita mneruskn apa jua cabaran yg menant d hdapannya....hehe
      May 6, 2010 at 11:59am · 

    • Effa Effato hidup ni mmg remeh...tpi dlm kremehan itulah kte prlahan2 akan brjaya..blajar dri hari ke hari...dri situ kt AKN LBIH MNGENAL DUNIA..
      May 6, 2010 at 12:54pm · 

    • Effa Effato MAN,meting smf 10hb ni efa xdpt dtg tau...
      May 6, 2010 at 12:54pm · 

    • Mohd Afzairezza ye ke wahai encik Razman Kamarudin?
      hehehe...
      emm npe ko da snyp dari menyumbangkn komen di page fatimah fety?
      hehehe

      May 6, 2010 at 1:57pm · 

    • Mastwora Mokhtar diam x brmakna x menyokong la rezza.........ko mcm x kenal jew pangai razman 2.........huhuhu
      May 6, 2010 at 2:03pm · 

    • Mohd Afzairezza hahaha...
      kalo ikut law, diam xsetuju..
      haha

      May 6, 2010 at 2:16pm · 

    • Mastwora Mokhtar tp kalo kate org2 tua,diam 2 tandenya setuju....hahaha
      May 6, 2010 at 2:19pm · 

    • Mohd Afzairezza skang kne ikut law...
      hahaha

      May 6, 2010 at 2:25pm · 

    • Mastwora Mokhtar suka ati kau la rezza..........
      May 6, 2010 at 2:27pm · 

    • Mastwora Mokhtar weh,apsal muka ko x blh bla btol dlm gamba 2........huhuhu
      May 6, 2010 at 2:31pm · 

    • Siti Hajar Eolande S├ínchez ade eh gambo kiter?? hehe.. maceh2..;p
      May 6, 2010 at 6:13pm · 

    • Apeace Ramely plg epy bile dp jpe ak kn man..???
      kan.kan.kan..??
      hahaha

      May 6, 2010 at 6:51pm · 

    • Mohd Afzairezza muke spe xleh blah cik mas oit...
      May 6, 2010 at 10:07pm · 

    • Mohd Sabri A Majid ape nie???
      May 6, 2010 at 10:26pm · 

    • Izwan Firdaus man,man....................
      May 9, 2010 at 10:49am ·