OH inilah penyokong saya... meh join skali!

Tuesday, August 23, 2011

PEVIEW BUKU: BERFIKIR GAYA TRUMP

as salam/ selamat sejahtera.

Hari ini aku nak share buku yang aku beli tempoh hari. alang-alang shopping raya, ada la sikit duit lebih. merayap punyalah merayap, aku singgah kedai buku POPULAR. Pusing punyalah pusing, tiba- tiba, mata terpukau dan hati terikat untuk membeli buku ni.

Pada pandangan pertama, buku ini nampak menarik. Menampilkan Donald Trump sebagai ikon utama, namun, buku ini bukan hanya tertumpu kepada Donald Trump. Apa yang jauh lebih menarik, isi kandungan yang memberikan inspirasi dan memberi penekanan terhadap pemikiran Donald Trump.

Sesuai dengan nama buku ini, gaya pemikiran Donald Trump memang hebat. Lahir dari keluarga usahawan, namun pemikiran beliau lebih jauh dari sekadar 'anak orang kaya'. beliau berjaya membuktikan kedegilan dan sikap optimistik beliau beserta prinsip dan disiplin diri mampu mengubah hidup beliau. Buku ini turut membawakan kisah- kisah perjalanan beliau sebagai usahawan yang barangkali tidak kita ketahui, beliau selalu juga tersungkur. Namun, beliau bangkit, berusaha dan tidak sekali- kali berputus asa.

Ilustrasi buku ini juga turut memikat hati aku. Potret Donald Trump dengan kemasan yang menarik sangat mengujakan. Tidak rugi memiliki buku ini memandangkan manfaatnya jauh lebih besar dari nilai RM23.00 sebelum diskaun.

Sekiranya ingin mencari di mana kelemahan buku ini, pada pendapat aku, terdapat kesilapan dalam tanda baca dan masalah tatabahasa dan gramatis dalam penulisan.

So, pada pengamatan aku, buku ini wajar dimiliki oleh semua golongan terutamanya generasi muda. InsyaAllah, buku ini dapat memberi manfaat dari segi perkongsian kisah hidup dan yang penting, buku ini memuatkan formula- formula kejayaan dan pemikiran tokoh besar dunia ini iaitu DONALD TRUMP.

p/s: buku ini hadir sebagai suatu rahmat dari Allah... alhamdulillah...

Wednesday, August 17, 2011

aku xsuka pilih bulu

as salam/selamat sejahtera,

hi readers,
entri kali ni pasal "aku tak suka pilih bulu..."
ya, itulah kenyataan yang korang patut bangga tahu pasal aku... actually, aku ni xberapa suka pilih bulu... tp, as human, kadang2 pilih sikit2 tu adat la... tp, sebelum, semasa dan selepas memilih bulu, confirm aku akan rasa bersalah... sebab? aku rasa aku tidak berlaku adil... ya itu yang sebenarnya...

then, dalam persahabatan realiti maya mahupun sebagainya, aku suka berkawan dengan sesiapa. walaupun nampak bebeno buruk akhlaknya... tapi aku sendiri berpesan pada diri agar sentiasa berhati- hati dalam persahabatan... kalau buruk akhlak, tidak diikut...tapi itu tak bermakna aku avoid mereka yang berkenaan... dan kalaulah ada seseorang yang dalam pemerhatian sangat digeruni kerana sifatnya yang suka tikam belakang, aku lebih berhati2... (aku pernah banned orang dari jadi kawan aku...dahsyat sungguh... )

secara realitinya, tak semua orang bergitu baik walau pada dasarnya cukup sifatnya malah cantik rupanya... pijak semut pun tak mati

dan tak semua orang yang diragui statusnya malah tak berapa nak cantik tu hodoh, bodoh dan jahat, tapi hatinya sungguh baik dan mulia... muka legend tapi hati cute...

jadi, berilah peluang kepada semua orang walaupun ada orang lain telah berkali2 menconteng arang kat muka kita... kemaafan itu sungguh mulia... asalkan dia sanggup berubah menjadi baik.. itu je...

pada aku, pilih bulu ni bukanlah sikap yang sihat/adil... malah kita seperti bersikap prajudis terhadap seseorang... kita mempertikaikan kebaikan orang/ kelebihan yang ada pada orang lain... it's not good... we are born this way, so accept it as gift from Allah...

p/s: ramai betul orang yang suka pilih bulu.. whatever la... yg penting kita buktikan kte handsome dan berwibawa (mood naik sem...adeh...)

Tuesday, August 16, 2011

it's your problem!

as salam/ selamat sejahtera,

hi readers,
actually untuk entri kali ni aku nak mengangkat satu issue yang barangkali bukan issue penting pun... hahaha...
sebenarnya, kat negara ni ramai sungguh orang yang sangat bzbody dengan masalah kehidupan orang lain... kalau x, masakan ramai membeli mangga kan? xpun ramai suka fuh2 orang kan... betul tak? hahaha...

lain orang lain cara... sedangkan kita kalau hendak memberi nasihat dan mahu seseorang itu mendengar, kita patut ikut gaya seseorang itu... somehow, kita perlu slow talk, somehow kita perlu tegas... dan macam2 lagi la...

dan kita juga perlu memberi ruang kepada orang lain untuk membuat pilihan... it's not about us, his/her life, their own choice... so, it's their problem... if you're not let it be, it's your problem actually... hahaha...

dan kadang2 ada orang yang mempamerkan sesuatu yang bukan dirinya yang sebenar... so, xpayah la nak sibuk2 cari aib orang dan sibuk2 heboh kat 1 dunia... naya ko nanti kat akhirat... ish3...

so, dengan kata lain, teruskan hidup anda dengan membentuk diri anda agar cemerlang amal, kebaikan, ilmu, career dan sebagainya... kehidupan kita akan jadi aman... insyaAllah...

p/s: bengang betul de orang ckp bukan2 kat aku... sah it's ur problem, not mine... sewel... hahaha

it's OFFICIALLY 8 month

as salam/selamat sejahtera,

hi readers,
tak sangka rupa- rupanya dah 8 bulan aku berkarya dalam blog ini... tarikh 16/12/2010 ialah tarikh aku mula membuat blog ni... terasa betapa singkatnya masa berlalu dan pelbagai entri suka, duka dan perkongsian pelbagai perkara...

dalam 8 bulan ini, pelbagai suka duka aku tempuhi dalam berblogging... apatah agi dalam kehidupan. pelbagai input yang aku dapat dari blogger- bloger lain juga... dan menjadi blogger juga bukanlah suatu perkara yang mudah... terdapat cabaran dalam setiap penulisan...

OK la, ini merupakan laman blog yang aku pasti akan cari setiap kali aku sign in... diorang la favorite aku... hihihi

http://hidayatmy.blogspot.com/

pojiegraphy

http://meriahuoll.blogspot.com/

http://mysuarablog.blogspot.com/

http://akubuddakprogramming.blogspot.com/

http://talkingwithgirlfriend.blogspot.com/

http://cat948.blogspot.com/

http://danieldeadie.blogspot.com/


http://aerol-rianbow.blogspot.com/

actually banyak lagi blog yang aku gemar baca macam :
www.budaklelaki.com ------> xde header
www.cikrabbit.blogspot.com ------> xde header gak
www.mynadi.blogspot.com 
dan banyak lagi...

actually, memang sronok berblogging... ia dapat memberi kepuasan kepada penulisnya... dan sebab kenapa aku suka blog2 diorang ni sebab cara dan bakat penulisan yang bagus... so de juga blog2 yang bercerita tentang diri dan kehidupan yang barangkali menyebabkan aku dah macam menonton melodi lak... so sensasi....

p/s: syukur sangat2 sebab semakin ramai sudi follow... walaupun tahu xsemua orang sudi baca... thanks sgt2 sbb menyokong & membaca :)

i love you like a love song baby...

as salam/ selamat sejahtera,

hi readers,
wah... dah masuk puasa ke-16 la... semakin kita menghampiri penghujung ramadhan. hari ni bukan main lagi aku terlewat bangun sahur. pukul 5.30 pagi tu... aku bangun ni pun bukan pasal aku tersadar jam loceng aku berbunyi, tapi mak aku call aku dari bawah:

mak: oi! kenapa mak panggil awak dari tadi tak bangun- bangun ha? tu la suka bebeno tido kunci pintu.... bla3...

aku xjawab... tau r budak ( eh! budak ke? ) baru bangun tido, lagi2 tengah lambat, terus je  pergi cari benda yang dia selalu buat sahur... dan aku ni pulak jenis makan sikit time sahur, then kalau lambat lagi la aku tak makan... pe yang aku makan tadi ialah UBAT dan minum susu kambing.

inilah ubat yang aku kena ambil setiap kali sahur:


aku ambil ubat ni sebab masa awal2 puasa hari tu aku asyik guling2 sakit perut... so, tanpa berfikir yang duit aku akan kontang sebab asyik pergi beli ubat kat farmasi, aku pun beli la... pelaburan di bulan ramadhan katanya...

actually,
itu mukaddimah saja.... aku sebenarnya nak cakap pasal ni: "i love you like a love song baby..." korang pernah dengar petikan tu? inilah lagu nyanyian SELENA GOMEZ... so, actually, aku bukan minat sangat pun minah ni... tapi tak tahu la sejak bila aku minat kat lagu2 dia... of course la aku xde ambil tahu pasal gosip2 dia... setakat cerita cinta monyet dia, satu dunia nak heboh, baik aku buat kerja lain... xde faedah...



so, aku memang minat lagu ni... memang menepati cita rasa aku... so, tak rugi la aku buka youtube...
dari segi kualiti dan teknik video, memang agak humor dan menarik...

ha... ini memang sah aku dah switch ke gaya lain dalam penulisan (sewel dah kot...) sejak bila entah aku pandai post lyric lagu... hahaha...

[Verse 1]
It's been said and done
Every beautiful thought's been already sung
And I guess right now here's another one
So your melody will play on and on, with best of 'em
You are beautiful, like a dream come alive, incredible
A centerfold miracle, lyrical
You've saved my life again
And I want you to know baby

[Chorus]
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby

And I keep hittin' re-peat-peat-peat-peat-peat

I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby

And I keep hittin' re-peat-peat-peat-peat-peat

[Verse 2]
Constantly, boy you played through my mind like a symphony
There's no way to describe what you do to me
You just do to me, what you do
And it feels like I've been rescued
I've been set free
I am hyptonized by your destiny
You are magical, lyrical, beautiful
 You are...I want you to know baby
[Chorus]
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby

And I keep hittin' re-peat-peat-peat-peat-peat

I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
 I, I love you like a love song, baby
And I keep hittin' re-peat-peat-peat-peat-peat

[Bridge]
No one compares
You stand alone, to every record I own
Music to my hear that's what you are
A song that goes on and on

[Chorus]
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby

And I keep hittin' re-peat-peat-peat-peat-peat

I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
 I, I love you like a love song, baby
I love you...like a love song...

 so, pada pandangan aku lyric lagu dia memang agak gramatis... so, agak bermakna...

p/s: menyelami lyric lagu ini untuk dipraktikkan dalam hidup...boleh?

cantik jugak perempuan ni...


