OH inilah penyokong saya... meh join skali!

Friday, October 7, 2011

tanya sama artis???

as salam/ selamat sejahtera,

hi readers,
belum surut dengan isu politik, timbul pula isu hudud...

eh? kenapa pula timbul isu ni?

 ha... bak kata hazama, tanya sama pokok, apa sebab goyang? ha inilah jawabnya kerana ada angin yang bertiup kencang...

OK lah... isu ni barangkali sangat la sensitif... dan kalau beri jawapan yang kurang bijak dari sudut ilmu agamanya, atau sesedap hati memberi jawapan kurang ciri- ciri ilmiahnya... kalaulah dikata, "tolonglah cermin muka dulu" sebelum cakap, memang dah lama kena sembur dengan diorang ni...

pada akulah, apalah salahnya kalau hukum Islam cuba dipraktikkan di Malaysia... ia xsusah, melainkan kita yang buatkan ia seolah- olah mustahil... everything is posible beb... apa yang mustahilnya? hukum Islam tu dah cukup baik, tetapi disia- siakan...

percaya atau tidak, hasil dari keengganan ini, maka timbullah macam- macam jenayah lain... orang yang bersalah, dibebaskan, dan yang salah, kekal berlaku zalim...

apa yang kelakar, keengganan menegakkan syariat ini seolah- olah mempamerkan ketakutan terhadap hukuman tersebut... macamlah elok sangat law yang sedia ada ni... ish3...

OK la guys,sila rujuk link ni: harian metro online, dan adililah dengan akal yang bersulamkan rasa takwa pada Tuhan. jangan kerana pendapat, suatu hari nanti Allah akan persalahkan kita kerana statement xleh belah... takut kufur pula nanti... nauzubillah...


aku sangat setuju dengan kenyataan Wardina Saffiyah Fadlullah Wilmot ni: 

 “Saya sarankan kepada rakan artis supaya tidak memberikan pandangan mengenai hukum hudud berbentuk peribadi, sebaliknya rujuk kepada pakar (ulama) terlebih dulu sebelum mengeluarkan sebarang kenyataan,”

tambah beliau lagi:

“Kita (artis) perlu tahu bahawa analogi hudud adalah perkara yang sangat teknikal dan sensitif yang mana sekiranya pendapat yang dikeluarkan salah, maka ia boleh menyinggung hati banyak pihak,” 

p/s: ada melodi ke kat sini? hahaha... maaf, bukan nak mengaibkan, tapi, tolong berhati- hati sebelum bercakap... ini bukan perkara main- main... semoga menjadi ilham untuk bermuhasabah diri...

sumber rujukan: harian metro online

No comments: