OH inilah penyokong saya... meh join skali!

Friday, July 29, 2011

IBARAT MANUAL RAMADHAN

as salam/ selamat sejahtera semua,
OK, sebenarnya ini merupakan salah satu ruangan preview buku... namun, apakan daya, ruangan kali ni memuatkan 2 buku/majalah yang barangkali perlu dalam koleksi para pembaca sekalian.

gimik, IBARAT MANUAL RAMADHAN bukanlah suatu gurauan atau bahan mainan dari aku.

OK la...inilah yang aku ingin kongsikan kepada para pembaca sekalian:

NASIHAT RAMADHAN DARIPADA ORANG- ORANG SOLEH
sebenarnya buku ini dah lama diterbitkan... kalau x silap aku penghujung tahun 2009. itu menurut tarikh pada ruangan kata pengantar.

pada pengamatan aku, buku ini cukup istimewa. dari susunan kata sehinggalah isi dalam buku ini. cukup indah. cukup padat. penulis, SULTHAN HADI nampaknya cukup mahir dalam penggunaan kata serta dalam pengetahuan menerusi penulisannya. buat pertama kali, aku membeli buku ini walaupun ada terperasan buku ini sudah lama wujud. namun, barangkali dah terbuka hati, sekali lihat cover book, terus terpukau, lantas tangan gatal p buka pembalut buku tu... hahaha... namun, kerana hati memberontak ingin mencari aspirasi ramadhan, akhirnya bertemu buku yang pada aku IBARAT MANUAL RAMADHAN...  buku ini memuatkan pelbagai input yang berguna untuk pembacanya. dan yang lebih penting, menerusi tajuknya yang jelas, ia memuatkan pelbagai nasihat berguna untuk pembaca.

barangkali saudara/ saudari bolehlah mendapatkannya di pasaran dengan harga RM17.00 sebelum diskaun.


majalah solusi edisi 34, merupakan EDISI ISTIMEWA RAMADHAN, sangat istimewa. berharga RM11.00, terasa pelaburan tidak sia-sia. terasa majalah solusi kali ini membawakan suatu isu yang menarik.

FYI, kebelakangan ini, aku tak berapa berminat untuk membaca majalah. namun, terasa hati tergerak untuk membeli majalah solusi kali ini, rupa- rupanya tidak terasa rugi membeli majalah ini.

IBARAT MANUAL RAMADHAN, ya! SOLUSI 34 tidak menghampakan. majalah kali ini memuatkan pelbagai nasihat, dari yang panjang berjela, kepada ringkas dan beranimasi. terasa ramadhan kali ini menarik. majalah ini juga turut memuatkan pelbagai idea untuk mengisi ramadhan serta turut memuatkan jadual dan checklist untuk pemilik buku ini. terasa excited pula untuk memulakan ramadhan kali ini.

so, kepada para muslimin/ muslimah, dapatkanlah buku & majalah di atas... diharapkan perkongsian ini mendapat barakah dari ILLAHI dan bermanfaat untuk semua. INSYAALLAH

Tuesday, July 26, 2011

BILA TUBUH ANDA BERSUARA

as salam/ selamat sejahtera,

hi readers,
untuk post kali ni, aku nak bawakan satu artikel mengenai signal yang diberikan tubuh anda bila anda kekurangan nutrisI...

CHECK IT OUT!!!

RAMBUT KERING, MENIPIS, MUDAH GUGUR, BERCABANG DAN MUDAH GUGUR

anda mungkin kekurangan: protein, asid lemak dan zat besi.

anda perlu ambil: dua sajian daging tanpa lemak 2x sehari, 2 biji telur seminggu, susu setiap hari, 2-3 sajian ikan & cuba makan tiram untuk menambah zat besi. anda juga boleh mengambil susu kocak & supplement tinggi protein.

KURANG DERIA RASA DAN BADAN SERING LESU

anda mungkin kekurangan: zat besi

anda perlu ambil: daging merah, tiram, kekapis, kerang, hati, bayam dan brokoli.

BIBIR DAN MULUT MENJADI KERING DAN KULIT SEKITARNYA MENJADI KERING DAN MUDAH MENGELUPAS

anda mungkin kekurangan: riboflavin ( vitamin B) dan nicotinic acid

anda perlu ambil: hati, telur kuning, susu, kekacang, bijirinm dan nasi beras perang.

MATA SERING MERAH

anda mungkin kekurangan: vitamin A dan B2

anda perlu ambil: produk tenusu, daging, buah/ sayuran bewarna oren dan hijau

MATA MENJADI KABUR TERUTAMANYA PADA WAKTU MALAM

anda mungkin kekurangan: vitamin A

anda perlu mengambil: lobak merah, minyak ikan kod, brokoli & tembikai susu.

TERASA KURANG SELERA MAKAN, BERAT BADAN TIDAK BERTAMBAH, MUDAH SAKIT DAN BADAN TERASA LEMAH, KULIT MUDAH MENDAPAT RUAM

anda mungkin kekurangan: iodin

anda perlu ambil: ikan, daging, telur, susu, ayam itik dan rumpai laut

MUDAH LETIH, BADAN LEMAH (OTOT TIDAK KUAT), RENDAH TAHAP METABOLISME, MUDAH BERLEBIHAN BERAT BADAN/GEMUK

anda mungkin kekurangan: protein

anda perlu ambil: susu 4 gelas sehari, banyakkan pengambilan ikan, ayam tanpa kulit, soya, dan produk tenusu

GINGIVAL HEMORRHAGE, KULIT MUDAH KERING DAN MUDAH SELESEMA

anda mungkin kekurangan: vitamin C

anda perlu ambil: banyakkan pengambilan sayur- sayuran & buah- buahan terutamanya sitrus

GLOSSITI, LIDAH TERASA KASAR ATAU BERLAKU EDERMA

nada mungki kekurangan: vitamin B
anda perlu ambil: daging dan sayur- sayuran. anda juga boleh mengambil supplement dengan selolaan doktor.

diambil & diubahsuai dari:


p/s: best pulak baca majalah rapi ni. even byk segmen ladies, layan je la... yg penting byk tips kesihatan... hehe ( mood: cuci mata... kih3)

tips semasa puasa

as salam/ selamat sejahtera,

hi readers,
how are you today? hopefully good.

OK, untuk tajuk hari ni, aku nak memberi tips kepada korang. tips apa? tips bagaimana untuk korang xlesu ketika berpuasa...

mungkin ramai yang xtahu, setiap apa yang disumbat dalam perut memberikan kesan terhadap tubuh... kepada yang kuat lantak/ jenis 'lantaklah aku nak makan pe', barangkali ini tips yang muhasabah untuk korang... hahaha... ayat xleh nak belah tul la aku ni...

OK2,
ini merupakan senarai makanan& minuman yang korang perlu tolak jauh2 ketika brpuasa mahupun ini merupakan senarai etika untuk korang ambil perhatian...

1. air tebu

pergh! kalo time korang p bazar ramadhan, nampak pulak air tebu, azab oi kalo x beli... mula2 aku pun macam xpercaya kenapa xboleh minum air tebu time2 berbuka ni ek? sebenarnya aku dapat tips ni dari cikgu biologi aku dulu... dia kata air tebu ni walaupun air tebu ni mampu memberikan tenaga sebab manis atau dalam bahasa kasarnya korang ni sebenarnya minum air gula..wakaka... tu bukan sebabnya... sebabnya air tebu kurang baik untuk tubuh badan kita ble kita sedang berpuasa sebab boleh melemahkan badan...




kedua,
ikan masin & ikan bilis...
ikan masin ni nampak cm bez je time puasa2 ni kan... lg2 kalo time tu makan nasi lauk lemak cili padi, xpun sambal tumis... pergh.. dahsyat tul godaan ikan masin ni... kalo korang mintak reason dari aku, aku pun xmampu nak beri penjelasan lanjut, sebab? sebab ni bukan kerja aku... wakaka... xde r... ni pun pesan cikgu aku pun... aku ni kalo berpuasa memang cuba elak makan ikan masin sebab ikan masin mengandungi garam yang berlebihan... lagipun ia akan buat badan kte lesu...


ketiga,
air batu...
OK.. yang ni memang melampau... xkan r xleh langsung der??? wa dah r haus ni, kalo p bazar, mana x cair kalo nampak ais der??? ha! ni memang korang dah tau kan? tp wat derk je ble puasa kan? hahaha... aku pun mmg xleh nak elak kalo nampak ais... kalo time xpuasa pun kal nampak ais, berlari der p bli/ ambil cawan... hahaha... FYI, ais mampu melemahkan tubuh kita ble kita meminumnya... dan kalo korang nak tahu, ais juga boleh meyebabkan saraf lemah & korang juga mungkin boleh mengidap sakit saraf... so fikir2kanlah...

p/s: sebenarnya, aku ni cam malas nak menulis...tp idea dah ade ni, tulis je la kan, supaya pe yg difikiran x lesap cmtu je... hihihi

Sunday, July 24, 2011

OK x HEADER BARU AKU?

as salam/ selamat sejahtera,

hi readers,
untuk tajuk kali ni, aku just nak tahu, OK x HEADER BARU AKU?





kalo de pape komen, jgn segan2 la ye... ni baru je buat...just stgh jam je... hihihi...

Saturday, July 23, 2011

5 perkara anda perlu buat untuk jadikan hari anda & orang lain lebih bermakna

as salam' selamat sejahtera,

hi readers,
 semput pulak aku letak angka 5 kat depan tajuk aku tu... mula2 nak letak 10, arghh!! kte bantai je la ye? hihihi

OK,
5 perkara anda perlu buat untuk jadikan hari anda & orang lain lebih bermakna...

pertama,
untuk jadikan hari rakan anda, keluarga anda dan sapa2lah dalam hidup anda, kucing pun jadilah... pe kata kita bagi salam & bertanyakan khabar? apa la salahnya kalo pagi2 buta korang bukak FB tu, korang tgk dekat chat box korang tu de r kawan2 korang... kalo yang dah ramai sangat tu, korg buatlah statement yg sama... cuba cmni:

hai!
as salam.
ko buat apa tu? lama x chat dgn ko (padahal baru je 5 jam ko x chat dgn dia).. 

aku sure la, mesti dia balas. kalo x balas, surely dia dosa coz xbalas salam korang... hahaha... sebenarnya, pe la salah kalo berchat ni dapat mengeratkan silaturrahim. ni x, chatbox tu la dia dok ngumpat kwn2... aku sure punya kalo kwn2 yg xrapat, mesti jadi rapat punya...

kedua,
beritahu semua orang yang dia nampak segak & cantik. ye, petua ni pun aku dapat daripada rancangan kimora. hasilnya, semua orang terasa hebat dan dihargai. then, ko suruh lak dia ckp kt org yg dia jumpa hari tu... mesti "baik punya!"

ketiga,
belanja kawan korang kuih/ kopi. ha, yang ni aku pernah buat. dan hasilnya, kawan aku still igt pasal benda tu... bagilah kuih yg unik & korang rasa sedap... kalo korang xmo belanja kopi ke apa, korang tolong r dia belikan ke, buatkan ke... mesti persahabatan/ hubungan korang lebih baik. yg penting, t ko mst kawan ko kata: " eh, baiknya engko ni.. thanks :) ..."

keempat,
berkongsi kata2 semangat/ kata2 hikmah/kisah/cerita. aku pasti setiap orang ingin memulakan harinya dengan kegembiraan dan menginginkan kepuasan dalam kepenatan seharian menghadap pelbagai cabaran. wah~ panjang gle ayat aku tu... semput korang membacanya, kan? hahaha... betul! perkara ni dapat membantu rakan anda yang barangkali tgh period ke ape ke, down ke, cm xde mood ke... korang share something yang korang pasti (bukan rasa ye...t syok sendiri pula) dapat memotivasikan rakan anda... cuba korang cakap cmni kat dia:

kalo ko nak tahu, tadi aku de baca buku... dia cakap: (korang sambung sendiri la...hehe)... 

aku pernah mencuba teknik ni dengan mak aku, ternyata, dapat juga membuka minda kami untuk memikirkan perkara tersebut & ternyata mampu menjadi topik perbualan... korang cubalah!

kelima,
beri senyuman paling istimewa dan ikhlas kepada sesiapa. of course la senyuman itu sedekah. xkisah la kalo org ckp: "eh ko ni buang tebiat ke senyum2 kambing kt aku ni..." tapi yang penting senyuman tu la yang dapat memberikan message yg korang ni peramah, penyayang dan menghargai semua orang... tu je

yang pasti, banyak perkara yang korang boleh buat untuk menjadikan hari korang & semua orang lebih bermakna. jadilah seorang yang kreatif dan santun. ini ialah satu message untuk jadikan dunia lebih bermakna...

p/s: rasanya makin panas la dunia ni... agaknya dah nak ramadhan kot... sbb tu r otak aku ni sewel sikit kebelakangan ni... hihihi

pemenang contest follow & creates 1 article for me...

as salam/ selamat sejahtera,

hi readers,
OK. sekarang ni aku nak umumkan seorang blogger yang layak untuk redeem topup RM10 sebagai tanda TQ sbb support aku punya contest...

actually, contest aku ni xde r susah mana, just aku jadikan dia cm susah sebab memutarbelitkan ayat... hahaha... itu semua ujian untuk korang... so, de juga yang berani mati tanya aku cmne nak buat contest tu sebenarnye... so, aku ni mmg baik hati sebab aku bg dia klu cmne nak buat sebenarnya... kunci untuk contest ni ialah BERANI MATI TANYA AKU BALIK... hahaha...

then, aku pun de gak r tgk2 de ke penyertaan atau penyertaan dari korang... sah korang suka benda senang kan? ades...

teringat pula pesan lecturer kesayangan aku, "orang yang berusaha lebih, layak mendapat sepertimana yang dia  lakukan..." credit to puan ROSILAWATI AMIRUDDIN. so, aku pun reward la sape2 yg berusaha nak buat...

tahniah la kepada AEROL HAFIEZI sebab ko dah buat yg terbaik even ko tgh de prob bagai di saat2 cmni...

ni pe yg dia dah buat: klik sini

so, de lg reward, sbb ku dah janji nak buat review kpd sapa2 yg menang ni...



pada aku AEROL HAFIEZI punya blog ni mmg unik coz byk gak warna2 ceria...FYI, dia ni gak antara tauke FACEBLOG... so, byk la tips2 dia share dlm blog dia ni & faceblog tu... korang join r blog dia ni & faceblog sbb byk input yg korang akan terima dari diorg...

AEROL ni berbakat besar rupanya.. insyaAllah, semoga berjaya ye dalam  pe juga ko buat AEROL... & thanks jd kawan maya aku ( buat masa ni sbb blm jumpa lg... t ko jgn lupa amek buku yg ko nak kt rumah aku)...

lepas ni aku nak buat contest & hadiah dia pun agak menarik gak iaitu t-shirt GIORDANO...

so, NANTIKANNYA...

Wednesday, July 20, 2011

SEGMEN MARI MENAMBAH FOLLOWER

as salam/ selamat sejahtera,

hi readers,
sekarang ni aku tengah follow/ menyertai 1 penyertaan untuk menambah followers.... hahaha... nampak sgt aku xde keje kan...

hmm, aku baru je sekejap tadi follow blog ni memandangkan OK gak r blog dia ni... so, pe kata kte terjah blog dia ni...
kalau nak join sila klik : JOM KLIK SINI!!!
mesti masyuk gle....

PREVIEW BUKU: AKU TERIMA NIKAHNYA (by HASRIZAL ABDUL JAMIL)



as salam/ selamat sejahtera,
hi readers,



Hari ini aku nak berkongsi buku hasil tulisan penulis favorite aku iaitu HASRIZAL ABDUL JAMIL. Pada aku semua pembaca perlu memiliki buku ini sebagai salah satu langkah bermuhasabah diri dan mempersiapkan diri untuk berhadapan fitrah manusia iaitu perkahwinan. buku ini dioleh berdasarkan kisah hidup dan penghayatan penulis mengenai dunia rumahtangga yang memerlukan pengorbanan dan kesabaran yang tinggi. Ternyata, kisah yang ditulis oleh beliau mempunyai persamaan dengan kehidupan pembaca- pembaca kalian dan kisah yang dibawakan oleh beliau ternyata REAL kerana kisah hidup beliau digabungkan dengan pengetahuan beliau yang banyak mengenai Islam begitu mengujakan. Biarpun beliau merupakan seorang ustaz yang disegani, namun, beliau sendiri mengakui terdapat kelemahan- kelemahan yang perlu di UPDATE dan DIPERBAIKI. ternyata, buku ini mewujudkan ruang antara satu sama lain untuk memperbaiki kerana tanpa kita sedari, kita culas mengenai sesutu perkara.


HASRIZAL merupakan seorang penulis yang berwibawa dan beliau hanya membawakan kisah- kisah hidup beliau sambil membawakan pemikiran beliau dalam sesuatu situasi. Ternyata buku beliau mampu memberikan satu pengalaman membaca yang unik dan penuh hikmah. pembaca bolehlah mendapatkan buku ini dipasaran dengan harga RM25 setiap satu. buku ini didatangkan dalam 3 siri iaitu AKU TERIMA NIKAHNYA, BERCINTA SAMPAI KE SYURGA DAN MURABBI CINTA atau pembaca- pembaca juga boleh mendapatkan dalam edisi istimewa iaitu gabungan ketiga- tiga siri dengan harga RM55 (semenanjung) / RM57 (sabah/sarawak)

korang juga boleh lawati laman web beliau iaitu http://saifulislam.com/ untuk terus mendapatkan update dari beliau. 



PREVIEW BUKU: LIKE FATHER LIKE SON ( by MOHAMMAD ZAKA ALI FARISI)

as salam/ selamat sejahtera,

hi readers,

hari ini aku nak bawakan satu lagi preview buku. buku ini ditulis oleh Mohammad Zaka Ali Farisi. buku ini padat dengan kisah- kisah silam, tidak kiralah dari zaman para nabi, sehinggalah pemerintahan khalifah- khalifah selepas kewafatan nabi Muhammad S.A.W.

Buku yang dioleh dengan kemas dan teratur ini mampu memberikan impak kepada pembaca. terasa seperti membaca dan mendengar kisah- kisah tauladan semasa kecil, nampaknya buku ini memberikan keselesaan kepada pembaca tanpa mengira usia. Buku ini amat sesuai untuk dijadikan hadiah, bahan bacaan kanak- kanak, mahupun dijadikan bahan bacaan santai namun penuh hikmah dan manfaat.

Walaupun pada mulanya terasa buku ini kecil jika dibandingkan dengan harganya. Namun, menerusi pengalaman membaca buku ini, rasanya tidak rugi membeli buku ini. kerana seperti yang diperkatakan, banyak kisah- kisah pedoman yang kadangkala tidak dapat diperoleh dari mana- mana buku- buku teks sekolah, dan seumpamanya. Tatkala membaca buku ini, ia ringkas, namun membarikan impak kesedaran kepada pembaca dan pemiliknya. Barangkali pembaca bolehlah mendapatkan buku ini sebagai koleksi buku- buku anda dan menjadikannya santapan rohani terutamanya ramadhan hampir menjelma tidak lama lagi.

Pembaca- pembaca bolehlah mendapatkan buku ini di pasaran dengan harga RM19.00. Buku ini diterbitkan oleh KHARISMA NETWORK SDN. BHD dan diedarkan oleh AR- RISALAH PRODUCT SDN. BHD.

p/s: dapat commission x promote buku ni? hihi

Muslihat Iblis Menyesatkan Manusia

Dalam satu kesempatan, iblis pernah mendatangi Nabi Isa a.s. waktu itu, baginda sedang berada di pintu Baitul Maqdis.

" Wahai laknatullah, aku ingin bertanyakan beberapa perkara kepadamu!" kata Nabi Isa ketika melihat iblis menghampiri. 

"Silakan."

"Muslihat apa yang telah kamu lakukan terhadap Nabi Musa?"

"Aku membisikkan mereka supaya tertarik memeluk agama Yahudi."

"Lalu, jerat apa yang kamu akan pasang untuk menyesatkan umatku?"

"Aku memujuk mereka supaya mahu menjadikan Engkau sebagai tuhan."

"Strategi apa yang kamu terapkan untuk memperdaya umat Nabi Muhammad S.A.W?"

"Yang terakhir ini cukup sulit, aku sudah kehabisan cara. banyak cara pernah aku cuba, tetapi hasilnya selalu saja kurang memuaskan. hingga akhirnya aku menemui cara yang baru, iaitu menyebar pesona wang. Cara ini ialah untuk menjerat umat Muhammad. Mereka mudah tergoda dengan wang. aku buat mereka tergila- gila pada wang. Dengan begitu, mereka lupa akan kalimah, la ilaha illallah."


FIKIR- FIKIRKANLAH...


kisah ini diambil dari buku:

Friday, July 15, 2011

PREVIEW BUKU: ODYSSEY SEGUMPAL HATI. YA ALLAH... AKALKU TERHAD, ILMUKU DANGKAL ( oleh SOFIAH SATUYAH RASIN)

as salam/ selamat sejahtera.

hi readers,
hari ini aku hendak berkongsi satu lagi buku yang barangkali pada hemat aku korang patut miliki. buku ini merupakan hasil karangan seorang penulis yang sangat aku segani iaitu SOFIAH SATUYAH RASIN

buku yang dikarang penuh hikmah ini dikarang berlandaskan kecintaan dan rasa kagum terhadap asma ul husna dan diolah dengan pemikiran yang unik. penulis juga bijak mengolah isi kandungan berdasarkan pengalaman peribadi mahupun ilham yang diperolehinya tidak kiralah dari sekecil- kecil perkara kepada sebesar- besar perkara. kadangkala fikiran terawang-awang tatkala membaca petikan demi petikan beliau kerana penulis seolah- olah turut membawa pembaca menyelami setiap artikel beliau. beliau juga menulis dalam perkataan yang mudah malah kadangkala terasa seperti membaca novel, cerpen mahupun seperti menonton drama. semuanya kelihatan REAL.

aku begitu kagum dengan hasil tulisan beliau sehinggakan turut menghubungi beliau menerusi facebook, bertanyakan khabar mahupun berkongsi buah fikiran dan artikel. barangkali tidak mudah menulis seperti beliau  kerana jika ingin menulis dengan dengan hikmah dari asma ul husna memerlukan pemahaman yang tinggi lagi mendalam.

buku ini banyak memberikan aspirasi dan impak positif kepada pembaca ( insyaAllah). kadang- kadang aku akan merujuk buku ini bagi menghasilkan sesuatu artikel.

FYI, aku banyak kali berpeluang berhubung puan Sofiah melalui laman facebooknya. tenyata puan Sofiah seorang yang ramah dan tidak lokek ilmu apabila secara peribadi puan banyak berkongsi ilmu & pandangannya. rasa seronok kerana berpeluang berkenalan dengan penulis- penulis berwibawa.  beliau juga sudi memberi izin kepada sesiapa yang ingin berkongsi artikel beliau di blog mahupun facebook.

kembali kepada topik, ternyata buku ini dapat memberi aspirasi sambil dapat membuka minda dan hati pembaca untuk kembali berfikir tentang kehambaan diri dan kembali kepada jalan kebenaran. syukran puan Sofiyah. secara peribadinya aku sangat berterima kasih untuk senaskah buku yang dapat mendekatkan diri kepada Allah serta mengikat hati ini terhadap kecintaan terhadap ILLAHI.

korang bolehlah mendapatkan buku ini di pasaran dengan harga sebelum diskaun RM18.00 sahaja.

p/s: kalo promote buku ni dapat komisen x, puan Sofiah? dapat sample buku keluaran akan datang pun best jugak... kih3... gurau je...

Thursday, July 14, 2011

fikiran anda maskulin @ feminin???

as salam/ selamat sejahtera,

hi readers,
hari ni aku nak share dengan korang mengenai kaitan tindakan kita mengenai sesuatu situasi dengan jenis pemikiran kita. hal ini dapat menentukan sama ada fikiran kita bersifat maskulin atau feminin. so, ambil kertas & pensil, mula menjawab soalan di bawah & kira markah anda... selamat mencuba!!!

jawab soalan berikut berdasarkan kenyataan yang banyak berkaitan dengan anda:

1. apabila perlu membaca peta ataupun mencari arah jalan, anda:
a. berasa sukar dan selalu meminta pertolongan.
b. memusingkan peta supaya menghadap arah yang anda mahu pergi.
c. tidak menghadapi sebarang kesukaran membaca peta ataupun mencari arah jalan.

2. anda sedang memasak resepi yhang sukar dengan radio yang terpasang. kemudian telefon berdering dan anda menjawabnya. adakah anda:
a. membiarkan saja radio terpasang dan memasak sambil bercakap di telefon.
b. menutup radio. kemudian berbual sambil memasak.
c. memberitahu rakan anda supaya telefon kemudian selepas anda habis memasak.

3. rakan- rakan anda mahu menziarahi anda dan bertanyakan arah ke rumah anda. adakah anda:
a. melukiskan peta dengan arah yang jelas dan menghantar kepadanya. mungkin juga anda meminta seseorang untuk menjelaskan arah kepadanya.
b. tanya mereka mercu tanda yang mereka tahu dan terangkan kepada mereka berdasarkan (bermula) dengan mercu tanda itu.
c. terangkan sendiri kepada mereka bagaimana hendak ke rumah anda. contoh: masuk exit tol ayer hitam, kemudian belok ke kiri. terus hingga anda jumpa UTHM. kemudian teruskan perjalanan sehingga jumpa tanda U-TURN. U-TURN & terus hingga nampak mcD....

4. apabila anda hendak menerangkan konsep atau idea, anda selalunya:
a. menggunakan pensel, kertas dan pergerakan badan.
b. menerangkan secara lisan menggunakan bahasa badan dan pergerakan.
c. menerangkan secara lisan secara ringkas dan terang.4

5. sekembalinya anda dari menonton filem yang hebat, biasanya anda akan:
a. menggambarkan babak daripada filem itu dalam minda anda.
b. bercerita perihal filem itu dan dialognya.
c. menyebut semulakebanyakan dialog dalam filem tersebut.

6. di dalam panggung, anda lebih gemar duduk di posisi:
a. di sebelah kanan.
b. tidak kira di mana saja.
c. di sebelah kiri.

7.rakan anda mempunyai barangan teknikal yang tidak berfungsi lagi. anda:
a. bersimpati dan berbincang mengenainya.
b. mengesyorkan kepada rakan anda orang yang mampu membaiki barangan tersebut.
c. menggondambarangan tersebut dan cuba membaiki barangan tersebut.

8. anda berada di suatu kawasan di mana anda kurang arif mengenai selok- belok kawasan tersebut. tiba- tiba ada orang bertanyakan arah. anda:
a.berterus- terang yang anda tidak tahu.
b. mengagak setelah berfikir seketika.
c. menunjukkan arah tanpa ragu.

9. anda nampak tempat parkir tapi agak sempit.anda perlu mengundur beberapa kali untuk mendapatkan parkir tersebut.anda:
a. cuba mencari parkir yang lain.
b. berhati- hati memarkir kenderaan anda di situ.
c. memarkir kenderaan anda tanpa sebarang masalah.

10. anda sedang menonton television. tiba- tiba telefon berdering. anda:
a. menjawab telefon tanpa menutup television.
b. memperlahankan bunyi television dan menjawab panggilan telefon tersebut.
c.tutup television, suruh semua orang senyap dan menjawab panggilan.

11. anda baru sahaja mendengar lagu baharu dari artis kegemaran anda anda selalunya:
a. dapat menyanyikan sebahagian kecil lagu tersebut tanpa masalah.
b. dapat menyanyikan sebahagian kecil lagu tersebut sekiranya lagu itu mudah.
c. sukar mengingati melodinya tetapi mungkin dapat mengingati lirik lagu tersebut.

12. cara terbaik untuk mengagak keputusan ialah dengan:
a. menggunakan gerak hati.
b.berdasarkan informasi yang ada dan keeguhan hati.
c.menggunakan fakta, statistik dan data.

13. anda tersalah meletakkan kunci. anda:
a. melakukan perkara lain dahulu sehinggalah anda teringat kembali di mana anda meletakkan kunci tersebut.
b. melakukan perkara lain tetapi cuba mengingati di mana anda meletakkan kunci tersebut.
c. cuba mengingati di mana anda meletakkan kunci tersebut dengan menyusuri perkara- perkara yang anda telah buat sebelum ini.

14. anda sedang berada di dalam bilik hotel dan terdengar bunyi siren dari jauh. anda:
a tidak dapat mengenalpasti dari mana arah bunyi itu datang.
b. mungkin dapat mengagak dari mana datangnya bunyi itu jika memberi tumpuan.
c. dapat mengenalpasti dari mana datannya buyi tersebut tanpa ragu.

15. anda menghadiri satu majlis sosial dan diperkenalkan kepada tujuh ke lapan orang tetamu. keesokan harinya anda:
a. dengan mudah dapat menggambarkan semula wajah2 tersebut.
b. dapat mengenalpasti beberapa wajah.
c. mungkin lebih mudah mengingati nama mereka.

16.anda mah pergi bercuti d pinggir desa tetapi pasangan anda mahu bercuti di tepi pantai. bagi meyakinkan idea anda lebih baik, anda:
a. lemah lembut memujuk dengan mengatakan anda suka akan suasana desa. anak- anak dan keluarga pasti merasa seronok di situ.
b. memberitahu mereka yang kita berasa bertuah dapat bercuti di desa dan berasa gembira apabila dapat ke pantai pula pada masa yang lain.
c. gunakan fakta dengan menyatakan bercuti di desa lebih dekat, lebih murah dan lebih teratur aktiviti sukan dan rekreasi.