Saturday, August 13, 2011

selamat hari kidal sedunia

as salam/ selamat sejahtera,

hi readers,
untuk entri yang pendek ni, aku nak ucapkan selamat hari kidal sedunia... hari kidal sedunia disambut pada setiap tahun pada 13 ogos... so, aku ni mewakili 10% daripada populasi masyarakat malaysia yang kidal... hehe

orang cakap orang kidal ni hebat2... kreatif la... macam2... so, apa aku nak cakap ye? wallahua'lam... semua orang ada keistimewaan... semoga keistimewaan itu membawa kebaikan & manfaat kepada semua orang...

p/s: daripada kita perasan bagus, baik kita menjadi orang yg bagus2 & hebat2... ye tak?

trip to High School Batu Pahat

as salam/ selamat sejahtera,

hi readers,

semalam, 12/8/2011, aku, Beyla NaniNuraini MunawarHamka NizamAbdol Latif pergi melawat sekolah kesayangan kami... rasanya, dah lama aku tak menjejakkan kaki ke sekolah yang ibarat tempat jatuh lagikan dikenang, apa lagi sekolah sendiri,kann... hahaha... selama berada di sekolah ni, banyak perkara yang aku dah pelajari... dan inilah sekolah yang paing lama telah aku duduki... sebab? aku tak pernah ada hati nak tukar sekolah...

FYI, sekolah ni dah hampir usia 'jubli berlian' katanya... tahun 2014, akan menjadikan sekolah ni berusia 100 tahun... dan sekolah ni hanya didiami pelajar2 lelaki bijaksana je tau (chewah... perasan aku pandai...kah3) tapi, sekolah ni hanya menerima pelajar perempuan cantik2 je untuk tingkatan 6 saja... sekolah ni memang best...


ni la sekolah aku... credit to owner bagataphotography.blogspot untuk gmbr ni...
beyla xupload gmbr  HS yg aku ambil smlm... ni pinjam gmbr kt blog dia ni...


OK la.. aku dah penat berintro dengan korang... kali ni, aku nak cerita dari awal Trip to the HSBP...

sebenarnya, kami dah plan nk p HS ni sejak hari isnin lepas... so, dengan excitednye aku terus setuju... tema merah/ pink... cheh! aku mana de banyak baju warna merah... last2 aku gak sorang yang pakai baju pink...

seawal malam jumaat pagi jumaat, aku dah bersiap2 nak ke HS... then, dengan excitednye, aku pergilah ke sekolah dengan menaiki bas... wah... bukan main lagi excitednye..pukul 7.00 pagi dah mula bergerak... yang bestnya, lepas setengah jam menunggu, baru ada bas... jenuh menunggunya... so, akupun naik la bas kesayangan lagi legend di hatiku iaitu JOHORE MOTOR.. yang lagi menggelikan hati, bas ni dah jadi macam ponie/ kuda mainan yang budak selalu naik tu.... sepanjang jalan berhenjut je bas ni... hahaha... sambil2 bersandar kat kerusi, aku ketawa sorang2... hahaha... rasa seronok sebab dapat merasa lagi kenangan lampau...

then, lepas sejam menaiki bas ni, akhirnya sampailah ke dataran batu pahat... so, kenalah aku berjalan kaki sikit banyak ke sekolah... tak sangka pulak aku berjalan laju walaupun puasa... nampaknya badan aku dah ringan sikit (perasan tul..) then dah sampai, la! aku sorang je ke yang baru sampai? hampeh tul budak2 ni baru sampai kul 9 lebih...

so, aku pun berjalan2 la sorang2 ibarat bini bersalin.. menjenguk dewan besar, then berjalan2 tengok persekitaran sekolah... memang lain dari yang dulu... dah makin simple sekolah aku ni... siap dh de ramai cleaner lak tu... dulu, zaman aku xramai cleaner... pakcik kebun dulu pun dah xnampak lagi dah...

lepas tu, aku pun p la ke bilik guru.. ye r..tempat ni la tempat paling senang nak cari cikgu2... nasib baik la aku ni kira baik la dengan cikgu2... so, xde r segan bak hidup segan, mati tak mahu... eh? mengarut je aku pakai pepatah ni...

lepas tu, bermula la adegan tegur menegur, gelak ketawa, soal siasat, dan jawab hampir soaan yang sama macam ni:


cikgu x2: sekarang ni awak kat mana?
aku: kat UiTM Shah Alam...
cikgu x2: jurusan apa?
aku: biz admin cikgu... ekonomi perniagaan.
cikgu x2: diploma ke degree?
aku: degree cikgu.. (dalam hati kata: sah cikgu ni lupa aku amek stpm...=,=")
cikgu x2: dah berapa lama awak ambil?
 aku: dah dua tahun cikgu.... lagi setahun je lagi...
cikgu x2: wah! untung korang ye... kalau time cikgu2 ni semua makan 5 tahun... ada yang diploma kne ambil degree 4 tahun... cepat je masa berlalu...
(dalam hati: sob2.... ye! memang cepat masa berlalu...)