17. ketika merancang aktiviti harian, anda selalunya:
a. menyediakan senarai supaya dapat menyemak apa yang perlu dilakukan.
b. memikirkan perkara yang perlu dilakukan.
c. menggambarkan dalam minda orang yang anda temui, tempat yang anda lawati dan perkara yang anda lakukan.

18. rakan anda menghadapi masalah peribadi dan datang bertemu bagi membincangkannya. anda:
a. bereasa simpati dan memahami.
b. berkata yang masalah selalunya tidak seteruk disangka dan menerangkan kepadanya alasan anda.
c. memberikan cadangan ataupun kata nasihat yang rasional dalam penyelesaian masalah.

19. dua orang rakan anda yang sudah berkahwin menjalinkn hubungan sulit. mungkinkah anda dapat mengagak?
a. anda dapat menghidunya dari awal.
b. anda dapat mengetahui selepas sedikit masa.
c. anda tidak tahu.

20. anda melihat dunia anda:
a. mempunyai kawan dan hidup dengan harmoni bersama orang sekeliling.
b. berbuat baik dengan yang lain dan mengekalkan sikap berdikari.
c. mencapai matlamat berbaloi, dihormati orang lain dan mendapatkan penghormatan dan pencapaian.

21. apabila diberi pilihan, anda memilih bekerja:
a. memilih kumpulan yang mampu berkerja bersama anda.
b. bersama dengan yang lain, tetapi masih mewujudkan ruang untuk diri sendiri.
c. bersendirian.

22. buku pilihan anda:
a. novel dan fiksyen.
b. majalah dan akhbar.
c. bukan fiksyen dan autobiografi.

23.apabila membeli- belah, anda:
a. selalu membeli secara impulsif terutamanya apabila mendapat tawatan harga istimewa.
b. mempunyai perancangan yang tidak khusus dan membeli mengikut keadaan.
c. melihat label dan membandingkan harga.

24. anda lebih gemar tidur, bangun dan makan:
a. pada bila- bila masa yang anda suka.
b. mengikut masa yang khusus tetapi flexible.
c. hampir pada masa yang sama pada setiap hari.

25.anda menulakan kerja baru dan berjumpa dengan ramai pekerja baru. salah seorang daripada rakan sekerja anda menelefon rumah anda. anda:
a. dengan mudah mengenali suaranya.
b. mengenali selepas seketika.
c. menghadapi kesukaran mengenalpasti suaranya.

26. apa yang benar- benar menyebabkan anda berasa kecewa apabila bergaduh dengan seseorang?
a. siakp berdiam diri dan tidak bertindak balas.
b. apabila mereka tidak dapat menerima pandangan anda.
c. komen dan soalan mereka yang bagaikan mencabar, curiga atau mempersoalkan kredibiliti anda.

27. apakah pandangan anda mengenai ujian mengeja dan mengarang yang pernah anda lalui?
a. anda mendapati keseuanya mudah.
b. secara amnya anda berasa OK bila ada sedikit kesalahan.
c.  kedua- duanya terasa susah.

28. apabila menari dan mendengar musik jazz, anda:
a. dapat merasai musiknya selepas belajar beberapa langkah.
b. dapat mempraktikkan sebahagian latihan tetapi masih berasa keliru.
c. menghadapi masalah mengikut rentak dan langkah.

29. sebaik manakah anda dapat mengenalpasti bunyi dan meniru suara binatang?
a. tidak baik.
b. OK.
c. baik.

30. pada penghujung hari, anda lebih gemar:
a. berbual  dengan rakan- rakan mengenai hari yang anda telah lalui.
b. mendengar cerita dari rakan anda.
c. membaca akhbar, menonton television dan diam.

bagaimana anda mengira markah anda?
1. kira berapa jumlah jawapan a/b/c anda.
2. kemudian darabkan jumlah jawapan tersebut mengikut kategori anda seperti berikut:

LELAKI:
bilangan jawapan a X 10 markah
bilangan jawapan b X 5 markah
bilangan jawapan c X -5 markah

PEREMPUAN
bilangan jawapan a X 15 markah
bilangan jawapan B X 5 markah
bilangan jawapan a X -5 markah

3. jumlahkan markah yang anda perolehi.

ANALISA MARKAH
kebanyakan lelaki memperolehi markah antara 0- 180
kebanyakan wanita memperolehi markah antara 150- 300.
mereka yang cenderung berfikiran maskulin selalunya mendapat markah kurang daripada 150.
lebih hampir kepada 0, lebih maskulin fikiran dan lebih inggi tahap testosteron mereka. mereka menunjukkan kemahiran logikal, analitikal dan verbal yang tinggi serta lebih berdisiplin dan teratur. Lebih hampir mereka kepada 0, lebih cekap mereka menganggar kos dan merancang keputusan daripada datar statistik.

Mereka juga langsung tidak dipengaruhi emosi. Mereka yang berada dalam lingkungan 0 menunjukkan markah maskulin yang tinggi. Markah ini menunjukkan tahap testosteron wujud dengan banyak sejak perkembangan janin lagi. Lebih rendah markah yang dicapai wanita, lebih besar kemungkinan bagi dia menjurus ke arah kelakian. 

Otak yang lebih feminin mendapat markah melebihi 180. Lebih tinggi markah yang dicapai, lebih feminin otak orang itu. Mereka yang memiliki otak feminin membuat keputusan berdasarkan gerak hati, rasa, dan lebih cekap mengenal masalah melalui data yang terhad. Mereka juga menyelesaikan masalah dengan kreativiti dan pemahaman yang mendalam. Bagi lelaki, lebih tinggi markahnya daripada 180, lebih besar kemungkinan dia menjurus ke arah kewanitaan.


Lelaki yang mendapat markah kurang daripada 0 dan wanita yang mendapat markah lebih daripada 300, memiliki otak yang begitu bertentangan sifatnya. 

Markah antara 150 dan 180 menunjukkan pemikiran yang dapat disesuaikan antara kedua-dua jantina. Mereka ini mampu masuk ke dalam mana-mana kumpulan kerja. Mereka ini tidak cenderung kepada cara tertentu dan selalunya fleksible dalam pemikiran. Oleh sebab itu, kumpulan ini dapat memberi kelebihan kepada kumpulannya apabila ditugaskan dalam menyelesaikan sebarang masalah. Mereka senang berkawan dengan lelaki mahupun perempuan.

soalan dan analisa dirujuk dari:

Thursday, July 7, 2011

contest follow & creates 1 article for me...

as salam/ selamat sejahtera,

hi readers,
kali ni MRofficialrazman nak buat 1 contest la... sebagai tanda2 TQ kat followers & pembaca senyap tp x follow blog ni... hahaha... pemenang juga akan dipuji berlambung2 oleh razman dalam blog dia...
penyertaan tamat 21/07/2011 pukul 9mlm...

OK la...
memandangkan ini kali pertama aku buat contest, so, hadiahnya pun x la banyak... so, de sorang je pemenang untuk contest ni yang akan mendapat hadiah berupa topup RM10.... ( sebenarnya budget x banyak... hahaha)

so,
ini antara syarat2 & panduan yang korang boleh ikut untuk join contest ni... janji mayuk!

langkah 1: follow blog ini& add FB tuan tanah ni...

langkah 2: senaraikan 5 artikel yang korang paling suka dalam blog ini.

langkah 3: senaraikan 3 perkara yang korang suka mengenai blog ini.

langkah 4: senaraikan 3 perkara yang perlu diperbaiki oleh Razman dalam blog ini.

langkah 5: korang perlu buat 1 artikel mengenai blog ini dalam blog korang berdasarkan senarai langkah 2 hingga 3.

langkah 6: untuk senarai 2, dalam artikel korang tu, korang perlu buat link supaya pembaca anda boleh terus klik ke artikel2 tersebut.

langkah 7: dalam artikel yang korang buat tu, korang cerita la kenapa pembaca patut follow blog ni.

langkah 8: setelah siap artikel korang, korang sertakan link yang artikel yang korang buat...

langkah 9:
sila jawab soalan ini: terdapat berapa simbol registered dalam header OfficialRazman ni:

A. 54
B. 50
C. 52
D. 51

untuk jawab soalan ini, letak saja:
contoh, jawapan anda D... korang letak J/LANGKAH 9= D

(GUNAKAN KEMAHIRAN MATEMATIK KORANG TU YE...)

dah siap langkah 1,2,3,5,6,7&8, korang sediakan artikel, then,  HANTARKAN PENYERTAAN dengan comment kat artikel contest ni & sertakan link post korang tu & sertakan sekali langkah 4& 9 sekali macam ni:

contoh:
link post: http://razmankamarudin.blogspot.com/2011/07/contest-follow-creates-1-article-for-me.html
J/LANGKAH 4:
1.
2.
3.
        
 J/LANGKAH 9= D

tulisan yang bewarna merah tu korang gantikan dengan link post korang tu...

SELAMAT MAJU JAYA!

p/s: pemenang akan dimumkan menerusi blog ini & t yg menang sila inbox no phone korang berserta dengan rangkaian yg korang guna...
penyertaan minimum adalah 30... jika kurang daripada itu, contest ini akan dibubarkan... penyertaan hanya sekali sahaja... pastikan anda muktamad dengan penyertaan anda b4 menghantarnya...

demam+ shopping

as salam/ selamat sejahtera,

hi readers,
how's your day?
hmm, hari ni aku xberapa sihat la... demam teruk juga...

ok la, ni cuma nak update pasal aktiviti aku yang x seberapa hari ni... demam tahap nak pecah kepala, still boleh p jalan2 dengan abah naik motor p pasar parit raja... aku pun sebenarnya ada niat lain.. mau beli keperluan harian katanya...

so, aku ni dalam keadaan longlai mengalahkan lalang gagahkanlah ikut abah ni p pasar... b4 that, aku menggapai redbull less sugar... kalo abah aku tau aku demam still minum redbull, habislah aku kena syarah sampai malam... hahaha... nak buat cmne? ni je yang kau boleh buat untuk menambah kegagahan & kecergasan... so, lepas minum tu, lega la sikit...

sampai2 kat pasar pagi tu, abah ajak makan sarapan... habis punah harapan aku nak turunkan berat badan ble kena gak makan roti canai+ horlicks ice... hahaha...

then, seperti dirancang, aku terus pergi guardian... then pergi kedai buku...

so, ni lah pe yang aku p dok beli kat situ:

hmm, produk ni agak feminin, tapi aku tak kisah la guna semua produk ni sebab memang terbukti bagus... pada aku, kita xboleh paksa tubuh kita menggunakan produk yang xsesuai untuk tubuh badan kita... dan yang lebih penting, xperlulah nak tagkan produk2 ni mengikut jantina... wakaka... boleh ke cmtu? so, aku pun dah melalui pencarian yang agak lama sejak remaja lagi ( chewah...) memang xleh belah statement aku ni... hahaha...

 banyak juga produk aku cuba macam- macam produk lelaki... tapi hasilnya, kulit aku merekah beb... bukan sikit punya sakit... sebabnya, semua produk ni xsesuai untuk kulit sensitif... lagipun, banyak produk lelaki, seperti deodorant mendatangkan bau yang kurang menyenangkan apabila digunakan & mengeringkan kulit...

 so, yang bez pasal produk ni, aku ialah ia dapat memberikan lembapan dan rasa yang selesa pada kulit... even dia jenis aerosol, benda ni x mengeringkan dan merbahaya untuk kulit... lagipun, memang benar, deodorant ni dapat memberikan kesegaran lebih 24 jam... badan aku still fresh sampai malam...so, kalo sapa2 yang malas mandi, benda ni mampu cover line untuk korang... wakaka... then, kalo korang nak cover bau dia yang agak lembut tu, pakailah minyak wangi korang... untuk bawah lengan yang lebih terjaga, gunakanlah produk ni...

ha! ni produk baru yang aku nak cuba... salah satu daripada produk HADA LABO... nampak bez je... sebelum ni aku just pakai AHA/BHA & super hyaluronic asid... pe salahnya kte mencuba yang lain.. yang ni namanya ARBUTIN whitening face wash... so, yang ni dapat memberikan lembapan dan kecerahan berganda... tu katanya.. so cubalah... harap2 xrugilah RM26.00 yang aku laburkan... asal ko boleh bertahan 2 bulan... korang patut cuba produk ni sebab aku jamin korang mesti suka... tapi kalo nak tuntut pape ganti rugi, korang xleh mintak aku la... ni aku cadangkan je... hahaha...



ha~ ni yang aku dok cari lama2 kat kedai buku tadi... mula2 nak la juga cari buku nukilan hasrizal abdul jamil... tapi bila dok selak2, rasa macam kurang berminat pula... mungkin seba nipis sangat kot buku dia kali ni... bukan xbest, tapi sebab aku xde mood nak bli buku tu... then, dalam keadaan pening bagai + berpeluh sakan sebab panas & demam nak rebah... so, lepas tu, akhirnya aku jumpa juga buku ni... ni kitab tafsir ayat2 quran dalam ayat ahkam iaitu huraian hukum- hakam dalam alQuran... so, dapat jugalah aku mendalami Islam sebaik2nya... selangkah berhijrah.. insyaAllah bertemu rahmat Allah...

buku ni memang bez, bukan setakat cm je... so, sambil menyelam minum air... dapat bertadabbur alQuran... dapat lebih pemahaman serta ada dijelaskan pengetahuan penulis itu sendiri... ada subtopik pasal wajib ke mengqada'kan puasa sunat dan sebagainya... inilah antara buku yang patut korang simpan kat rumah...

ini sinopsis pasal buku ni:

"Sesungguhnya Al-Quran ini memberi petunjuk ke jalan yang benar dan memberikan berita yang menggembirakan orang-orang yang beriman yang mengerjakan amal-amal soleh, bahawa mereka beroleh pahala yang besar. (Al-Israa: 9)
Al-Quran adalah kitab pedoman hidup insani. Bimbingan dan panduan untuk beroleh kejayaan, ketenangan dan kemakmuran hidup atas landasan yang benar. Kitab Al-Quran mengandungi peraturan, bimbingan, panduan untuk diamalkan oleh setiap Muslim dari pelbagai strata kehidupan individu dan sosial. Mematuhui setiap peraturan, hukum hakam dan larangannya adalah wajib tanpa sebarang kompromi.
Buku Tafsir Ayat Ahkam ini menghuraikan secara terperinci dan menyeluruh ayat-ayat al-Quran yang berkaitan dengan peraturan dan hukum-hakam. Setiap huraian disertakan dengan sebab-sebab penurunan ayat (asbabul nuzul), makna perkataan terpilih, keterangan keseluruhan secara umum dan pengajaran yang diperolehi daripada setiap ayat. Dengan bahasa yang ringkas tetapi padat berserta contoh semasa dan sejarah Islam, penulis berupaya mengupas setiap keterangan dengan pendekatan yang memikat dan mudah difahami.
Perbahasan hukum-hukum dalam buku ini adalah daripada sudut pandangan aliran pendapat Shafie yang menjadi pegangan masyarakat beragama di Malaysia. Beberapa pendapat dari kalangan mazhab lain juga ditonjolkan untuk tujuan perbandingan bagi menunjukkan keluasan yang terdapat di dalam Islam dan bukan bertujuan mematahkan pendapat mana-mana mazhab dalam Fiqh Islam."

buku ini boleh didapati di kedai2 buku berhampiran dengan harga RM42.00 ( tanpa diskaun)... kalo diskaun, dah jadi lain pula, kan? hehe...

itu je la aku nak share dengan korang...