then, macam2 lagi la soalan diorang... anyway, aku dah lama xberbual sebegitu lama... ringan pula mulut aku ni nak berbual... tup2, petang longlai sebab banyak guna tenaga dengan hilai tawa...


then, selang beberapa minit, si beyla ni pun tiba... dia ni memang meriah... ketawa je... so, kawan aku yang hebat, terer, cemerlang bagai ni memang bez... then, borak borak borak, datang cikgu zul... FYI, kami memang suka mengusik cikgu zul ni.. sebab dia sporting... hahaha.. OK, nilah antara perbualan kami semalam:


beyla: cikgu, cikgu ada facebook x?
cikgu zul: xde.saya ni malas nak layan benda2 cmtu. xde faedahnya...
beyla: ala~ cikgu buatla... susah nak tgk update dari cikgu...
cikgu zul: xkuasa la saya...saya lagi banyak kerja...
aku: ala, kalau cikgu malas, kitorang buatkan... beyla, ko amek gambo cikgu tu... t kte buatkan cikgu punya FB... kte heck & buat akaun palsu... lepas tu, gmbar cikgu tu kte photoshopkan... kte  buat la gmbo aksi cikgu terbaring ke...
cikgu zul: e... selekeh la korang...
semua: ketawa  hahaha...

dipendekkan cerita, memang ziarah kali ni seronok... macam2 kali bualkan... lepas beberapa minit kemudian, nora, hamka dan latip pun datang....

ramai cikgu yang kami jumpa... macam2 respond kami terima... ada yang cakap aku dah gemuk la... (padaha aku jarang datang sekolah... dan dan dan diorang xtau ke masa sekolah dulu aku lagi besar... ades...hahaha)


then, kami jumpa la cikgu zahrah, cikgu asmah, cikgu sarjit, cikgu abe,cikru Tee dan banyak2 cikgu ktorg jumpa... berbual punya berbual, sampai ke zuhur ktorg berbual...so, ktorg yang lelaki ni p la solat jumaat... habis2 solat, ktorg p jumpa la si sharil... then aku jumpa muhaimin... de lak jumpa kwn2 lama yang aku pun dah x kenal... (tbe2 je mamat ni sapa aku...)


dipendekkan cerita, aku lambat nak p niaga..so, aku paksa la budak2 ni cepat sikit sebab aku dah lambat... so, beyla, nora, jgn marah ye... aku memang dah kena bebel dgn mak sebab lambat... ades... =,="


so, thanks kepada beyla, nora, latif, hamka sebab sudi datang, hantar aku ke parit raja ni, & beli produk aku... thanks juga kpd semua cikgu yang sudi melayan & sambut ktorg ni... 


OK la... ni gmbr yang aku, beyla & nora snap... suka sangat kat model ixus 220 HS... nak beli la raya ni....


beyla & nora bersama cikgu zul.... beyla nak promote result ke???
beyla menyewelkan diri...


 aku pun nk try sewel gak---^                                          beyla, aku dan cikgu shidan---^            


                     ni cikgu Tee masa muda2 dulu..   ---^


beyla budget cute... =,=







bersama cikgu zahrah & cikgu asmah

ni semua budget cute... beyla & nora bersama cikgu paling cute & paling happening, mr. Tee

beyla, miss wong & nora

dari kiri: latif, hamka, dan cikgu raja iskandar (dewa kimia ni...)




Thursday, August 11, 2011

tragedy over tragedy

as salam/ selamat sejahtera,

hi readers,
Selepas solat subuh tadi, tersentap pula hati bila terfikirkan pelbagai perkara terjadi terhadap aku. Aku bukanlah mahu meluahkan seribu kekesalan... Ada baiknya anda turut berbaik sangka terhadap aku sepertimana aku berbaik sangka terhadap semua yang terjadi.

pertama,
Barangkali anda pernah membaca mengenai trilogi accident yang aku tulis beberapa bulan yang lepas. Sungguh tidak disangka- sangka perkara tersebut terjadi terhadap aku. Namun, apakan daya, semua ini ketentuan Tuhan. Saya tidak mampu mengelaknya. yang lebih memeritkan apabila rakan yang turut accident dengan saya yang cuma luka2 saja hanya menyepi dan tidak mahu membela bagi pihak aku. Aku bukanlah mengharapkan duit insurans yang tak seberapa tu. tapi apabila berlaku perkara sedemikian terjadi, apa tindakan anda sebagai rakan? Membantu/ anda cabut lari? dan yang lebih teruk, dia langsung tidak bertegur sapa dengan aku. ( identiti dirahsiakan... sapa2 yang tau senyap2 je r... hahaha)

FYI, aku masih merasa kesan daripada accident tu. tulang ni still de rasa sakit. Yang lebih teruk, tangan aku dah tak sekuat dulu. hanya Tuhan sahaja yang tahu perasaan aku...


diorang ni la yang banyak membantu & care kat aku... terima kasih banyak- banyak...

dari kiri: Pathon Pilus, Rohaime Raihan, Rafi Rafiu, & AP

yang macho ni en. Firdaus...
dan yang lain2... sorry kalau x mention...

kedua,
Kehilangan harta kesayangan.
Mungkin post yang ni nampak bodoh saja. Mana tidaknya, bila aku terpaksa mengaku yang aku kehilangan beg kesayangan yang isinya ada netbook kesayangan aku, hard disc, charger netbook, organizer, calculator, pensil box dll... ya! Bertuahnya dia dapat complete set.... Ironinya benda tu berlaku ketika aku sedang khusyuk solat. ya! Aku ulangi, beraku di surau ketika aku sedang solat asar di times square kuala lumpur. Jahat sungguh dia mencuri dalam surau ketika orang bersolat...

Aku tidaklah terlalu ralat semasa kehilangan semua tu, tapi yang ralatnya semua yang ada dalam hard disc tu adalah semua gambar kenangan yang aku takkan dapat dicari balik. (tiba2 sedih puak...sob2 (T~T) ) Moga2 org tu bertaubat la ye... Biarkan ia menjadi urusan dengan Allah. Harta tu hanya pinjaman. tapi, kenalah bertanggungjawab dengan apa yang dia dah buat.. betul tak?

Thanks kepada sahabat2 yang sudi menolong terutamanya fairuzaki yang banyak support aku ketika aku memerlukan... Mcm ni la sahabat sejati...

ni gambar lepas kejadian tu... kena cover cool walaupun hati hancur...
depan: fairuzaki, belakang: aku


tragedy over tragedy...  semoga aku dapat mengumpulkan dana semula kekuatan/ menjadi semakin kuat... :)

p/s: still mencari sisa2 kenangan yang ada... menerjah facebook dan sebagainya... huhuhu

Wednesday, August 10, 2011

Koran by Heart

as salam/ selamat sejahtera,

kehadapan sahabat pembaca,
Terima kasih kerana sudi meluangkan sedikit masa dari rahmat Tuhan dengan membaca artikel ini...

Sedetik terlebih,
Namun ini bukanlah lirik lagu, ini merupakan detik - detik pertemuan dengan rahmat Tuhan. Terasa sekali lagi berpeluang menyentuh titik- titik halus dalam hati iaitu taufik dan hidayah.

Koran by Heart,
sebuah dokumentari dari produksi Passion Pictures & Motto Pictures dengan kerjasama Artifact Studios dan difilemkan oleh Greg Barker merupakan sebuah dokumentasi yang menceritakan mengenai sebuah kembara mendekati para hafiz/hafizah cilik yang menghafal alQuran dalam satu pertandingan yang dikenali sebagai The International Holy Koran Competition yang diadakan di Mesir. Para peserta merupakan para remaja yang berusia antara 7- awal 20-an.

Setelah menonton video- video tersebut, hati tersentuh, malah bertambah pula keyakinan dan rasa kagum pada Allah. Video ini bukan sahaja disunting dengan halus, malah message yang disampaikan begitu mengasyikkan. Mungkin inilah tanda kekuasaan Allah.

Tanpa bercerita panjang, saya rasa saudara/ saudari mungkin lebih tertarik untuk melihat sendiri video dari laman sesawang Youtube... Semoga bertemu kembara rohaniah yang mengujakan...

Semoga saudara/saudari turut mengambil pengajaran dari video ini. Mungkin kalau ingin disampaikan segala buah fikiran, terlalu banyak, sehinggakan takut- takut para pembaca berasa bosan pula. Saya harap pembaca- pembaca turut berkongsi buah fikiran menerusi komen.

p/s: recite Koran by heart... insyaAllah...











Thursday, August 4, 2011

Memilih Kerjaya Antara P, I, E dan S

as salam/ selamat sejahtera,

Kehadapan sahabat pembaca, semoga  dirahmati Allah.

"Ini merupakan satu perkongsian yang diambil dari laman web USTAZ HASRIZAL ABDUL JAMIL iaitu www.saifulislam.com. Setelah membaca artikel beliau dan merenung, terasa perlunya saya berkongsi kepada semua apa yang dicatat oleh beliau menerusi artikel beliau memandangkan ustaz membenarkan artikelnya dipetik dan dikongsi kepada semua. Diharapkan kalian turut tersentuh dan berfikir dalam- dalam mengenainya..."
.......................................................................................................


“Nak ambil tawaran yang mana satu?” saya bertanya kepada isteri.

Beliau termenung.

Mungkin kedua-dua tawaran ada pro dan kontranya.


Tawaran pertama ialah sebagai pegawai penyelidik. Gaji RM1400 sebulan. Pejabat berhampiran dengan stesyen LRT dan saya belum ada lesen kereta. Menyelidik memang keseronokan saya. Dibayar gaji untuk berfikir, apakah ada yang lebih baik daripada itu?

Tawaran kedua ialah sebagai co-trainer, membantu pengarah di sebuah syarikat motivasi, perlu out station mungkin mencecah beberapa belas hari dalam sebulan, dan gaji yang ditawarkan ialah RM800 sebulan. Insya Allah elaun out station akan ditambah serba sedikit bergantung kepada komitmen.

ANTARA TANGGUNGAN DAN TAWARAN

Ketika itu saya sudah mempunyai dua cahaya mata.

Sedang mengendalikan perang dalaman kerana berasa malu tatkala isteri yang seorang doktor, gajinya hampir tiga kali ganda berbanding gaji suami.

Rumusannya pada masa itu ialah menghitung pertimbangan antara perkembangan PIES. P mewakili Physical, I mewakili Intellectual, E mewakili Emotional dan S pula mewakili Spiritual.

Kedua-dua pekerjaan itu tidak mempunyai konflik dengan S.

Kepercayaan saya melihat bahawa kedua-duanya adalah pekerjaan yang halal, murni dan selari dengan tujuan hidup saya.