Wednesday, July 6, 2011

aku & senduk...

as salam/ selamat sejahtera,

hi readers,
how's your day... hopefully good...

argh! hari ni terasa sangat terisi sebab banyak aktiviti yang berfaedah dan bikin mak & abah makin sayang... hahaha... hari ni as usual kena la jalankan tanggungjawab sebagai bujang sulong... bantu parents berniaga... ni baru saja sejam balik... so, hari ni gak aku jadi chef... memasak sarapan sendiri... mak masak nasi goreng, aku lak xnak la makan nasi goreng pagi ni sebab dah de menu yang terngirang2 kat otak.. so, aku masak la omelet a.k.a telur dadar & lada benggala+ carrot digoreng dengan minyak zaitun, garam & lada hitam, then omelet tu makan dengan 2 keping roti.. sedap jugak bai... hahaha... 

then tengahari aku masak ikan masak kicap, tempe masak sambal & sawi jepun+ cendawan masak air... so, dah jadi bujang2 ni kena r belajar memasak, so, t xde r susah2 ble dah hidup sendiri mahupun dah berbini kelak... so, besok nak merancang masak pe r? hmm, t besok aku selongkar peti sejuk... rasanya ada kangkong... so , terfikir nak masak kangkong goreng la... then, tadi mak de keluarkan ikan pari... rasanya nak masak pari bakar... mesti sedap... hehehe...

so, rasanya suatu hari nanti, aku nak wujudkan satu ruangan resepi la... boleh share ilmu memasak dengan korang... betul x? 

rasanya tengah malam2 buta ni aku still bertenaga... rasanya boleh kot kemaskan bilik kakak aku tu.. rasanya dia nak balik rumah ni besok... pinggang ni pun rasanya dah kecik sikit sejak rajin2 ni ++ makan pun masak pakai minyak zaitun... bez gak dok rumah ni... 

p/s: aku & senduk... ni xde kaitan dengan kak senduk... wakaka...

Tuesday, July 5, 2011

facial foam terbaik!

as salam/ selamat sejahtera,

hi readers,
untuk artikel kali ni, aku nak berkongsi penemuan terhebat... hahaha... poyo je ayat aku ni...
mungkin xramai yang pernah dengar jenama HADA LABO... salah satu daripada jenama hasil kerjsama Mentholatum Corporation dan Rohto Pharmaceutical Corporation dari Jepun...

so, produk2 Hada Labo ni aku sure x mengandungi bahan- bahan yang tidak diperlukan oleh kulit mahupun berbahaya untuk manusia... so, dengan harga sekitar RM23 hingga RM32 untuk facial foam, aku rasa pakai facila foam dia pun dah cukup untuk mendapatkan kulit yang sihat dan lebih baik...


so, aku sangat suka guna Hada Labo AHA/BHA Face Wash & Super Hyaluronic Acid Face Wash... memang berbaloi...

kalo yang AHA/BHA tu akan beri kesan seperti memakai masker telur & kulit kita akan dipolish dengan kandungannya yang kaya itu...

dan yang super hyaluronic acid tu memberi kesan lembapan berganda- ganda pada kulit.... so, kulit jadi lebih lembab dan gebu...

FYI, 1 tube facial ni boleh bertahan lama paling kurang 2 bulan... aku pakai 2 bulan lebih kot... so, xde r mahal sangat benda ni... gunakan sedikit, dan buihkan dia sampai terasa seperti buih ringan, then, sapu je kat muka... gonyoh la muka tu lama2 ya! hahahha... so, lepas je guna produk ni, aku surely xkan bertukar ke produk lain...
so, korang cubalah ya!

p/s: untuk maklumat lanjut, sila lawati laman web hada labo: klik sini! such a cute web...

antara MEN ARE FROM MARS WOMEN ARE FROM VENUS & WHY MEN DON'T LISTEN AND WOMEN CAN'T READ MAPS

As salam/ selamat sejahtera,

hi readers,
buat julung kalinya, seperti yang dijanjikan kepada semua pembaca setia ( chewah! ), saya bawakan artikel pertama dalam label MRcupid... jeng3

OK la... FYI, tajuk kali ni berkaitan dengan buku kitab cinta yang aku beli sempena hari jadi aku yang ke-22... so, selama aku baca kedua- dua buku ni, walaupun skip2 sebab xde banyak masa, aku nak sangat syorkan semua pembaca beli buku ini... buku ni boleh didapati di kedai2 buku berhampiran terutamanya MPH, POPULAR dan sebagainya...

FYI, buku ni dah de versi bahasa Melayu... so, aku pun belilah versi BAHASA MELAYU memandangkan inilah cara terbaik untuk memahami semua isi kandungan buku tu... xgunalah poyo2 baca versi BI kalo ko memang lembap BI... wakaka...

antara 2 buku ini, memang ada kontra... bukan pada hujah soal cinta, tapi penguraiannya...

pertama, buku MEN FROM MARS WOMEN FROM VENUS... buku ni banyak juga penguraian psikologi hubungan antara lelaki dan perempuan... malah, banyak juga tips & kes2 yang dibentangkan untuk dijadikan pengajaran... so, aku pun agak terkesan setelah membaca buku ini. sebagai contoh, mengapa perempuan minta cerai dan sebagainya... buku yang ditulis oleh JOHN GRAY ini terbukti dapat menyelamatkan rumahtangga dimana beliau dapat menyelami rumahtangga seseorang dan menyelesaikan perbalahan.. tiulah serba sedikit untuk buku ini.. harga pasaran untuk buku ni RM35.00.

ini dia sinopsis dalam portal PTS:
"Pada suatu masa dahulu orang planet Marikh dan Venus bertemu, lalu jatuh cinta. Mereka hidup bahagia bersama kerana mereka menerima dan menghormati perbezaan masing-masing. Kemudian mereka berkahwin dan berpindah ke bumi. Pada suatu hari yang tidak disangka, mereka semua diserang penyakit amnesia yang menyebabkan mereka terlupa yang mereka sebenarnya berasal dari planet yang berbeza. Menggunakan metafora ini bagi menerangkan konflik-konflik yang biasa berlaku antara lelaki dan perempuan, Dr. John Gray menjelaskan bagaimana perbezaan antara lelaki dan perempuan sering menjadi angkara dalam hubungan yang tidak bahagia. Berdasarkan pengalaman beliau memberi khidmat kaunseling kepada beribu pasangan dan individu, beliau memberi panduan bagaimana kita boleh mengatasi perbezaan dalam gaya komunikasi, keperluan emosi dan perilaku bagi memupuk persefahaman antara lelaki dan perempuan. Men Are From Mars, Women Are From Venus berjaya membantu berjuta-juta orang lelaki dan perempuan memahami pasangan mereka dengan lebih baik. Ia adalah alat bantu yang penting dalam membentuk hubungan suami isteri yang lebih mendalam dan memuaskan."