Ada pun P, nyata sekali tawaran kerja yang pertama itu lebih kondusif. Gajinya hampir sekali ganda. Usaha hendak ke pejabat juga lebih mudah kerana berhampiran dengan stesyen LRT. Namun saya ada konflik dengan I dan E.

Dari aspek I, saya belum mempunyai metodologi yang kemas untuk menjadi seorang penyelidik, walaupun sesi temuduga sudah berjaya saya manfaatkan untuk meyakinkan panel tentang keupayaan saya menganalisa situasi dan mendatangkan hasil kajian. Saya juga merasakan betapa pekerjaan itu akan banyak menuntut aspek I dan kurang menyumbang kepada pembangunan I sedia ada, sedangkan saya masih di peringkat menyesuaikan diri dengan keadaan tanah air selepas 11 tahun hidup di perantauan.

Manakala E, saya ini bernafsu besar terhadapnya.

Jika saya minatkan sesuatu, demam pun saya sanggup datang kerja. Emotional Quotient saya amat berdominasi. Malah cabang E iaitu aspek Social turut saya pentingkan. Saya sangat berat hati kerana 11 tahun hidup di perantauan dan didahului dengan 5 tahun menjadi anak asrama semasa di sekolah menengah, saya tidak kenal ramai orang. Saya kurang pergaulan. Lama duduk di luar negara, saya tidak tahu orang Malaysia ini sebenarnya bagaimana. Dan aspek S yang melantik saya sebagai pendakwah, saya dahagakan input E.

Atas pertimbangan itu, akhirnya saya membuat keputusan yang berat.

Saya memilih tawaran kedua.

JUSTIFIKASINYA

Saya yakin pekerjaan di bidang jururunding dan latihan akan membuka lembaran baru dalam kehidupan.

Mendapat didikan daripada majikan yang amat berpengalaman di dalam dakwah dan latihan, bakat menulisnya yang sudah diketahui umum, dan peluang bertemu dengan pelbagai lapisan masyarakat amat saya mahukan. Hari ini berkursus dengan Top Management sebuah syarikat gergasi nasional, kemudian dengan murid sekolah bermasalah, diikuti dengan ustaz-ustaz di dalam sebuah organisasi kewangan Islam, kemudian akak-akak penyiram bunga sebuah PBT yang kebanyakannya buta huruf, dan seterusnya pelajar cemerlang di sekolah terbilang, disusuli pula dengan 1001 jenis manusia yang ‘dihantar Tuhan’ ke program kami… saya lelah, tetapi terasa amat pantas belajar dan berkembang.

“Abang kerja apa gaji seciput macam ni?” tanya seorang pegawai bank semasa saya mahu menunaikan cek.

Muka saya merah padam.

“Hari ini lauk telur!” kata isteri saya.

Pasrah.

Beratnya pekerjaan saya itu ialah, pekerjaannya tidak difahami oleh ‘orang luar’. Saya tidak mampu meyakinkan orang tentang prospek kerja saya itu sebab kerja saya tidak difahami oleh ahli keluarga. Apa yang jelas ialah ukurannya banyak berkisar pada insentif P iaitu wang.

Ia krisis besar buat diri saya.

“Makan duit bini ke?” kata-kata itu terngiang-ngiang di telinga.

Apabila insan-insan di keliling kita memandang rendah kepada kerja yang kita lakukan, itu tandanya mereka mempunyai pandangan hidup yang berbeza. Kita ada dua pilihan. Sama ada menukar kerja dan mendapat satu manfaat jangka segera yang mahu dicapai itu. Atau pun menukar pandangan hidup mereka melalui kesungguhan kita dan keyakinan kita sendiri terhadap apa yang kita lakukan. Kuncinya hanya satu iaitu, APAKAH PANDANGAN ANDA SENDIRI TERHADAP PEKERJAAN YANG ANDA LAKUKAN?

Jika kita menghormati dan menyanjungi pekerjaan tersebut, rasa hormat orang lain akan terbina sedikit demi sedikit. Dan dengan pandangan hidup yang semakin sama, manfaat yang terhasil bukan satu atau lima, tetapi infiniti!

Biar pun manfaat P amat terbatas dan saya bekerja keras siang malam untuk menampungnya, manfaat I, E dan akhirnya S amat terasa. Ia sangat bagus untuk masa depan saya, dan masa depan masyarakat yang menanti peranan optimum saya.

TAWARAN DATANG

Selepas beberapa tahun bekerja di syarikat berkenaan, saya didatangi pelbagai tawaran kerja yang menawarkan gaji hingga tiga ke lima kali ganda daripada gaji pada masa tersebut.

Bekerja sebagai content editor di sebuah syarikat penyiaran, bekerja sebagai Pengarah Wilayah bagi sebuah NGO bertaraf antarabangsa, bekerja sebagai Penyelidik Kualitatif di sebuah syarikat Oil and Gas di negara Teluk, serta tawaran mengembangkan kerjaya sebagai kaunselor di sebuah hospital ternama, semuanya memberikan kelegaan yang besar pada tekanan hidup di era gaji RM800 di Kuala Lumpur dengan anak dua dan bakal menjadi tiga.

Namun pekerjaan-pekerjaan itu mengorbankan banyak aspek kehidupan saya yang lain. Saya tidak mampu hidup puas dan gembira dengan tawaran gaji RM6000 sebulan ketika saya gagal diyakinkan tentang kemewahan aspek I, E dan S yang turut penting buat diri ini, tanpa sebarang kompromi.

Saya dengan berat hati namun yakinnya bulat dan keras seperti batu, saya menolak semua tawaran itu.

Saya yakin satu perkara:

Memilih pekerjaan yang besar P tetapi kecil E yakni gaji bagus tetapi kerja tanpa minat akan menyebabkan P berkemungkinan bertambah tetapi bersama E yang semakin mengecil. Akhirnya P terjejas turut terjejas.

Ada pun pekerjaan yang aspek P kecil tetapi E besar, akan sampai masanya E terus subur dan P bertambah.

Apa yang penting I (Intellectual) mesti terus berkembang dan S (Spiritual) mesti sentiasa memandu.

Keyakinan itu saya kongsikan bersama adik-adik yang baru menamatkan pengajian dan sedang berada di persimpangan memilih kerjaya yang mungkin berbeza daripada kelulusan dan jauh daripada manfaat awal jangkaan.

Pertimbangan P sahaja kurang memadai kerana P akan berkembang pesat apabila I, E dan S berkolaborasi bersama. Lebih menyeronokkan, apabila anda bekerja bersama pemimpin yang tidak tidur malam kerana berfikir dan merancang bagaimana hendak menjadikan anda insan berjaya. Saya sudah merasainya, dan saya juga mahukan perkongsian yang sama untuk dirasai oleh adik-adik semua.

Begin with the end in mind…

[Kredit kepada Tuan Fazrul Ismail, jurunding pakar daripada Total Success Training & Consultancy yang berkongsi tatafikir dalam hal ini]

ABU SAIF @ www.saifulislam.com
43000 Bandar Seri Putra

Wednesday, August 3, 2011

bercinta tapi x beragak2

as salam/ selamat sejahtera,

hi readers,
untuk entri kali ni, sebenarnya aku nak tegur sikit banyak kat mudda- mudi yang bersakan- sakan bercinta.

barangkali ada yang mendengar hujah bercouple tu haram. "haram? but why???" sebenarnya, tidak salah bila hati berputik perasaan suka/ cinta terhadap sesama makhluk. tapi, ramai yang lupa, hukum pergaulan, ada batasan. agaknya, disebabkan kurang/ tiada rasa malu pada diri, orang lain, mahupun pada Tuhan, ramai dalam kalangan kita tidak kalut melakukan suara perbuatan sumbang... bukan punya sikit sumbangnya.

"agak2 r der..."

bukan main lagi dia... mengalahkan belangkas. berkepit sana- sini, berpegang- pegang tangan, berpeluk- pelukan, bercumbu, dan lain- lain ( lu pk la sendiri...) ada pula sampai terlanjur dan membenarkan pasangan menyentuh bahagian- bahagian yang tidak sepatutnya...

malah lebih parah apabila masyarakat kita yang amat terkenal di mata dunia Islam, Barat dan sebagainya, jauh meninggalkan kelaziman Islamnya. ini segelintir. namun, dari segelintir, bertukar menjadi bencana apabila menjadi kebiasaan. namun, yakinlah, pintu taubat dan kemaafan masih terbuka jika berkehendak dan bersungguh- sungguh.

mungkin inilah yang dilupakan ramai orang... sesuatu silaturrahim/ hubungan yang baik, dapat memberikan ketenangan jiwa dan mampu mencegah kemungkaran. kerana itulah betapa indahnya cinta dalam perkahwinan.

barangkali ada yang tidak tahu/ lupa, perempuan yang baik untuk lelaki baik, dan lelaki yang baik untuk perempuan baik. ini bukan karma, tapi itulah ketentuan dari Allah. rumahtangga yang aman dan bahagia datang dari pasangan yang bertakwa. mungkin kita tahu perkataan takwa... lancar menyebut, tapi tidak memahami makna.


Sedangkan makna Taqwa, seperti kata Imam An-Nawawi, adalah “Mentaati perintah dan laranganNya”. Sehingga maksudnya adalah menjaga diri dari pekerjaan atau hal-hal yang mengakibatkan seksa Allah Azza wa Jalla, baik dengan melakukan perbuatan atau meninggalkannya. Orang yang tidak menjaga diri nya dari perbuatan dosa, berarti dia bukan orang yang bertaqwa. Taqwa itu sendiri mencakup tiga tingkatan:

1. Menjaga hati dan anggota tubuh dari perbuatan dosa dan keharaman. Apabila seseorang melakukan hal ini hatinya akan tetap hidup.
2. Menjaga diri dari perkara-perkara yang makruh/dibenci. Apabila seseorang melakukan hal ini hatinya akan sehat dan kuat.
3. Menjaga diri dari berlebih-lebihan -dalam perkara mubah- dan segala urusan yang tidak penting. Apabila seseorang melakukan hal ini hatinya akan diliputi dengan kegembiraan dan sejuk dalam menjalani ketaatan.

rasanya, dalam jiwa, kalau xde rasa takwa, maknanya dah tercabut nikmat keimanan yang sering kita ucapkan di bibir... dan ingatlah pesan ini... syurga dan neraka diciptakan untuk orang yang benar- benar menginginkannya... so, pe lagi... pilihlah yang mana satu... syurga/neraka?

renung- renungkanlah...

p/s: bukan xnak couple... tapi takut tak mampu mangawal diri... JODOH, insya Allah akan tiba & mohon dipermudahkan...amin...

stress . depressed

as salam/ selamat sejahtera,

hi readers,
there's nothing happened actually... sebenarnya entri kali ni gimik je.