kedua, WHY MEN DON'T LISTEN AND WOMEN CAN'T READ MAPS...
buku ni memang ada kelainan dari buku diatas sebab buku ni banyak menguraikan psikologi antara lelaki dan perempuan dari segi sains biologi dan kepada kejian tentang fitrah manusia... buku ni xde la membosankan seperti buku biologi kat  library... tapi sangat mengujakan sebab sangat saintfik dan masuk akal... so, dalam pemerhatian aku, memang aku akan syorkan semua orang memilikinya sebab, buku ini umpama satu penemuan yang sangat hebat dalam menerangkan tentang sifat & psikologi manusia... hmm, tapi biasalah, dalam penulisan seseorang mempunyai percanggahan, sometimes dari segi fahaman keagamaan... so, de juga la pandangan dan kajian dalam buku ni terutamanya dalam bab HOMOSEKSUAL yang bercanggah sedikit dengan Islam...so, untuk maklumat lanjut, silalah beli buku hasil tulisan Barbara & Allan Pease dengan harga RM25.00 dalam versi BAHASA MELAYU di kedai2 buku berdekatan...

dan ini pula sinopsis buku ni:

"Lelaki dan perempuan itu berbeza. Bukanlah satu jantina lebih baik daripada yang lain. Mereka cuma berbeza. Ahli sains, ahli antropologi dan ahli sosiobiologi mengetahui fakta ini sejak dahulu lagi. Masyarakat hari ini masih mahu mempercayai yang lelaki dan perempuan mempunyai kemahiran, kebolehan dan potensi yang sama. Ini masih dikekalkan walaupun sains mula membuktikan yang kedua-dua jantina ini berbeza.

Mengapa lelaki mendengar seperti patung
Mengapa peta boleh menyebabkan perceraian
Mengapa lelaki jatuh cinta dan wanita putuskan cinta
Mengapa lelaki tidak mampu berbohong kepada perempuan
Mengapa apabila wanita bercakap, lelaki terasa dileteri
Mengapa wanita menghargai hubungan, lelaki menghargai kerja
Mengapa lelaki berperut buncit dan wanita berpunggung besar
Mengapa lelaki hanya dapat melakukan satu perkara pada satu masa
Mengapa lelaki diibaratkan ketuhar gelombang mikro dan wanita ketuhar elektrik

Buku Why Men Don't Listen and Women Can't Read Maps bukan hanya membantu kita mengenali manusia berlainan jantina tetapi juga memahami diri sendiri. Hasilnya, kita mampu menjalin hubungan dan interaksi yang lebih menggembirakan dan memuaskan."
AMARAN!
buku2 ni MUNGKIN ade bertentangan sedikit dengan norma budaya kita... so, pandai2 la kita tapisnya mengikut fahaman Islam ya! biasalah, bila yang menulisnya pun bukan dalam kalangan muslin.. sedangkan yang muslim pun kadang2 tulis cam haram gak.. hahaha...

p/s: kalau nak bercinta / berkahwin, xkan lengkap & bahagia tanpa ilmu yang luas tentang diri dan pasangan anda... inilah pelaburan kecil yang akan membuatkan diri anda lebih bahagia... insyaAllah. rupanya banyak rahsia tentang manusia yang kita xketahui... masyaALLAH...

kerja rumah lebih mudah...

as salam/ selamat sejahtera,

hi readers,
how are you today, hopefully good...

wah~ penat sungguh hari ni... buat kerja rumah la, masak la dll... habis satu rumah mau dibersihkan... ni semua sebab ada medium pembersih baru yang aku & mak beli kat carrefour batu pahat semalam... punya lah excited, satu rumah mau dibersihkan.. hahaha...



thanks to Scotch- Brite Quick Sweeper & Scotch- Brite Hands- free Quick Dry PVA Sponge Mop... harga boleh tahan la... setiap 1 RM29.90...

apa yang bez pasal benda ni ialah semua kerja jadi mudah terutamanya quick sweeper... so, kurang la guna penyapu kat rumah sebab penyapu ni very annoying, sikit2 kena pijak sebab nak asingkan rambut yang melekat... pakai quick sweeper ni, kalo sapu lantai, semua habuk, sawang, rambut dsb melekat kat clothing dia tu... so, kalo mau bersihkan benda ni, kena la guna brush... then, kalo nak basuh benda ni, hanya sekali dalam setiap 2 minggu, pakai air suam & detergent... tapi x boleh pakai softner... tu la yang aku baca manual kat kotak dia... yang lagi best, kita boleh juga menyapu guna benda ni kat area2 lembap juga

so, aku rasa, memang puas hati guna benda ni sebab memudahkan kerja... itulah erti kemodenan.... hihihi... modern bukan pada gadget2 canggih je tau, tapi yg penting semua kerja pun nak canggih... macam kerja mengemas rumah la... x payah nak pakai vacuum sebab membazir elektrik saja...

pasal mop tu pulak, memang modern la, gaya dia, jenis sponge dia, aspek teknikal dia... hmm, sangat best... so, dah rajin2 buat kerja rumah ni, aku pun dapat la kurangkan beban mak aku yang sangat bz dengan kerja dia... so, aku pun dah mula berjinak memasak untuk lunch, hopefully mak pun happy la ye...

p/s: x rugi melabur pada benda ni... hati pun senang ma...

Sunday, July 3, 2011

sorry to say, Transformers kali ni kalut!!!

as salam/ selamat sejahtera,

hi readers,
how's your day? hopefully good...



berbalik pada tajuk,
sorry to say, Transformers kali ni kalut!!!


korang mesti pelik, kenapa aku cakap macam tu. mungkin pada sesetengah orang, transformers kali ni nampak gempak... tapi pada aku kali ni transformers banyak kalut la kawan... pasal pe? ha~ ni yang aku nak cerita...

1. aku x berapa puas hati sebab cerita ni macam kurang budget nak panjangkan cerita. cerita sikit2 je...
2.  cerita ni macam kucar- kacir. xde jalinan cerita yang kukuh. maksud aku, transformers kali ni dia x bagi jalinan yang kukuh. apa kaitan machine yang dia bawa dari plane diorg, cmne bnda tu berfungsi... xde magic yang diharap2kan... cerita2 yg dulu lg bez...
3. mmg r diorang de cerita pasal kaitan appolo, itu ini... tp, better diorg cite pasal perang diorg kt planet diorg dulu... maybe lbh menarik...
4. cerita kali ni kurang jiwa kemanusiaan... kalo transfrmers 2 boleh buat ramai ternangis (erkk!) masa optimus prime mati, kenapa kali ni xde yg macam tu?
5. aku xbrp berkenan dengan watak pengkhianat tu... apa nth nama dia ( dia pelakun grey's anatomy tu) surely dia x brp sesuai untuk watak tu sbb muka & karekter sebenar dia x sebati dlm karekter yg dia bawa dalam transformers 3
6. cerita kali ni kurang misteri. contohnya, carilah bangunan yg lebih misteri ke... then,senjata yg Sam Witwiki tu dapat tu, bg r dia machine yg blh transform dia jd robot ke apa ke... bg r canggih2 sikit... ni, balik2 beri harapan 100% kpd robot2 tu... mcm r manusia xleh nak halang langsung...
7. cerita kali ni Sam macam kurang contact dgn transformers2 tu... tu yg macam x berapa bez sbb watak Sam kurang peranannya...

anyway, boleh tahan la cerita kali ni... 3 setengah bintang je dari aku untuk keseluruhan... kepuasan x maksimum, tp transformers ni mmg wajib tgk!