stress . depressed

ya! itulah post aku kat facebook hari ni... sebenarnya banyak benda yang aku fikirkan kebelakangan ini. dan kadang2 stress dan depress tu datang daripada dalam diri dan kadang2 datang disebabkan orang lain...

ya! itulah lumrah kehidupan. tak mampu nak dijangka... banyak perkara yang mampu memberikan ketegangan dalam hidup. contoh paling terdekat, masalah kewangan. ya! masalah kewangan kini banyak memberikan tekanan kepada semua orang. duit gaji yang ada belum tentu menjamin cukup atau tidak kepada setiap orang. memang kalut bila dapat tahu bahawa pendapatan RM3000 dikira miskin terutamanya di bandar2 besar seperti kuala lumpur, shah alam malah lebih tragik, di manapun anda dicampak berada, duit dalam kocek anda takkan cukup.

cuba lihat... punyalah keciput makanan semakin mahal. kadang2 ada dalam kalangan kita berfikir dua/ tiga kali untuk membeli sesuatu. bayangkan laksa yang dahulunya berharga RM1.00, kini dah jadi RM2.00. air dalam bungkusan, dari rm1.00 dah jadi rm1.50. wow! pendek kata, semua barang naik harga... cubalah anda bayangkan inflasi yang semakin meruncing ini tidak dapat diatasi oleh pihak yang bertanggungjawab... maka musnahlah negara tercinta ni sebab masyarakat akan semakin kurang sihat kerana bebanan tekana perasaan dan kekurangan nutrisi.

lagi tragik bila semakin lama, masyarakat kita semakin miskin akhlak. memang teruk! no wonder la kalau sekarang ni gejala sosial semakin berleluasa seperti rasuah, pelacuran, moneyboy, jual anak, curi organ, dan lebih teruk industri meminta sedekah. semua ni sebab nak memenuhi keperluan hidup seharian. kita barangkali melihat negara maju seperti Amerika Syarikat turut menghadapi perkara yang jauh lebih teruk kerana rumah yang bersar tidak mempunyai makanan di dapur. ironinya, beza dengan Malaysia, ada dalam kalangan kita poket kering. yang lagi menarik, bank2 ni memang suka beri hutang, then suka istiharkan orang muflis.barangkali ada orang yang kaya- kaya tidak merasa betapa seksanya menjadi orang yang sederhana/ kekurangan... sebab semakin lama, terasa seperti kita telah tertindas di bumi kelahiran kita sendiri.


rasanya, inilah titik tolak bagi semua orang untuk turut memajukan diri, sekaligus memajukan negara. rasanya, perlu bagi setiap orang untuk turut berjuang untuk menjadi kaya. menjadi kaya bukan untuk bermewah- mewahan, tapi menjadi kaya supaya kita tidak tersangkut dengan bebanan hutang, takut- takut bila mati, xdapat masuk syurga sebab masih lagi berhutang. hutang dengan Allah barangkali boleh minta ampun, namun kalau hutang dosa dan harta dengan manusia, jawabnya kenalah tunggu di akhirat minta langsai. pergh! payah beb...

keutamaan menjadi kaya juga perlu, supaya kita turut mencontohi sahabat- sahabat rasulullah seperti Abdul Rahman  bin Auf. bersedekah dengan hati yang ikhlas dan tidak menunjuk akan mendekatkan diri kepada Allah serta dapat menyelamatkan diri kita di akhirat kelak. malah bersedekah juga mampu mengeratkan kasih sayang dan mewujudkan rasa syukur dan tenang dalam diri.

rakan- rakan, pe lagi.. jom jadi kaya! kaya amal, kaya harta, kaya akhlak, kaya pekerti...

p/s: tersentuh apabila tengok cerita TANAH KUBUR di Astro Oasis...

Tuesday, August 2, 2011

syukran ya Allah

as salam/ selamat sejahtera,
alhamdulillah, maha suci Allah, bertemu ramadhan akhirnya... pejam celik pejam celik, dah dua hari dah kte berpuasa dan dah masuk hari ketiga.

syukran ya Allah 

barangkali sesetengah orang ramadhan disambut baik. ada yang menyambutnya kerana teruja meriahnya ramadhan dengan pesta makanan. kadang2 time beli makanan kat bazar, berlebih- lebihan pula... sudah pasti belanja pada bulan ini berlebihan. nasihat saya, berhati- hatilah... takut hilang berkat ramadhan kali ini...

tak dapat disangkal, seharian berpuasa, memang penat... lepas berbuka, pasti badan terasa penat... penat jadi berganda apabila ramadhan juga diisi dengan aktiviti berniaga dan sebagainya. baru saja balik berniaga, berkejar- kejar pula menunaikan solat maghrib. tak lama kemudian, berkejar pula menunaikan solat isya' dan sunat tarawih... mungkin langkah longlai, tapi aku kuatkan hati dan berdoa supaya aku tidak sia- siakan ramadhan... harap2 saudara/ saudari sekalian tidak mensia- siakan ramadhan sebab mungkin inilah ramadhan terakhir untuk kita...

teringat pula pada arwah rakan yang meninggal pada syawal ke-4 tahun lepas... rasanya, masih terngirang2 di  kepala wajah beliau... begitu muda, Allah sudah menjemputnya... itulah antara iktibar bagi saya yang hidup tidak menjanjikan usia yang panjang... barangkali tak lama lagi aku pun turut dijemput Illahi... oleh itu,  aku berpesan2 pada diri supaya bersiap sedia untuk kematian...

p/s: memang rasa macam nak pengsan... tido la jawabnye... hihi...